torstai 4. heinäkuuta 2019

Koko hyötytarha jälleen käytössä & Bite away -laite ötökän puremien hoitoon

Bite away -laite saatu tuotetestiin.

Kasvimaa kesäkuun lopussa.
Kasvimaa kesäkuun alussa.

Iso kasvimaamme oli muutaman vuoden kesannolla lapsen syntymän vuoksi. Niin ison maa-alueen hoitamiseen ei vain yksinkertaisesti ollut aikaa pienen lapsen kanssa. Koska pihamme on muutenkin suuri, ja hoitamista riittää, jostain oli pakko karsia. Kasvimaan kylvökuntoon laitto ja kylväminen, rikkaruohojen kitkemisestä puhumattakaan, ovat niin aikaa vieviä ja työläitä puuhia, että viisainta oli pitää taukoa niin kauan, kunnes lapsi vähän kasvaa. Nyt lapsi alkaa olla siinä iässä, että hän viihtyy hyvin jo omissa puuhissaankin, ja minulle jää paremmin aikaa puutarhallekin. Tänä kesänä saimme vihdoin taas ison kasvimaankin otettua käyttöön, ja jo ennen vappua kylvin sinne ensimmäiset siemenet sekä perunaa ja sipulia.

Avomaan kurkut viihtyvät kasvimaan päässä olevassa kasvilavassa. Taimet ovat kasvilavassa suojassa alkukesän hallaöiltä.
Kasvimaan laidalla kasvaa monivuotisena maa-artisokkaa sekä parsaa. Toisella laidalla taas on perennarivi.
Raitajuuri, porkkana ja peruna hyvässä kasvussa.
Tänä vuonna meillä on kasvamassa myös papuja, herneitä, palsternakkaa, raitajuurta, porkkanoita, retiisejä, lehtikaalia, tilliä, persiljaa, lehtipersiljaa, korianteria, mangoldia, pinaattia, lehtisalaattia ja basilikaa. Basilika pitää lämpimästä ja suojaisesta kasvupaikasta, joten sitä olen jo useamman vuoden kasvattanut menestyksekkäästi kasvihuoneessa ja kasvilavassa. Kasvihuoneessa ja kasvilavoissa kasvaa tietenkin myös tomaatteja, kasvihuone- ja avomaankurkkuja, sekä uutena kokeiluna viidakko- ja sitruunakurkkuja. Onpa kokeilussa myös vesimeloni. Tomaatin taimet on ostettu, kurkut olen kasvattanut siemenistä. Samoin kesäkurpitsoja ja kurpitsoja olen laittanut siemenistä kasvamaan. Ensimmäiset esikasvatukset aloitinkin jo talvella, kun kylvin sisälle chilejä. Nyt meillä on monta chiliruukkua, joissa kasvaa Rokitaa, Padronia sekä Bhut Jolokiaa.


Pavut pitää kohta jo tukea.

Ison kasvimaan lisäksi meillä on lähempänä taloa pieni tilkku, johon sain sentään vähän jotain syötäviä kasveja kasvamaan ison maan ollessa tauolla. Tänä kesänä tilkkuun on kylvetty lehtisalaatteja. Perälle istutin daalioiden juurakot ja jatkossa daaliat saavatkin kasvaa tässä. Tilkulla kasvaa myös monivuotisena minttua. Onpa laidoilla myös tyrniä ja karhunvatukkaa. Rungollisen punaherukan olen itse kasvatellut punaherukkapensaan oksasta. Ruukkuistutuksillakin on tilkulla lämmin ja suojaisa paikka. Ja vesisäiliöt ovat lähellä helpottaen kastelua.

Tänä vuonna tulee hyvä luumu- ja kriikunasato, omenasato jää heikoksi.

Ainakaan tekemisen puutetta ei ison puutarhan omistajana tule. Pihalla riittää aina puuhaa. Ruukkukasveja ja istutuksia pitää kastella päivittäin. Viikottainen nurmikon leikkuukin on oma työnsä. Ruohojen trimmaamista ja rikkaruohojen kitkemistäkin riittää aina. Puista ja pensaista pitää leikata oksia, ja keväisin kuusiaitojen ja muotoiltujen kuusien leikkuussa menee muutama päivä. Aina on myös uusia suunnitelmia pihaan tehtäväksi. Loppukesästä taas on marjojen ja hedelmien keruuta. Loputon työmaa, mutta antoisa, kun saa katsella kättensä jälkiä, ja ruokapöytään saa itse kasvatettuja vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Bhut Jolokia on yksi maailman tulisimmista chileistä.
Tomaatit kärsivät alkukesän kovista helteistä. Liian kuumassa kukkien hedelmöittyminen ei onnistu ja kukat vain tippuvat pois. Jotain satoa silti on onneksi tulossa.

Tämä kesä tuntuu olevan oikea ötökkäkesä. Heti keväällä hyökkäsivät hyttyslaumat, ja myös mäkäräisiä ja paarmoja on riittänyt. Ötököiden puremilta ja nokkosen polttamilta ei voi välttyä pihatöissä ollessa. Sain testattavakseni Bite away -laitteen, joka helpottaa puremien aiheuttamaa ärsytystä, kutinaa ja kipua. Laite on helppo käyttää. Keraaminen kosketuspinta asetetaan piston tai pureman päälle ja painetaan toisesta painikkeesta. Kolme sekuntia ensimmäisellä käyttökerralla, raskaana oleville tai lapsille, normaalisti viisi sekuntia. Keraaminen kosketuspinta lämpenee vähän yli 50 asteeseen ja poistaa epämiellyttävän tunteen puremasta. Laite on tarkoitettu hyttysten, ampiaisten, mehiläisten, herhiäisten ja paarmojen kaltaisten hyönteisten pistojen ja puremien aiheuttaman kutinan, kivun ja turvotuksen hoitoon. Tehoaa myös nokkosen poltteeseen. Laitteessa ei käytetä kemikaaleja, joten se sopii myös allergikoille ja herkkäihoisille. Käytössä laite on todellakin poistanut hyttysten pistojen kutinat sekä nokkosen aiheuttaman poltteen. Muilta pistoilta ja puremilta olen onneksi vielä välttynyt. Mukavaa myös, kun lapsen hyttysen pistojen kutinaa saa helpotettua laitteella. Lapset, kun pakkaavat raapimaan, ja sitten pistot ja puremat helposti tulehtuvat.


3 kommenttia:

  1. Aivan ihana kasvimaa teillä💚💚Ja tuo laite varmaan tulee hyvään käyttöön

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Juuri sain kolmannen kitkemiskierroksen tehtyä ja satoakin sieltä jo saa. Ihan parasta, kun voi käydä hakemassa aineksia ruoanlaittoon.:) Ihmeesti tuo laite vie lämmöllä kutinat pois. Hyvä varsinkin lapsella.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-