torstai 21. helmikuuta 2019

Mokkapalapullat


Vaikka tiukka dieetti onkin meillä menossa, pääsimme siitä huolimatta herkuttelemaan laskiaispullilla. Dieetissä koitti hiilihydraattien tankkaus ja yhden aterian sai syödä vapaasti ilman punnitsemista ja sallittujen ruoka-ainesten ulkopuolelta. Ja sehän oli selvää, että yhdet laskiaispullat pitää saada jälkiruoaksi. Ei tässä makeista herkuista kuitenkaan olla täysin luopumassa, vaikka ruokailutottumukset on tarkoitus muuttaa iäksi. Syödään niitä herkkuja vain harvemmin ja vähemmän kuin aiemmin.


Koska tykkään laskiaispullissakin kokeilla aina jotain uutta, tänäkin vuonna laskiaispullamme olivat vähän jotain muuta kuin ne perinteiset hillo-/mantelimassapullat. Pullat kuorrutin mokkapaloista tutulla kuorrutteella ja makean kuorrutteen vuoksi täytteeksi riitti pelkät kermapursotukset. Näin saimme ikään kuin kaksi herkkua yhdellä iskulla. Mokkapalapullien jälkeen jaksaa taas jatkaa dieettiä ja olla useamman viikon ilman sokeria. Blogin arkistoistahan löytyy myös laskiaispannupulla, marenkipullat, laskiaispullat lakkahillolla & kinuskikermavaahdolla, Nutella laskiaispullat, laskiaispullat lakritsikermavaahdolla & vadelmahillolla, banoffee-pullat, sekä tietenkin myös perinteiset laskiaispullat hillolla tai itse tehdyllä mantelimassalla. Eli laskiaispullia löytyy vähän joka lähtöön. Millaisia laskiaispullia sinä aiot leipoa?


Mokkapalapullat

Taikina:
2 1/2 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
n. 1 dl sokeria
1 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
75 g voita

Voiteluun:
kananmuna

Väliin:
kermavaahtoa

Kuorrutus:
4 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
50 g voita
4 rkl vahvaa kahvijuomaa

Lisäksi:
nonparelleja

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja huoneenlämmössä pehmennyt voi. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä tangot. Jaa kumpikin tanko paloiksi. Pyörittele palat pikkupulliksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 8 - 12 min. Anna pullien jäähtyä. Halkaise jäähtyneet pullat. Pursota tai lusikoi pullien pohjille kermavaahtoa ja laita kannet päälle. Valmista kuorrute. Sulata pienessä kattilassa voi. Nosta liedeltä ja sekoita joukkoon keskenään sekoitetut tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Lisää kahvijuoma. Levitä kuorrute varovasti pullien päälle ja koristele nopeasti nonparelleilla, ennenkuin kuorrute kovettuu. Kuorrutetta voi lämmittää uudelleen notkeammaksi, jos se ehtii jähmettyä liikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-