tiistai 16. heinäkuuta 2019

Savustettu naudan rinta eli brisket


Amerikoissa paljon käytetty naudan osa, rinta eli brisket, löysi tiensä vihdoin myös meidän ruokapöytään. Ainakaan meillä päin ei kauppojen hyllyistä suoraan naudan rintaa useinkaan löydy, mutta äskettäin lehdessä oli ilmoitus, että sitä olisi tarjolla. Onnistuimme saamaan vihoviimeisen palan, jonka koko ei päätä huimannut, mutta ainakin pääsimme vihdoin naudan rintaa testaamaan. Vajaan kilon painoisen rintapalasen pintaan sivelin hunajasinappia sekä maustoin pinnan vielä itse tehdyllä mausteseoksella. Sitten vain pala savustumaan. Mitään pikaruokaa naudan rinta ei ole. Aikaa saa varata vähintään 6 tuntia kiloa kohden. Savustimme omaa palaamme miedolla lämmöllä ja naudan rinta oli valmis folioon käärittäväksi 7 tunnin kuluttua. Kun pala oli saanut riittävän kauan vetäytyä, pääsimme vihdoin maistamaan. Kyllä oli vaivan ja odottelun arvoista! Liha oli mehevää ja mureaa, tosi herkullista. Naudan rinnasta tuli uusi suosikkimme, ja jo heti seuraavana aamuna tiedustelin läheisen lihatehtaan tehtaanmyymälästä, olisiko sitä kautta mahdollista saada naudan rintaa tilaamalla. Ja saihan sitä. Jo heti seuraavana viikonloppuna savustimme naudan rintaa uudelleen. Tällä kertaa pala oli reilu 3-kiloinen ja sen savustaminen vei 20 tuntia. Kaikkein helpointa naudan rinnan savustaminen on sähkökäyttöisellä savustimella. Silloin lämmön säätely on helppoa ja saa pidettyä koko savustamisen ajan tasalämmön. Naudan rinta on myös tosi edullista. Tuo meidän 3 kilon pala maksoi vain 8,90 €/kg.


Savustettu naudan rinta eli brisket

n. 1 kg naudan rintaa
Dijon -hunajasinappia

Mausteseos:
2 tl suolaa
1 rkl mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
2 tl chipotlejauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl juustokuminaa
2 tl oreganoa

Ota naudan rinta huoneen lämpöön 1 - 2 tuntia ennen savustusta. Trimmaa palasta tarvittaessa kovat rasvaosat pois. Pehmeää rasvaa on hyvä olla ohut kerros. Sivele pintaan kauttaaltaan ohut kerros hunajasinappia. Mittaa mausteet mortteliin ja hiero mausteet yhteen. Levitä mausteseos naudan rinnalle sinappikerroksen päälle. Laita lihaan lihamittari ja savusta miedolla lämmöllä, n. 100 -125 asteessa, kunnes liha saavuttaa halutun lämpötilan (75 - 85 astetta). Ota liha savustumasta ja kääri se folioon. Anna lihan tekeytyä rauhassa. Leikkaa lihasta ohuita siivuja. Savustettu naudan rinta maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin.


2 kommenttia:

  1. Me ollaan savusteltu aina vaan kalaa, mutta näemmä pitää joskus kokeilla myös vaikka nautaa ja perunoita. Nyt on vaan tullut kuhaa ja ahvenia sen verran hyvin, että ne ovat vallanneet savustuspöntön täysin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin useimmiten savustukseen menee kalaa. Mutta kiva joskus kokeilla jotaim muutakin. Ja nyt on ollut onnistuneita kokeiluita.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-