sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Lohikulho


Kun tein ensimmäistä kertaa poke-kulhon, kulhoruoista tuli heittämällä yksi meidän suosikkiruoista. Erilaisia versioita onkin sen jälkeen syöty jo monet kerrat. Kulhoruoista saa helposti kevyitä ja terveellisiä, ja ne saa myös sopimaan meidän tiukimpaankin dieettiin, maun ja herkullisuuden yhtään siitä kärsimättä. Kulhoruoissa olen kalan lisäksi käyttänyt myös kanapullia sekä saiturin pihvejä. Toimii! Sitten kulhosta saa helposti myös juhlavamman aterian, niinkuin pääsiäisenä meille tein. Lohikulhoon valmistin pintapaahdettua lohta sekä soijamarinoituja kananmunia. Lisäksi kulhoon tuli tietenkin riisiä ja kasviksia. Ihan mielettömän hyvää ja varsinkin mies oli ihan myyty. Lohikulhoa piti tehdä lähes samantien heti uudelleenkin.


Lohikulho
(4 annosta)
4 dl sushiriisiä
5 dl vettä

Pintapaahdettu lohi:
n. 500 - 600 g lohta
karkeaa merisuolaa

Pikkelöity punakaali:
200 g punakaalia
1 punasipuli
1 dl vettä
1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 dl omenaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 laakerinlehti

Soijamarinoidut kananmunat:
4 kananmunaa

Marinadi:
6 rkl lämmintä vettä
1 rkl sokeria
2 rkl sherryviinietikkaa
1 3/4 dl vähäsuolaista soijakastiketta

Lisäksi:
2 - 3 porkkanaa
125 g retiisejä
250 g edamame-papuja (pakaste)
sushi-inkivääriä
seesaminsiemeniä
soijakastiketta

Valmista ensimmäiseksi pikkelöity punakaali. Pikkelöity punakaali säilyy jääkaapissa useamman päivän, joten sen voi tehdä hyvissä ajoin. Leikkaa punakaali veitsellä tai mandoliinilla ohuiksi suikaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa myös se ohuiksi suikaleiksi. Laita kattilaan vesi, etikat, sokeri, suola, mustapippuri ja laakerinlehti. Kiehauta. Kaada kuuma liemi suikaloidun punakaalin ja punasipulin päälle kannelliseen rasiaan tai purkkiin. Anna olla huoneenlämmössä n. puoli tuntia, sekoita ja siirrä jääkaappiin. Valmista soijamarinoidut kananmunat. Laita kananmunat varovasti kiehuvaan veteen. Keitä 6 minuuttia ja 50 sekuntia, jos haluat valuvan keltuaisen. Jäähdytä kananmunat nopeasti kylmässä vedessä. Sekoita marinadin ainekset keskenään kannellisessa rasiassa. Kuori kananmunat ja laite ne marinadiin niin, että ne peittyvät kokonaan. Anna kananmunien marinoitua jääkaapissa 6 tuntia tai seuraavaan päivään. Valmista pintapaahdettu lohi. Poista lohesta nahka, ruodot ja rasva. Mausta kala suolalla ja anna sen imeytyä kylmässä vähintään 2 tuntia, tai vaikka yön yli. Pyyhi ylimääräiset suolat pois ja leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi. Paahda lohisiivujen pinta tohottimella. Huuhtele sushiriisi kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Anna riisin seistä kylmässä vedessä n. 10 min. Laita riisi kattilaan ja lisää kylmä keitinvesi. Keitä kannen alla erittäin pienellä lämmöllä n. 20 min. Älä sekoita välillä. Ota kattila levyltä ja anna riisin vielä levätä kannen alla 15 min. Kuori ja suikaloi porkkanat kuorimaveitsellä. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi. Sulata edamame-pavut. Kokoa annokset kulhoihin. Jaa keitetty sushiriisi kulhoihin. Asettele paahdetut lohisiivut kulhoihin riisi päälle.Asettele annoksiin loput ainekset. Tarjoile lohikulhot seesaminsiementen sekä soijakastikkeen kera.


Ostimme pääsiäiseksi kokeeksi 50 Degrees Rieslingiä hanapakkauksen. Viini oli loistovalinta ja sopi erittäin hyvin lohi-kulhon ruokajuomaksi. Viinin sitruksinen hapokkuus tasapainotti hyvin lohen rasvaisuutta. Kuiva, hapokas, raparperinen, limettinen, ananaksinen, mineraalinen ja kevyen yrttinen 50 Degrees Riesling on monikäyttöinen viini kalalla, äyriäisille ja pikkusuolaisille. Ja miten tyylikäs tuo hanapakkauskin! Pakkauksen kehtaa laittaa esille vaikka juhlapöytäänkin.


Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!

2 kommenttia:

  1. Kulhoruuat ovat kyllä kivoja, kun ne ovat niin monipuolisia. Täällä meilläpäin ovat tosi suosittuja ,koska kulhoruokapaikkoja on montakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kivoja ja kulhot voi täyttää niin monilla aineksilla. Maukkaita ja värikkäitä ruokia. Ei ihme, että ovat niin suosittuja.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-