keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Sieniboxi - sieniä itse kasvattaen

Sieniboxi saatu tuotetestiin Sieniboxilta.


Sain Sieniboxilta kevättalvella tilaisuuden testata Sieniboxia. Sieniboxi on Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemian opiskelijoiden opiskeluaikanaan perustama yritys, jonka tuote on siis Sieniboxi, osterivinokkaiden orgaaninen kasvualusta. Ilman muuta halusin mielelläni testata Sieniboxia, koska olen sienestänyt ihan pienestä lapsesta lähtien, ja sienihulluus on jatkunut läpi elämän. Mikäs sen hauskempaa, kun sienimetsällekään ei pääse ympäri vuoden, niin sitten sieniä voi kasvattaa itse sisätiloissa. Sienten kasvua pääsee seuraamaan ihan alusta lähtien eikä edes hirvikärpäset ole riesana. Mahtavaa!


Sieniboxin kasvualusta koostuu kahvinpuruista, sahanpuruista, viljasta ja sienirihmastosta. Sieniboxi on heti käyttövalmis. Pahvilaatikon edestä avataan ja poistetaan läppä. Kasvualustan pintaan leikataan muovin läpi x:n muotoinen viilto. Sitten vain sumutetaan vedellä 2 - 4 kertaa päivässä, ja odotellaan. Sienet tarvitsevat valoa kasvaakseen mielellään noin 8 - 10 tuntia päivässä. Ihannelämpötila kasvatuksessa olisi 10 - 20 astetta. Ensimmäinen sato on useimmiten valmis poimittavaksi noin 10 - 14 päivän kuluttua kasvatuksen aloituksesta.


Mutta Sieniboxitkin ovat omia yksilöitään, ja minä malttamattomana yksilönä satuin saamaan erittäin maltillisen yksilön. Sumuttelin, sumuttelin ja sumuttelin. Ei mitään! Viikot kuluivat ja meinasin jo luovuttaa. Kun melkein kuusi viikkoa olin Sieniboxia jo hoivannut ja juuri aikeissa lopettaa, pienen pienet alut vihdoin viimein ilmestyivät kasvualustan pintaan. Voi sitä ilon määrää!


Kun Sieniboxi vihdoin pääsi vauhtiin, sienet kasvoivatkin ihan silmissä. Ihan muutamassa tunnissa tapahtui aina ihan silmin nähtävissä olevaa edistystä sienten koossa. Sienten kasvua olikin hauska seurata. Sadonkorjuuseen päästiin reilussa viikossa. Yhdestä sadosta saadaan noin 200 g sieniä,  meillä ensimmäinen sato jäi vähän pieneksi, mutta Sieniboxista saa 2 - 3 satoa. Ensimmäisen sadon jälkeen Sieniboxin annetaan levätä 10 - 12 päivää huoneenlämmössä, sitten tökätään reikiä ruuvimeisselillä x-viillon kohdalle. Kasvualusta poistetaan laatikosta ja upotetaan viileään veteen 12 - 24 tunniksi. Sitten valutetaan ylimääräinen vesi pois, asetetaan kasvualusta takaisin laatikkoon, ja kasvun pitäisi alkaa taas uudelleen muutaman päivän päästä.


Sienten kasvattaminen Sieniboxilla on helppoa  ja hauskaa puuhaa vaikka lasten kanssa. Lapset saavat sumutella kasvatusalustaa ja pääsevät seuraamaan kasvun ihmettä ihan läheltä. Lahjana ja tuliaisenakin Sieniboxi on varmasti mukava yllätys monelle sienten ystävälle. Sieniboxeja saa tilaamalla Sieniboxin verkkokaupasta ja boxin normaalihinta on 24,99 €. Saatavilla on tällä hetkellä Pekonisieniä eli pinkkejä osterivinokkaita, sitruunavinokkaita sekä harmaita osterivinokkaita.

5 kommenttia:

 1. Tuo on hauska boxi. Joskus parikymppisenä kauan sitten tilasin Hollannista herkkusieniviljelylaatikon, kun silloin herkkusieniä ei saanut Suomesta juuri muutoin kuin säilykkeenä. Boxissa oli styroxlaatikko, multapussi sekä rihmastoa ja se piti säilyttää viileässä eli kerrostaloasunnon jääkaapissa. Vei tietysti ihan tolkuttomasti tilaa... Suihkuttelin sitä ohjeen mukaan aamuin, illoin ja lopulta se tuotti niin paljon satoa ettei sitä määrää jaksanut kukaan syödä. Eräänä aamuna sitten kun oli kauhea kiire töihin, vahingossa takinhelmalla pyyhkäisin koko boxin pitkin keittiön lattiaa ja se oli sitten siinä. Mutta tosi hauska kokeilu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska boxi on, vaikkakin minun yksilöni koetteli malttiani. Jota ei tahdo olla riittävästi.;) Sinullahan on hyvät kokemukset herkkusienilaatikosta! Noitahan myytiin myös silloin joskus 80-luvulla (?) Anttilan postimyynnissä, äitini kanssa sellainen tilattiin, mutta ei sienen sientä saatu. Siksi tämänkin osterivinokasboxin kanssa alkoi epätoivo nousta, kun aikaa kului eikä mitään kasvua ilmestynyt. Mutta kävi sentään lopulta paremmin kuin herkkusienien kanssa.:) Kohta pitäisi ottaa uusintakierros. Kunhan muistan laittaa tuon rihmaston likoamaan.:)

   Poista
 2. Näyttääpä todella hauskalla, tätä olisi mielenkiintoista testata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hauska kokeilu oli. Varsinkin siinä vaiheessa, kun sienet alkoivat kasvamaan. Jestas, mikä kasvuvauhti!:)

   Poista
 3. Onpas hieno idea tuollaiset sienten kasvualustat. Itse tulee kovasti häärättyä kasvien parissa täällä Hyvinkäällä ja sienestäminenkin on joka syksyinen rakas harrastukseni. En ole tullut ajatelleeksi, että sieniäkin voisin kasvatella ihan kotosalla!

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-