perjantai 11. joulukuuta 2020

Joulutortut hapanjuurella

Olen jo vuosia laiskuuttani tehnyt joulutortut kaupan valmistaikinasta. Hyvin ovat nekin aina maistuneet, mutta nyt hapanjuurihurahduksen myötä oli pakko tehdä voitaikina itse. Hapanjuuri kun taipuu jopa voitaikinaan! Tätä hapanjuureen tehtyä voitaikinaa on myös sen verran kehuttu hapanjuurileipurien toimesta, että senkin vuoksi voitaikinan tekoon oli pakko ryhtyä. Yllättävän helppo taikina olikin valmistaa eikä ollenkaan niin aikaa vievää, kuin olin pelännyt. Ja hyvät joulutortut tulee itse tehdyllä voitaikinalla. Hienosti hapanjuureen tehty voitaikina kohoaa uunissa ja leivonnaisista tulee lehteviä. Ja maku on omaa luokkaansa. Hapanjuureen tehdystä voitaikinasta voi tietenkin tehdä muutakin kuin joulutorttuja, pasteijoita ym. Koska pidän voitaikinaleivonnaisista vasta paistettuna, kaulitsin voitaikinaa valmiiksi levyiksi ja laitoin pakastimeen. Sieltä joulupäivinäkin on helppo ottaa sopiva määrä ja paistaa uunituoreita joulutorttuja. Rouhean voitaikinan resepti on Leivän juurella -blogista.

Joulutortut hapanjuurella

Rouhea voitaikina juurella:
220g puolikarkeaa vehnäjauhoa
250g kylmää voita kuutioina
100g kylmää jämäjuurta
n. 50g jääkylmää vettä
ripaus suolaa

Lisäksi:
paistonkestävää luumumarmeladia

Voiteluun:
kananmuna

Tee taikina. Mittaa kulhoon jauho ja suola. Lisää kylmät voipalat joukkoon. Työstä ripeästi sormien välissä venyttäen voi kevyesti jauhon sekaan siten, että taikinaan jää voipaloja ihan reilusti viirumaisina liuskoina. Lehtevyys syntyy näistä "voitaskuista". Tee keskelle kolo ja kippaa siihen juuri ja 50 g vettä. Sekoita taikina nopeasti palloksi vain sen verran, että se pysyy juuri kasassa. Jos on liian kuivaa, lisää vettä pieni loraus kerrallaan. Painele taikina rouheaksi neliöksi kelmun avulla, voipalat näkyvät kelmun läpi. Laita tiiviinä pakettina jääkaappiin vähintään 20 minuutiksi. Ota taikinaneliö kevyesti jauhotetulle pöydälle ja kauli se 20 x 50 cm suorakulmioksi, taikinassa tulisi näkyä marmoroituneita voiviiruja. Älä paina kovaa tai pakota taikinaa venymään. Taita taikina kolmin- tai nelinkerroin ja toista kaulinta toiseen suuntaan. Taita uudelleen, kelmuta ja laita jääkaappiin vähintään 20 minuutiksi. Leivo haluamiasi herkkuja, taikinan voi pitää kylmässä, pakastaa tai käyttää heti. Leivonnaisia ei tarvitse nostattaa. Lisävinkit: Tekemistä helpottaa kylmä lämpötila, voit halutessasi jäähdyttää kulhon ja jauhotkin ennen taikinan tekoa, jotta voi ei pääse sulamaan liikaa. 

Joulutorttuja varten kaulitse voitaikina ohuehkoksi levyksi ja leikkaa taikina neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot puoleen väliin asti ja nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä kylmällä vedellä kostutetuin sormin taikinaneliön keskelle kiinni. Lusikoi joulutorttujen keskelle luumumarmeladia, voitele tortut kananmunalla, ja paista 225 asteessa n. 10 - 15 min., kunnes taikina on kypsää ja pinta saanut väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-