tiistai 2. helmikuuta 2021

Valkosipulileipä & viskipavut nuotiolla, Patamies -arvonta

 Kaupallisessa yhteistyössä Patamiehen kanssa.

Patamiehen verkkokaupassa on myynnissä upeita ja laadukkaita valurautatuotteita ruoanlaittoon. Valikoimiin kuuluu patoja ja pannuja, nuotiolle sopivia tuotteita, kuten kolmijalkapatoja ja erilaisia paistorautoja, uuni- ja grillivuokia sekä välillä kaikenlaista muutakin, keittiötekstiileistä lähtien. Kaupallisessa yhteistyössä Patamiehen kanssa pääsin testaamaan pieniä valurautapatoja, ja kehittelin padoille reseptit, jotka onnistuvat niin nuotiolla kuin sisätiloissakin uunia ja liettä käyttäen. Lisäksi postauksen lopussa on arvontaohjeet, miten joku teistä voi myös voittaa nämä hienot pikkupadat itselleen.

Valurautatuotteet ovat keittiössä ehdottomasti suosikkejani. Jos valurautatuotteissa ei ole puuosia, ne sopivat liedelle, uuniin, nuotiolle, grilliin.. Eli valurautatuotteet ovat tosi monikäyttöisiä. Kaiken lisäksi valurautatuotteet ovat hyvällä hoidolla lähes ikuisia. Meilläkin on kymmeniä vuosia vanhoja perintöpannuja, jotka edelleen ovat päivittäisessä käytössä. Valurautatuotteet siis kestävät sukupolvelta toiselle! Uusia tuotteita käyttöön ottaessa tehdään valurautatuotteille rasvapoltto, ja rasvapolton voi uusia aina tarpeen vaatiessa, jolloin tuote on jälleen kuin uusi.

Patamiehen pienet valurautapadat ovat niin näppärän kokoisia, että halusin ensimmäiseksi kokeilla niitä laavunuotiollamme. Koska laavullemme on jonkin verran kävelymatkaa, ei sinne ihan mahdottomasti jaksa kaikkea kantaa. Pienet padat taas eivät liikaa matkassa mukana paina. Pienestä koostaan huolimatta, padoissa valmistui ihan sopivan kokoiset annokset meidän perheelle, kun mukana oli vielä vähän muutakin syötävää. Näille padoille tulee vielä paljon käyttöä laavuillessa!

Valurautapadoissa valmistui nuotion lämmössä pieni valkosipulileipä sekä viskipapuja. Leipätaikinan tein hapanjuureen ja leivoin leivän tietenkin muotoonsa jo kotona. Leipä vain sitten kypsennettiin nuotiolla padassa, ja saimme laavulla uuni-, vai pitäisikö sanoa, nuotiotuoretta leipää. Mikäs sen parempaa! Viskipapujen ainekset pilkoin kotona jo valmiiksi ja mittasin mausteet pieneen purkkiin mukaan, ettei kantamista olisi liikaa, ja valmistus sujuisi vähän joutuisammin. Viskipavuista tuli todella herkullisia ja lämpimän valkosipulileivän kera ihan taivaallista syötävää laavunuotiolla kylmänä ja tuiskuisena talvipäivänä. Ja valurautapadan etuna sekin, että viskipavut pysyivät ihanan lämpiminä koko syömisen ajan, koska valurauta sitoo hyvin lämpöä.

Valkosipulileipä & viskipavut nuotiolla

Valkosipulileipä:

40 g aktiivista vehnähapanjuurta
80 g vettä
120 g vehnäjauhoja
4 g suolaa
1 - 2 tl kuivattua valkosipulirouhetta

Sekoita keskenään vehnähapanjuuri, vesi ja vehnäjauhot. Älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna levätä autolyysissä yhden tunnin ajan. Lisää sitten suola ja valkosipulirouhe. Nosta ja taita taikinaa useamman kerran ja puristele käsin, jotta kaikki ainekset sekoittuvat taikinaan. Anna taikinan levätä 30 min. ja tee sitten taikinaan taittelut. Anna levätä jälleen 30 min. Taittele taikinaa 30 minuutin välein 2 ensimmäisen tunnin aikana. Kohota taikinaa kaikkiaan n. 4 tunnin ajan. Tee esimuotoilu ja anna leivän olla tasolevossa 15 - 30 min. liinalla peitettynä. Tee lopullinen muotoilu ja laita leipä jauhotettuun kohotuskoriin. Anna leivän vielä hetki kohota huoneenlämmössä ja laita sitten kylmälepoon jääkaappiin yön yli. Kuumenna valurautapata hyvin nuotiossa. Tee leivän päälle terävällä veitsellä viilto tai pari ja nosta leipä pataan leivinpaperin avulla. Sulje kansi ja nosta pata nuotion päälle riittävän kuumaan paikkaan. Paista, kunnes taikina on kypsynyt. Kypsymisaika riippuu nuotiolla paistettaessa useammasta asiasta, mutta leipä kypsynee 30 - 60 minuutissa. Kypsä leipä kumisee pohjaan naputtaessa. Jos tuntuu, ettei pata pysy riittävän kuumana nuotion lämmössä, tarpeen vaatiessa kannen päälle voi laittaa hieman kuumaa hiillosta. Jos paistat leivän uunissa, paista leipää ensin kansi padan päällä 250 asteessa n. 10 - 15 min. Alenna lämpö 200 asteeseen, poista kansi ja jatka paistamista vielä 10 - 15 min.

Viskipavut:

170 g pekonia
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1/2 dl viskiä
2 rkl ketsuppia
2 rkl raakaruokosokeria
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl worcesterkastiketta
1 tl Dijon -sinappia
1 tl savupaprikajauhetta
1 - 2 tl chipotlejauhetta

Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna pata ja ruskista paloiteltu pekoni. Lisää sipulit ja jatka paistamista, kunnes sipulit on pehmenneet. Kaada joukkoon valkoiset pavut tomaattikastikkeessa ja lisää muut ainekset. Kuumenna ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä n. 15 min. Tarjoile viskipapuja valkosipulileivän kera.

Patamies haluaa arpoa myös jollekin teistä lukijoistani nämä kaksi valurautaista pikkupataa, pyöreän ja soikean. Kerro kommenteissa mitä padoissa kokkaisit. Halutessasi saat tuplamahdollisuuden voittaa padat, jos osallistut arvontaan myös Instagram-tililläni. Arvontaan voi osallistua 7.2.2021 klo 20 asti. Patamies toimittaa palkinnon voittajalle!

51 kommenttia:

  1. Pataleipää tulee usein tehtyä ja todennäköisesti padassa valmistuisi ensimmäisenä pataleipä.
    hamalainentmatgmail.com

    VastaaPoista
  2. Minä tykkään haudutella monenmoisia lihapatoja, joten varmaankin sellainen ryuoka pääsisi ekana hautumaa. Viskipapujen ohjeen vein heti mennessäni ja pääsee meillä ihan lähipäivinä maisteltavaksi.

    VastaaPoista
  3. Ihania lihapatoja kuten Burgundinpata ja Moskovanpata...nam nam.
    emmiina67@hotmail.com

    VastaaPoista
  4. Varmaan jotain lihapataa ainakin.houkuttelevan näköisiä kuvia. salli.moilanen35@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Oi miten herkullisen näköistä! Pataleipää haluisin kokeilla. maritzu_91@hotmail.com

    VastaaPoista
  6. En ole koskaan valmistanut pataleipää, olisi korkea aika

    VastaaPoista
  7. Pataleipää olen tehnyt. Täytyykin taas viikonlopulle ryhdistäytyä.

    VastaaPoista
  8. Pataleipä on kokeilematta. Burgundinpataa tekisin jonain pakkaspäivänä.
    tramp[@]netti.fi

    VastaaPoista
  9. Pataleipä menis täälläkin varmaan ekana kokeiluun. Myös pitkään uunissa haudutettavia pataruokia ja miksei noita viskipapujakin vois kokeilla!

    VastaaPoista
  10. Kaikenlaisia pataruokia, ovat suosikkeja meillä. Ja tietysti pataleipää.
    nurmitea@outlook.com

    VastaaPoista
  11. Stroganoffia leivinuunissa sekä nyhtöpossua.

    VastaaPoista
  12. Kokeilisin tätä valkosipulileipää ja tekisin adjikalla maustettua georgialaista lihapataa myös. ninavuolio@windowslive.com

    VastaaPoista
  13. Oi nam :) Lihapataa ainakin kokkaisin :)

    hippohiiri@gmail.com

    VastaaPoista
  14. No tietysti juuri näitä reseptejä kokeilisin

    VastaaPoista
  15. Hirvipaisti, Patakukko nyt ensimmäisenä ja kokeilunhaluinen kun olen, niin pataleipää.

    VastaaPoista
  16. Leivinuunissa olisi hyvä hauduttaa kahdelle hengelle sopivia annoksia karjalanpaistia, pulled porkia ,burgundinpataa tai miksei ratatouillea. Olen etsinyt pienikokoista pataa, mutten ole löytänyt vielä mieleistä.

    VastaaPoista
  17. Vs-perunoita, hirvipataa..jne vaikka mitä!! ��

    VastaaPoista
  18. Pataleipää toki ja sen kylkeen toisessa padassa gulaschia.

    VastaaPoista
  19. Lasten nimeämään "muhitutti" papu juttua ja lihaa!

    VastaaPoista
  20. Lammas- ja kaalipata sekä pataleipää, karjalanpaistia jne
    klaara49@luukku.com

    VastaaPoista
  21. Pörgölttiä. Gulyásia, pataleipää ja muita pataruokia.

    VastaaPoista
  22. Jotain riistaa. jarkko.raita83@gmail.com

    VastaaPoista
  23. Uuniohrapuuroa ja jotain hyvää muhennosta, tuon valkosipulileivän haluan kanssa testata :)

    VastaaPoista
  24. Voisin tehdä jonkin pataruoan kuten lihakastikkeen.

    VastaaPoista
  25. Voisin tehdä jonkin pataruoan kuten lihakastikkeen.

    VastaaPoista
  26. Gulassia,pataleipää,käristystä.

    VastaaPoista
  27. Jotain kivaa uuniruokaa esi. härkäruukkua kokeilisin varmasti. Nättejä myös tarjoilussa nuo pienet padat. Joskus tekemäni keto-pataleipä sopisi juurikin tuollaiseen pieneen pataan :)

    VastaaPoista
  28. Meillä tehtäisiin riistaruokia, kun isäntä metsästää. Teeri/kyyhkypaistia, kaurispaistia, jänispaistia. Mökkilomille myös ottaisin mukaan. Arvonnassa mukana.
    nina40fi@gmail.com

    VastaaPoista
  29. Pataleipää, karjalanpaistia jne 😊

    VastaaPoista
  30. Jotain pataa tulisi koitettua pönttö uunissa valmistaa. Varmaan riistan puolelle liha valinta osuisi.

    VastaaPoista
  31. Kesällä jotakin hyvää nuotiolla.

    VastaaPoista
  32. Pataleipää ja riistaruokia ainakin :P emja(at)live.fi

    VastaaPoista
  33. Ylikypsää possua, chili con carnea, uunipuuroja

    VastaaPoista
  34. Pataleipää ja mies tekisi paistia!

    viivi.korpela@hotmail.com

    VastaaPoista
  35. Karjalanpaistin lisäksi pitää kokeilla tuota valkosipulileipää.

    Nam!

    VastaaPoista
  36. Karjalanpaistin lisäksi pitää kokeilla tuota valkosipulileipää.

    Nam!

    VastaaPoista
  37. Nam tuollainen valkosipulileipä maistuisi ja voisi tehdä karjalanpaistiakin!
    kosmetiikkakatri(at)gmail.com

    VastaaPoista
  38. Kokkaisin naudan paistia ja leipää.

    VastaaPoista
  39. Kukkoa viinissä ja häränhäntäpataa! Meillä tehdään paljon pataruokis, mikä omassa blogissanikin on näkynyt.
    dzinni@europemail.com

    VastaaPoista
  40. Lihapataruokia ja tätä leipäreseptiä pitäisi ainakin kokeilla!

    saya
    sayav (at) hotmail.fi

    VastaaPoista
  41. Tuota leipää ainakin täytyisi kokeilla ja lihapatoja tykkään tehdä.

    VastaaPoista
  42. Hernekeittoa! :)
    kujalalinnea@gmail.com

    VastaaPoista
  43. Pataleipää ja karjalanpaistia :)
    nelliina(@)yahoo.com

    VastaaPoista
  44. Shashukaa ja pataleipää. Pataleipä on ollutkin to do -listalla, mutta kannellinen pata puuttuu.
    tikkuihminen@luukku.com

    VastaaPoista
  45. Viikonloppuna kokkaisin herkullista italialaista ruokaa pilkkiahvenista.

    VastaaPoista
  46. Pataruuat on parhaita pakkasella, vaikkapa burgundinpata.
    Eevaliisa.js@gmail.com

    VastaaPoista
  47. Kyllä sinne erinäisiä lihaklönttejä menisi hautumaan.

    VastaaPoista
  48. Kokeilisin ehdottomasti pataleipää! 😊 kokkonen.heini(at)gmail.com

    VastaaPoista
  49. Evakkopataa tulisi ihan ekana tehtyä.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-