keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Karpalokiisseli


Karpalokiisselin keittämistä olin suunnitellut jo useamman päivän ajan, mutta aina vain kaikki muu puuha tuntui menevän edelle. Eilen aamulla otin karpalot pakastimesta esille jo kahvia keittäessä, jotta kiisselikin tulisi vihdoin tehtyä, ja aamupalan jälkeen ryhdyinkin heti tuumasta toimeen. Kirpeistä marjoista, kuten karpaloista, puolukoista ja viinimarjoista, valmistetut kiisselit ovat kaikkein parhaimpia. Senpä vuoksi juuri niistä kiisseli tulee meillä useimmiten tehtyä. Nokare kermavaahtoa antaa kirpeän makealle kiisselille hyvän, pehmeän kontrastin. Usein teen kiisselistä ihan vain mehukiisselin, mutta tällä kertaa en marjoissa säästellyt, koska kerrankin pakastimessa karpaloita riittää niin, että niitä malttaa ihan säälimättä käyttää. Lisäsin siis vielä lopuksi valmiin mehukiisselin joukkoon jäisiä karpaloita. Kokonaiset marjat antavat kiisselille mukavasti lisää kirpakkuutta. Onneksi tulikin tehtyä kiisseliä jo heti aamulla, niin oli myöhemmin jotain syötävää. Myrskyn vuoksi sähköt oli pitkään poikki, ja ruoanlaittoon pääsi vasta myöhään illalla.


Karpalokiisseli

5 dl pakastekarpaloita
1 l vettä
n. 2 dl sokeria
ripaus suolaa
5 rkl perunajauhoja
tilkka kylmää vettä

Lisäksi:
n. 2 dl pakastekarpaloita
kermavaahtoa

Mittaa kattilaan jäiset karpalot ja vesi. Kiehauta ja keitä, kunnes marjoista irtoaa mehu ja kuoret haalenevat. Auta mehun irtoamista survomalla marjoja. Siivilöi mehusta kuoret pois ja lisää joukkoon sokeri ja ripaus suolaa. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja kaada seos hyvin sekoittaen karpalomehun joukkoon. Kuumenna, kunnes kiisseli sakenee ja pinta pulpahtaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon jäiset karpalot. Ripottele kiisselin pinnalle hienoa sokeria ja jäähdytä. Tarjoa kiisseli kylmänä kermavaahdon kera.

16 kommenttia:

  1. Nam, kiisselit on kyllä hyviä ja meillä käytössä murojen kanssa, tosin muroja menee niin paljon kerralla, etten kovin usein viitsi ostaa ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiisselit aina maistuu. Niihin saa helposti käytettyä marjoja pakastimesta ja nopeatekoisia ovat. Varmasti murojenkin kanssa hyvää.:)

      Poista
  2. Ou, tänä vuonna olen hurahtanut entistä enemmän karpaloihin. Varsinkin karpalon ja vodkan yhdistelmään, siis ruoanlaitossa ;) Vois toimia tähänkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karpalot on ihania.:) Vodkaa kiisseliin? Pitäisiköhän oikein kokeilla...;)

      Poista
  3. Kiisselit ovat niin hyviä! Aivan ihanan herkullisen punainen väri, nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, vaikkei olekaan mitään modernia ruokaa.;) Meillä ainakin marjakiisseleistä tykätään ja hyvän jälkiruoan niistä saa. Karpaloista tulee nätti puna.:)

      Poista
  4. Monta kertaa olen kermaruusuja yrittänyt mutten vaan saanut onnistumaan. Hieno annos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin ruusuni näyttää vähän parhaat päivänsä eläneeltä, mutta ihan tyytyväinen olen, koska tuo on ihka ensimmäinen pursottamani ruusu koskaan.:) Tylla on ollut jo kauan, mutta ei ole tullut vain kokeiltua. Nyt innostuin, mutta harjoitusta vaatii. Vaikeaa on, eikä pari seuraavaa enää onnistuneet noinkaan hyvin.;)

      Poista
  5. Ihanan näköinen annos. Mä olen luovuttanut jo noiden kermaruusujen kanssa kun tylla on oikeakätisille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Ei ole ruusuja helppo pursotella, jos nyt yleensäkään mikään pursottelu helppo olisi. Minusta tuntui oikeakätisenäkin, ettei tuo ruusutylla oikein tahtonut käteen sopia.;)

      Poista
  6. Onpa kaunis annos. Ihana kiisseli kaiken kaikkiaan. Voisin tehdä tätä kyllä tässä ennen joulua riisipuuron kanssa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Minä taas ajattelin, että karpalokiisseliä voisi tänä vuonna tehdä joulunakin riisipuuron kaveriksi. Olisi niin jouluinen värikin.:)

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Sama juttu. Marjakiisselit on hyviä ja varsinkin karpalosta tehty.:)

      Poista
  8. kaunis annos,ihan Joulufiilis tulee :D

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-