perjantai 13. marraskuuta 2020

Suklaa-hapanjuurileipä


Hapanjuuri-innostus ei ole laantunut mihinkään. Päinvastoin, innostus vain kasvaa. Olen oppinut leipomisesta lisää ja selättänyt muutaman ongelman, ja tuotokset vain paranevat sekä maultaan että ulkomuodoltaan. Koska hapanjuurileipien leivonta on alkanut sujua entistä paremmin, uskaltauduin vihdoin kokeilemaan myös suklaista hapanjuurileipää. Olin aivan varma, että mönkään menee, mutta mitä vielä. Taikinaa oli helppo käsitellä, se kohosi hienosti ja viillotkin pintaan onnistuivat. Koska suklaa-hapanjuurileipä oli paljon isompi kuin aiemmin leipomani hapanjuurileivät, pelasin paistossa varman päälle, ja käytin paistomittaria. Jos olisin vain luottanut kumisevaan leivän pohjaan, leipä olisi jäänyt sisältä raa'aksi. Paistomittarin kanssa leivän kypsyys onnistui täydellisesti.

 

Suklaa-hapanjuurileivästä tuli iso ja muhkea. Uunista leijaili kotiin ihana vastaleivotun leivän ja suklaan tuoksu. Ohjeen suklaa-hapanjuurileipään löysin netistä. Tein leipään vain ihan pienet muutokset. Tummaa suklaata laitoin pikkaisen vähemmän, koska suklaalevyni oli pienempi kuin ohjeen suklaamäärä. Saksanpähkinöiden sijaan käytin cashewpähkinöitä  ja rusinat liotin rommiaromissa. Alkuperäisessä ohjeessa rusinoita ei liotettu ollenkaan. Suklaasta ja rusinoista huolimatta leipä ei ole makeaa eikä kakkumaista, vaan leipää, herkkuleipää. Suklaa-hapanjuurileipä on loistava vaikkapa juustotarjottimella tai ruokalahjana joulun aikaan.

 

Suklaa-hapanjuurileipä

150 g aktiivista hapanjuurta
350 g vettä
50 g sokeria
1 tl vanilja-aromia tai vaniljatangon siemenet
500 g vehnäjauhoja
50 g tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
9 g hienoa merisuolaa
65 g hienonnettuja pähkinöitä (saksanpähkinä, cashewpähkinä ym.)
65 g rusinoita
150 g hienonnettua tummaa suklaata

Yhdistä kulhossa hapanjuuri, vesi, sokeri ja vanilja. Sekoita vehnäjauhot ja kaakaojauhe keskenään ja lisää kulhoon. Sekoita, kunnes ainekset ovat sekaisin, älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna levätä autolyysissä yhden tunnin ajan. Lisää sitten suola, pähkinät, rusinat ja suklaa. Nosta ja taita taikinaa useamman kerran ja puristele käsin, jotta kaikki ainekset sekoittuvat taikinaan. Anna taikinan levätä 30 min. ja tee sitten taikinaan taittelut. Anna levätä jälleen 30 min. Taittele taikinaa 30 minuutin välein 2 ensimmäisen tunnin aikana. Kohota taikinaa kaikkiaan n. 4 tunnin ajan. Tee esimuotoilu ja anna leivän olla tasolevossa 15 - 30 min. liinalla peitettynä. Tee lopullinen muotoilu ja laita leipä jauhotettuun kohotuskoriin. Anna leivän vielä hetki kohota huoneenlämmössä ja laita sitten kylmälepoon jääkaappiin yön yli. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia, voit sulkea höyryaukon esimerkiksi uunikintaalla. Paiston alussa pyritään saamaan uuniin kunnolla kosteutta. Ota leipä jääkaapista ja kumoa se varovasti uunipellille. Tee leipään viillot ja laita leipä uuniin. Paista 20 min. Päästä uunista höyry pois ja laske lämpö 200 asteeseen. Paista vielä 40 min. Jos haluat olla varma leivän kypsyydestä käytä mittaria. Leipä on kypsä, jos sen sisälämpö on 94 - 98 astetta. Ota leipä uunista ja anna sen jäähtyä ja vetäytyä n. tunti ritilän päällä. Vinkki! Liota rusinat halutessasi rommiaromissa, rommissa, konjakissa tai viskissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-