keskiviikko 6. marraskuuta 2013
Karpalokiisseli
Karpalokiisselin keittämistä olin suunnitellut jo useamman päivän ajan, mutta aina vain kaikki muu puuha tuntui menevän edelle. Eilen aamulla otin karpalot pakastimesta esille jo kahvia keittäessä, jotta kiisselikin tulisi vihdoin tehtyä, ja aamupalan jälkeen ryhdyinkin heti tuumasta toimeen. Kirpeistä marjoista, kuten karpaloista, puolukoista ja viinimarjoista, valmistetut kiisselit ovat kaikkein parhaimpia. Senpä vuoksi juuri niistä kiisseli tulee meillä useimmiten tehtyä. Nokare kermavaahtoa antaa kirpeän makealle kiisselille hyvän, pehmeän kontrastin. Usein teen kiisselistä ihan vain mehukiisselin, mutta tällä kertaa en marjoissa säästellyt, koska kerrankin pakastimessa karpaloita riittää niin, että niitä malttaa ihan säälimättä käyttää. Lisäsin siis vielä lopuksi valmiin mehukiisselin joukkoon jäisiä karpaloita. Kokonaiset marjat antavat kiisselille mukavasti lisää kirpakkuutta. Onneksi tulikin tehtyä kiisseliä jo heti aamulla, niin oli myöhemmin jotain syötävää. Myrskyn vuoksi sähköt oli pitkään poikki, ja ruoanlaittoon pääsi vasta myöhään illalla.
Karpalokiisseli
5 dl pakastekarpaloita
1 l vettä
n. 2 dl sokeria
ripaus suolaa
5 rkl perunajauhoja
tilkka kylmää vettä
Lisäksi:
n. 2 dl pakastekarpaloita
kermavaahtoa
Mittaa kattilaan jäiset karpalot ja vesi. Kiehauta ja keitä, kunnes marjoista irtoaa mehu ja kuoret haalenevat. Auta mehun irtoamista survomalla marjoja. Siivilöi mehusta kuoret pois ja lisää joukkoon sokeri ja ripaus suolaa. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja kaada seos hyvin sekoittaen karpalomehun joukkoon. Kuumenna, kunnes kiisseli sakenee ja pinta pulpahtaa. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon jäiset karpalot. Ripottele kiisselin pinnalle hienoa sokeria ja jäähdytä. Tarjoa kiisseli kylmänä kermavaahdon kera.
Tunnisteet:
Jälkiruoat,
Ruoka,
Välipalat
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Nam, kiisselit on kyllä hyviä ja meillä käytössä murojen kanssa, tosin muroja menee niin paljon kerralla, etten kovin usein viitsi ostaa ;).
VastaaPoistaKiisselit aina maistuu. Niihin saa helposti käytettyä marjoja pakastimesta ja nopeatekoisia ovat. Varmasti murojenkin kanssa hyvää.:)
PoistaOu, tänä vuonna olen hurahtanut entistä enemmän karpaloihin. Varsinkin karpalon ja vodkan yhdistelmään, siis ruoanlaitossa ;) Vois toimia tähänkin?
VastaaPoistaKarpalot on ihania.:) Vodkaa kiisseliin? Pitäisiköhän oikein kokeilla...;)
PoistaKiisselit ovat niin hyviä! Aivan ihanan herkullisen punainen väri, nam! :)
VastaaPoistaNiin on, vaikkei olekaan mitään modernia ruokaa.;) Meillä ainakin marjakiisseleistä tykätään ja hyvän jälkiruoan niistä saa. Karpaloista tulee nätti puna.:)
PoistaMonta kertaa olen kermaruusuja yrittänyt mutten vaan saanut onnistumaan. Hieno annos :)
VastaaPoistaMinunkin ruusuni näyttää vähän parhaat päivänsä eläneeltä, mutta ihan tyytyväinen olen, koska tuo on ihka ensimmäinen pursottamani ruusu koskaan.:) Tylla on ollut jo kauan, mutta ei ole tullut vain kokeiltua. Nyt innostuin, mutta harjoitusta vaatii. Vaikeaa on, eikä pari seuraavaa enää onnistuneet noinkaan hyvin.;)
PoistaIhanan näköinen annos. Mä olen luovuttanut jo noiden kermaruusujen kanssa kun tylla on oikeakätisille :D
VastaaPoistaKiitos.:) Ei ole ruusuja helppo pursotella, jos nyt yleensäkään mikään pursottelu helppo olisi. Minusta tuntui oikeakätisenäkin, ettei tuo ruusutylla oikein tahtonut käteen sopia.;)
PoistaKiitos.:) Minä taas ajattelin, että karpalokiisseliä voisi tänä vuonna tehdä joulunakin riisipuuron kaveriksi. Olisi niin jouluinen värikin.:)
VastaaPoistaMe like!
VastaaPoistaSama juttu. Marjakiisselit on hyviä ja varsinkin karpalosta tehty.:)
Poistakaunis annos,ihan Joulufiilis tulee :D
VastaaPoistaKiitos.:)
Poista