torstai 20. joulukuuta 2012

Jääkellarilohi & sinappimajoneesi


Vielä ehtii hyvin tehdä jääkellarilohta jouluksi, jos haluaa vaikka hieman vaihtelua perinteiselle graaville. Suolavedessä suolattu lohi on suussa sulavan pehmeää, ja se säilyy pidempään kuin graavilohi. Jääkellarilohi maistuu myös kesällä uusien perunoiden kanssa.

Jääkellarilohi & sinappimajoneesi

1 - 2 kg tuoretta merilohta

Suolaliemi:
2 l vettä
200 g merisuolaa
80 - 100 g sokeria
1 tl kuminaa
5 - 6 maustepippuria
tilliä

Sinappimajoneesi:
1 dl majoneesia
1 rkl makeaa sinappia
tillisilppua

Nypi kalapinseteillä selkäruodot pois ja tee suolaliemi. Kiehauta vesi, suola, sokeri, kumina ja pippurit. Jäähdytä liemi. Laita liemi ja kourallinen tilliä laakeaan astiaan ja aseta kala mausteliemeen nahka ylöspäin. Laita lautasen avulla kalan päälle paino ja varmista, että koko kala on veden alla. Laita astia jääkaappiin vähintään neljäksi päiväksi. Tarjoa lohi paksuina, vajaan sentin viipaleina perunan tai tumman saaristolaisleivän ja sinappimajoneesin kera. Valmistuttuaan lohi on hyvää syötävää useita päiviä, kunhan se pidetään koko ajan liemessä ja kylmässä.

6 kommenttia:

  1. Tätä pitää ehdottomasti joskus kokeilla! Kiitos ohjeesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile vaan. Tulee hieman erilaista raakakypsennettyä lohta näin.:)

      Poista
  2. Herkullinen tuo jälkimmäinen kuva erityisesti, varmasti ihanaa! Pitäisköhän tehdä tuo kalakastikkeeksi joulupöytään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Moni pitää jääkellarilohta jopa parempana kuin graavi. Sinappimajoneesi käy hyvin muillekin kalaruoille.:)

      Poista
  3. oi,tästä minäkin pidin,tehtiin kerran...nyt en vaan muista tehtiinkö mitään kastiketta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää tulee lohesta näinkin. Kastike on hyvä lisuke.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-