keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Gubbröra


Gubbröra, tuo ruotsalaisten rakastama perinneherkku, maistunee varmasti myös monelle meille suomalaiselle. Sisältäähän se perunoita, kananmunia ja silliä. Arkisista aineksista huolimatta, gubbröra on niin hyvää, että se soveltuu mainiosti myös juhlatarjottavaksi. Gubbröraa voi tarjoilla vaikka näkkileivän, ruisleivän tai blinien kanssa. Kun gubbrörasta jättää perunat pois, on se maistuva lisuke uusille perunoille. Meille gubbröra maistui viimeksi helteisen päivän päätteeksi suolaisena iltapalana jälkiuunilastujen kanssa.

Gubbröra

150 g sillifileetä
4 keitettyä kananmunaa
3 - 4 keitettyä perunaa
200 g creme fraichea
1 tl kokojyväsinappia
nippu tilliä
nippu ruohosipulia
valkopippuria

Laita sillifileet likoamaan kylmään veteen jääkaappiin kahdeksi tunniksi ylimääräisen suolan poistamiseksi. Kuivaa sillifileet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Leikkaa myös kananmunat ja perunat pieniksi kuutioiksi ja yhdistä sillikuutioiden kanssa. Mausta creme fraiche kokojyväsinapilla, hienonnetulla tillillä ja ruohosipulilla, sekä valkopippurilla. Kääntele kastike muihin aineksiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.


perjantai 26. heinäkuuta 2019

Mansikka-mascarponekakku

Pople Strawberry saatu tuotenäytteenä Lignell & Piispaselta.


Ainakin kerran kesässä pitää tehdä tuoreista mansikoista jonkinlainen mansikkakermakakku. Meidän mansikkakakkumme aika oli juhannuksena. Mitään sen ihmeempiä en jaksanut alkaa leipomaan, vaan tein rennon kakun torttupohjista. Leivoin kolme nopeasti valmistuvaa torttupohjaa, niihin kevyt kostutus, ja väleihin vain reilusti kokonaisia mansikoita sekä mascarpone-kermavaahtoa. Kakku valmistui todella nopeasti ja ilman sen kummempia kermanpursotus- ja koristelustressejä. Ja vaikkei kakku välttämättä pärjäisi kaunein kakku -kilpailussa, niin ainakin sen maku ja koostumus oli kohdallaan. Rento mansikka-mascarponekakku onkin ihan täydellinen kesäkakku. Tuotenäytteenä Lignell & Piispaselta saadut Pople Strawberry -juomat maistuivat kakun kanssa hyvin viilennettyinä.


Mansikka-mascarponekakku

Yksi pohja:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
voita
vehnäjauhoja

Kostutus:
vaniljamaitoa

Lisäksi:
n. 800 g mansikoita
5 dl vispikermaa
250 g mascarponea
tomusokeria maun mukaan

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon siivilän läpi keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita taikina varovasti sekaisin. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun torttuvuokaan ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa n. 13 - 15 min., kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä ja kumoa pohja vuoasta. Leivo kakkua varten kolme pohjaa. Kun pohjat on jäähtyneet, kostuta ne kevyesti vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, sekoita joukkoon mascarpone ja makeuta oman maun mukaan tomusokerilla. Levitä ensimmäisen torttupohjan päälle mascarponekermaa ja mansikoita. Laita toinen torttupohja päälle ja levitä taas päälle mascarponekermaa ja mansikoita. Lisää kolmas torttupohja päälle ja levitä päälle loput mascasponekermasta sekä mansikat.


perjantai 19. heinäkuuta 2019

Maitohorsmamojito


Hortoilut jatkuvat edelleen maitohorsman parissa. Tuo horsman kukkien väri on niin inspiroiva. Koska helteiset kesäpäivätkin alkavat palata takaisin, tein meille yhden meidän kesäjuomasuosikeistamme. Eli mojiton. Ja tällä kertaa tietenkin maitohorsmaversiona. Halusin mojitoon tuon ihanan värin sekä myöskin hyödyntää tekemääni maitohorsmasokeria lasin koristelussa. Horsman kukkien upean värin sain mojitoon keittämällä kukista siirappia, jota sitten käytin mojiton makeuttamiseen.


Maitohorsmamojito

4 cl vaaleaa rommia
1 - 2 cl maitohorsmasiirappia
1/2 limetti
10 mintun lehteä
soodavettä

Lisäksi:
jäitä
maitohorsmasokeria
maitohorsman kukka

Maitohorsmasiirappi:
1 dl maitohorsman kukintoja
pieni ripaus sitruunahappoa
2 dl vettä
2 dl sokeria

Leikkaa limetin puolikas kolmeksi lohkoksi. Pyyhkäise limetin lohkolla lasin reuna kosteaksi ja kasta reuna maitohorsmasokeriin. Laita lasiin mintun lehdet ja limetin lohkot. Kaada päälle maun mukaan maitohorsmasiirappia ja murskaa aineksia kevyesti. Älä kuitenkaan liian lujaa, ettei mintun lehdet mene aivan rikki. Kaada lasiin rommi ja lisää lasi täyteen jäitä. Kaada lopuksi lasi täyteen soodavettä, sekoita kevyesti ja koristele mintun lehdillä ja maitohorsman kukalla. Nauti!

Maitohorsmasiirappia varten mittaa kukinnot kattilaan. Lisää joukkoon sitruunahappo ja vesi. Kiehauta ja keitä hetki. Siivilöi liemi. Laita liemi ja sokeri kattilaan, kiehauta ja keitä n. 10 min. Jos käytät siirappia juomiin, siirapin ei tarvitse saeta kovin paksuksi.


Maitohorsmasokeri


Maitohorsmat kukkivat tänä kesänä runsaasti, joten keräsin taas kukkia talteen, jotta niistä voisi tehdä jotain. Maitohorsmahan on syötävää villiruokaa, josta käytettäväksi kelpaa niin nuoret versot, lehdet kuin kukinnotkin. Maitohorsmassa olen ihastunut varsinkin kukintoihin, koska ne antavat hienon värin. Olen tehnyt aiemmin horsmankukkajuomaa, joka on ihan mielettömän upean väristä. Nyt huomasin Forest Foodyn sivuilla Tekla Wannaksen maitohorsmasokerireseptin, ja ensimmäiset keräämäni horsman kukinnot päätyivät sokeriin. Maitohorsmasokeri oli niin kauniin näköistä, että olihan sitä tehtävä, kun ohjekin oli tosi helppo. Kauniin värin lisäksi, maitohorsmasokerissa on myös hieno maku.

Maitohorsmasokeri

4 dl maitohorsman kukintoja
2 dl sirosokeria
1 g sitruunahappoa

Laita maitohorsman kukinnot, sokeri ja sitruunahappo tehosekoittimeen. Pyöritä, kunnes seos on tasaista. Levitä sokeri leivinpaperin päälle kuivumaan. Kun sokeri on kuivunut, pyöritä se tasaiseksi tehosekoittimessa.


tiistai 16. heinäkuuta 2019

Savustettu naudan rinta eli brisket


Amerikoissa paljon käytetty naudan osa, rinta eli brisket, löysi tiensä vihdoin myös meidän ruokapöytään. Ainakaan meillä päin ei kauppojen hyllyistä suoraan naudan rintaa useinkaan löydy, mutta äskettäin lehdessä oli ilmoitus, että sitä olisi tarjolla. Onnistuimme saamaan vihoviimeisen palan, jonka koko ei päätä huimannut, mutta ainakin pääsimme vihdoin naudan rintaa testaamaan. Vajaan kilon painoisen rintapalasen pintaan sivelin hunajasinappia sekä maustoin pinnan vielä itse tehdyllä mausteseoksella. Sitten vain pala savustumaan. Mitään pikaruokaa naudan rinta ei ole. Aikaa saa varata vähintään 6 tuntia kiloa kohden. Savustimme omaa palaamme miedolla lämmöllä ja naudan rinta oli valmis folioon käärittäväksi 7 tunnin kuluttua. Kun pala oli saanut riittävän kauan vetäytyä, pääsimme vihdoin maistamaan. Kyllä oli vaivan ja odottelun arvoista! Liha oli mehevää ja mureaa, tosi herkullista. Naudan rinnasta tuli uusi suosikkimme, ja jo heti seuraavana aamuna tiedustelin läheisen lihatehtaan tehtaanmyymälästä, olisiko sitä kautta mahdollista saada naudan rintaa tilaamalla. Ja saihan sitä. Jo heti seuraavana viikonloppuna savustimme naudan rintaa uudelleen. Tällä kertaa pala oli reilu 3-kiloinen ja sen savustaminen vei 20 tuntia. Kaikkein helpointa naudan rinnan savustaminen on sähkökäyttöisellä savustimella. Silloin lämmön säätely on helppoa ja saa pidettyä koko savustamisen ajan tasalämmön. Naudan rinta on myös tosi edullista. Tuo meidän 3 kilon pala maksoi vain 8,90 €/kg.


Savustettu naudan rinta eli brisket

n. 1 kg naudan rintaa
Dijon -hunajasinappia

Mausteseos:
2 tl suolaa
1 rkl mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
2 tl chipotlejauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl juustokuminaa
2 tl oreganoa

Ota naudan rinta huoneen lämpöön 1 - 2 tuntia ennen savustusta. Trimmaa palasta tarvittaessa kovat rasvaosat pois. Pehmeää rasvaa on hyvä olla ohut kerros. Sivele pintaan kauttaaltaan ohut kerros hunajasinappia. Mittaa mausteet mortteliin ja hiero mausteet yhteen. Levitä mausteseos naudan rinnalle sinappikerroksen päälle. Laita lihaan lihamittari ja savusta miedolla lämmöllä, n. 100 -125 asteessa, kunnes liha saavuttaa halutun lämpötilan (75 - 85 astetta). Ota liha savustumasta ja kääri se folioon. Anna lihan tekeytyä rauhassa. Leikkaa lihasta ohuita siivuja. Savustettu naudan rinta maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin.


sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Grillatut aprikoosit


Tuoreista marjoista ja hedelmistä tehtävät yksinkertaiset jälkiruoat ovat kesällä ihan parhaita. Moni jälkiruoka valmistuu helposti grillissä siinä samalla, kun grillailee aterian muita aineksia. Tämän aprikoosijälkiruoankin ainekset vain laitetaan foliovuoassa grilliin ja annetaan grillin lämmön hoitaa loput.Grillissä pehmenneet aprikoosit ja karamellisoitunut kastike vaniljajäätelön kera nautittuna kruunaa aterian kuin aterian. Jos et omista grilliä, tämä onnistuu myös uunissa tai liedellä pannulla paistaen.


Grillatut aprikoosit

1 rkl voita
1/2 dl viskiä
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
6 aprikoosia

Laita foliovuokaan voi, viski, sokeri ja ripaus suolaa. Halkaise aprikoosit ja poista kivet. Laita aprikoosin puolikkaat foliovuokaan. Laita foliovuoka grilliin ja anna olla grillin lämmössä, kunnes aprikoosit pehmenevät ja muut ainekset sakenevat karamellisoituneeksi kastikkeeksi. Tarjoile aprikoosit kastikkeineen lämpiminä vaniljajäätelön kanssa.


torstai 11. heinäkuuta 2019

Grillatut mansikka-vaahtokarkkivartaat

Viini saatu tuotenäytteenä Viinimaalta.


Vielä hetken saadaan nauttia tuoreista, kotimaisista mansikoista. Kotimaiset mansikat ovat herkku vailla vertaa. Mansikoista ja vaahtokarkeista saa vaikka oivallisen makean päätöksen grilliaterialle. Mansikoita ja vaahtokarkkeja vain vuoronperään varrastikkuihin, nopeaakin nopeampi grillaus ja jälkiruoka on sillä selvä! Nopea paahtaminen grillissä antaa vaahtokarkeille rapean pinnan ja tuo mansikoidenkin makua entistä paremmin esille. Mutta vartaita pitää varoa kärväyttämästä, nopeus on näiden vartaiden grillaamisessa valttia. Mansikka-vaahtokarkkivartaat voi syödä sellaisenaan, tai jos haluaa entistä makeampaa, suklaakastikkeen kera. Balsamico-kastikekin sopii vartaille loistavasti. Me söimme vartaat sellaisenaan ilman lisukkeita, ulkona kauniina kesäiltana lasillinen raikasta roseeviiniä makeiden vartaiden seurana.

Grillatut mansikka-vaahtokarkkivartaat

mansikoita
vaahtokarkkeja

Lisäksi:
varrastikkuja

Pujota varrastikkuihin vuoron perään mansikoita ja vaahtokarkkeja. Isoja mansikoita voi halutessaan vaikka puolittaa. Laita vartaat kuumaan grilliin ja paahda vartaita suoralla lämmöllä, kunnes vaahtokarkit saavat hieman väriä pintaan. Älä päästä vaahtokarkkeja palamaan!


Pasqua 11 Minutes Rose on kultamitalisti ja vuoden roseeviini Vuoden Viinit 2018 -kilpailussa. Raikas ja elegantti roseeviini tulee Veronasta, Italiasta, ja Pasqua onkin yksi Italian suurimpia yksityisiä perheyrityksiä. Pasqua 11 Minutes Rose on maultaan raikas, tyylikkäästi hapokas, kypsän aprikoosinen, kevyen metsämansikkainen sekä hennon kukkainen. Tasapainoinen viini jättää pitkän ja elegantin jälkimaun. Se sopii tarjoiltavaksi raikkaiden salaattien, sekä kala- ja äyriäisruokien kanssa. Seurustelujuomana sekä kesäjuhlien viininäkin loistava valinta. Viinin nimi tarkoittaa aikaa, jonka rypäleiden kuorimassa on kosketuksissa viinin kanssa käymisprosessin aikana. 11 minuuttia on täydellinen aika, jolloin viini säilyttää raikkautensa, mutta saa häivähdyksen marjaisuutta ja saavuttaa kauniin lohenpunaisen värin.


Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!

maanantai 8. heinäkuuta 2019

Raitajuuricarpaccio & Culinaristien gastronomiset makusuolat

 Makusuolat saatu Culinaristit.comilta.


Meillä on tänä vuonna kasvimaalla ensimmäistä kertaa kasvamassa raitajuuria. Nyt raitajuurisatoa saa jo hiljalleen alkaa käyttämään, ja voi miten kauniita ne ovat! Koska kypsennettäessä raitajuurien raidat haalistuvat, tein ensimmäisistä raitajuurista carpacciota. Punajuuria ja raitajuuria ei suositella syötäväksi raakana, mutta raitajuuria halusin raitojen säilymisen vuoksi kypsentää mahdollisimman vähän. Niinpä ensin kevyesti vain pikkelöin ohuet raitajuurien siivut, jolloin ne hieman raakakypsyivät. Carpacciota tein pienen määrän kahdelle syötäväksi, eikä näin valmistettuna ja pienellä määrällä saatu mitään vatsan väänteitä. Raitajuuricarpaccio on kaunis ja maukas alkupalana tai lisukkeena.


Raitajuuricarpaccio

100 g raitajuuria
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sokeria
3 rkl vettä
ripaus suolaa

Lisäksi:
hyvää oliiviöljyä
Wine & Roses -mineraalisormisuolaa
mustapippuria myllystä
kapriksia
tuoretta basilikaa

Pese raitajuuret huolellisesti. Leikkaa ne sitten ohuen ohuiksi siivuiksi joko veitsellä tai mandoliinilla. Sekoita valkoviinietikka, sokeri, vesi ja suola hyvin keskenään. Laita raitajuurisiivut kannelliseen rasiaan ja kaada liemi päälle. Ravistele, jotta liemi sekoittuu siivuihin kunnolla. Anna maustua viileässä tunnin tai kaksi. Valuta raitajuurisiivuista liemi pois. Asettele siivut tarjoiluvadille ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle Wine & Roses -makusuolaa sekä rouhi päälle mustapippuria. Lisää päälle hieman kapriksia sekä basilikan lehtiä. Aseta raitajuuricarpaccio tarjolle.


Culinaristit.com tuo maahan erilaisia gastronomisia makusuoloja. Sain alkukesästä Culinaristeilta tuotetestiin näitä ihania suolatuotteita, ja pitkin kesää niitä on tullut kokeiltua jo moneen. Instagramin puolella niiden käyttöä onkin tullut Stories-osiossa vilauteltua useammankin kerran, ja eiköhän tännekin vielä jokunen resepti tule raitajuuricarpaccion lisäksi, missä nämä suolat on käytössä. Raitajuuricarpacciossa käyttämäni Wine & Roses -mineraalisormisuola sisältää punaviinisuolaa, ruusun terälehtiä ja rosmariinia. Mikä ihana maku ja ruusuinen tuoksu! Muutoinkin nämä makusuolat ovat tosi käteviä ruokien maustamisessa ja viimeistelyssä. 



perjantai 5. heinäkuuta 2019

Jäätelö ilman jäätelökonetta


Kesä ja jäätelö! Nehän kuuluvat tietenkin yhteen. Vaikka meillä onkin ruokaremonttia tehty, niin tottakai nyt kesällä on silti jäätelölläkin herkuteltu. Kohtuus kaikessa, niin herkkujakin voi ja saa välillä syödä potematta huonoa omaa tuntoa. Tein jäätelöä myös ihan itse. Meillä on kaapissa kyllä jäätelökonekin, mutta tämä jäätelö valmistuu ihan ilman konetta. Tarvitaan vain kuohukermaa ja kondensoitua maitoa. Jäätelön voi maustaa monin eri tavoin, esimerkiksi vaniljalla, pikakahvijauheella, lakritsijauheella, hedelmä- tai marjasoseilla, suklaalla... Minä sekoittelin jäätelömassan joukkoon keväällä keittämääni pihlajansilmusiirappia, jossa on ihana mantelinen aromi.


Näissä kondensoidusta maidosta tehdyissä jäätelöissä olen nähnyt käytettävän kermaa 4 - 6 dl. Kondensoitu maito on tosi makeaa, joten suosittelen tuota isompaa kermamäärää, jotta jäätelöstä ei tule liian makeaa. Varsinkin, jos jäätelön vielä maustaa jollain makealla, kannattaa käyttää reilummin kermaa. Kondensoidusta maidosta tehty jäätelö on helppo herkku. Koostumus on ihanan täyteläinen. Kun itse tehdyn jäätelön kanssa tarjoaa tuoreita marjoja, ei sen parempaa jälkiruokaa olekaan!


Jäätelö ilman jäätelökonetta

6 dl kuohukermaa
1 prk kondensoitua maitoa

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Kääntele joukkoon kondensoitu maito sekä halutessasi mieluisat ainekset jäätelön maustamiseen. Kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään astiaan ja jäädytä pakastimessa vähintään 4 - 5 tuntia.


torstai 4. heinäkuuta 2019

Koko hyötytarha jälleen käytössä & Bite away -laite ötökän puremien hoitoon

Bite away -laite saatu tuotetestiin.

Kasvimaa kesäkuun lopussa.
Kasvimaa kesäkuun alussa.

Iso kasvimaamme oli muutaman vuoden kesannolla lapsen syntymän vuoksi. Niin ison maa-alueen hoitamiseen ei vain yksinkertaisesti ollut aikaa pienen lapsen kanssa. Koska pihamme on muutenkin suuri, ja hoitamista riittää, jostain oli pakko karsia. Kasvimaan kylvökuntoon laitto ja kylväminen, rikkaruohojen kitkemisestä puhumattakaan, ovat niin aikaa vieviä ja työläitä puuhia, että viisainta oli pitää taukoa niin kauan, kunnes lapsi vähän kasvaa. Nyt lapsi alkaa olla siinä iässä, että hän viihtyy hyvin jo omissa puuhissaankin, ja minulle jää paremmin aikaa puutarhallekin. Tänä kesänä saimme vihdoin taas ison kasvimaankin otettua käyttöön, ja jo ennen vappua kylvin sinne ensimmäiset siemenet sekä perunaa ja sipulia.

Avomaan kurkut viihtyvät kasvimaan päässä olevassa kasvilavassa. Taimet ovat kasvilavassa suojassa alkukesän hallaöiltä.
Kasvimaan laidalla kasvaa monivuotisena maa-artisokkaa sekä parsaa. Toisella laidalla taas on perennarivi.
Raitajuuri, porkkana ja peruna hyvässä kasvussa.
Tänä vuonna meillä on kasvamassa myös papuja, herneitä, palsternakkaa, raitajuurta, porkkanoita, retiisejä, lehtikaalia, tilliä, persiljaa, lehtipersiljaa, korianteria, mangoldia, pinaattia, lehtisalaattia ja basilikaa. Basilika pitää lämpimästä ja suojaisesta kasvupaikasta, joten sitä olen jo useamman vuoden kasvattanut menestyksekkäästi kasvihuoneessa ja kasvilavassa. Kasvihuoneessa ja kasvilavoissa kasvaa tietenkin myös tomaatteja, kasvihuone- ja avomaankurkkuja, sekä uutena kokeiluna viidakko- ja sitruunakurkkuja. Onpa kokeilussa myös vesimeloni. Tomaatin taimet on ostettu, kurkut olen kasvattanut siemenistä. Samoin kesäkurpitsoja ja kurpitsoja olen laittanut siemenistä kasvamaan. Ensimmäiset esikasvatukset aloitinkin jo talvella, kun kylvin sisälle chilejä. Nyt meillä on monta chiliruukkua, joissa kasvaa Rokitaa, Padronia sekä Bhut Jolokiaa.


Pavut pitää kohta jo tukea.

Ison kasvimaan lisäksi meillä on lähempänä taloa pieni tilkku, johon sain sentään vähän jotain syötäviä kasveja kasvamaan ison maan ollessa tauolla. Tänä kesänä tilkkuun on kylvetty lehtisalaatteja. Perälle istutin daalioiden juurakot ja jatkossa daaliat saavatkin kasvaa tässä. Tilkulla kasvaa myös monivuotisena minttua. Onpa laidoilla myös tyrniä ja karhunvatukkaa. Rungollisen punaherukan olen itse kasvatellut punaherukkapensaan oksasta. Ruukkuistutuksillakin on tilkulla lämmin ja suojaisa paikka. Ja vesisäiliöt ovat lähellä helpottaen kastelua.

Tänä vuonna tulee hyvä luumu- ja kriikunasato, omenasato jää heikoksi.

Ainakaan tekemisen puutetta ei ison puutarhan omistajana tule. Pihalla riittää aina puuhaa. Ruukkukasveja ja istutuksia pitää kastella päivittäin. Viikottainen nurmikon leikkuukin on oma työnsä. Ruohojen trimmaamista ja rikkaruohojen kitkemistäkin riittää aina. Puista ja pensaista pitää leikata oksia, ja keväisin kuusiaitojen ja muotoiltujen kuusien leikkuussa menee muutama päivä. Aina on myös uusia suunnitelmia pihaan tehtäväksi. Loppukesästä taas on marjojen ja hedelmien keruuta. Loputon työmaa, mutta antoisa, kun saa katsella kättensä jälkiä, ja ruokapöytään saa itse kasvatettuja vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Bhut Jolokia on yksi maailman tulisimmista chileistä.
Tomaatit kärsivät alkukesän kovista helteistä. Liian kuumassa kukkien hedelmöittyminen ei onnistu ja kukat vain tippuvat pois. Jotain satoa silti on onneksi tulossa.

Tämä kesä tuntuu olevan oikea ötökkäkesä. Heti keväällä hyökkäsivät hyttyslaumat, ja myös mäkäräisiä ja paarmoja on riittänyt. Ötököiden puremilta ja nokkosen polttamilta ei voi välttyä pihatöissä ollessa. Sain testattavakseni Bite away -laitteen, joka helpottaa puremien aiheuttamaa ärsytystä, kutinaa ja kipua. Laite on helppo käyttää. Keraaminen kosketuspinta asetetaan piston tai pureman päälle ja painetaan toisesta painikkeesta. Kolme sekuntia ensimmäisellä käyttökerralla, raskaana oleville tai lapsille, normaalisti viisi sekuntia. Keraaminen kosketuspinta lämpenee vähän yli 50 asteeseen ja poistaa epämiellyttävän tunteen puremasta. Laite on tarkoitettu hyttysten, ampiaisten, mehiläisten, herhiäisten ja paarmojen kaltaisten hyönteisten pistojen ja puremien aiheuttaman kutinan, kivun ja turvotuksen hoitoon. Tehoaa myös nokkosen poltteeseen. Laitteessa ei käytetä kemikaaleja, joten se sopii myös allergikoille ja herkkäihoisille. Käytössä laite on todellakin poistanut hyttysten pistojen kutinat sekä nokkosen aiheuttaman poltteen. Muilta pistoilta ja puremilta olen onneksi vielä välttynyt. Mukavaa myös, kun lapsen hyttysen pistojen kutinaa saa helpotettua laitteella. Lapset, kun pakkaavat raapimaan, ja sitten pistot ja puremat helposti tulehtuvat.


tiistai 2. heinäkuuta 2019

Ruohosipulin kukilla maustettu viinietikka


Tiesithän, että myös ruohosipulin kukat ovat syötäviä? Ruohosipuli kukkii runsaasti, ainakin meillä, joten käytän niistä osan ruoanlaitossa, osan taas jätän kukkimaan ja siementämään. Ruohosipulin kukat sopivat vaikka koristeeksi voileipäkakkuihin ja salaatteihin. Samalla ne antavat myös sipulista makua. Ruohosipulin kukkia voi kuivata sellaisenaan tai vaikka suolan kanssa. Ruohosipulin kukat myös maustavat viinietikan ja antavat sille tosi kauniin värin. Ruohosipulin kukilla maustettua viinietikkaa voi käyttää muun muassa salaattien kastikkeissa sekä marinadeissa. Ruohosipulin kukilla maustettu viinietikka kauniissa pullossa tai purkissa on myös kiva tuliainen tai ruokalahja.

Ruohosipulin kukilla maustettu viinietikka

2 dl ruohosipulin kukkia
3 dl valkoviinietikkaa

Kerää ruohosipuleista kukinnot ilman vartta. Huuhtele kukat ja anna veden kuivahtaa. Laita kukat lasipurkkiin ja kaada valkoviinietikka päälle. Anna tekeytyä viileässä viikon ajan. Siivilöi ruohosipulin kukilla maustettu viinietikka lasipulloon.