Vielä ehtii hyvin tehdä jääkellarilohta jouluksi, jos haluaa vaikka hieman vaihtelua perinteiselle graaville. Suolavedessä suolattu lohi on suussa sulavan pehmeää, ja se säilyy pidempään kuin graavilohi. Jääkellarilohi maistuu myös kesällä uusien perunoiden kanssa.
Jääkellarilohi & sinappimajoneesi
1 - 2 kg tuoretta merilohta
Suolaliemi:
2 l vettä
200 g merisuolaa
80 - 100 g sokeria
1 tl kuminaa
5 - 6 maustepippuria
tilliä
Sinappimajoneesi:
1 dl majoneesia
1 rkl makeaa sinappia
tillisilppua
Nypi kalapinseteillä selkäruodot pois ja
tee suolaliemi. Kiehauta vesi, suola, sokeri, kumina ja pippurit.
Jäähdytä liemi. Laita liemi ja kourallinen tilliä laakeaan astiaan ja
aseta kala mausteliemeen nahka ylöspäin. Laita lautasen avulla kalan
päälle paino ja varmista, että koko kala on veden alla. Laita astia
jääkaappiin vähintään
neljäksi päiväksi. Tarjoa lohi paksuina, vajaan sentin viipaleina
perunan tai tumman saaristolaisleivän ja sinappimajoneesin kera.
Valmistuttuaan lohi on hyvää syötävää useita päiviä, kunhan se pidetään
koko ajan liemessä ja kylmässä.
Tätä pitää ehdottomasti joskus kokeilla! Kiitos ohjeesta:)
VastaaPoistaKokeile vaan. Tulee hieman erilaista raakakypsennettyä lohta näin.:)
PoistaHerkullinen tuo jälkimmäinen kuva erityisesti, varmasti ihanaa! Pitäisköhän tehdä tuo kalakastikkeeksi joulupöytään..
VastaaPoistaKiitos. Moni pitää jääkellarilohta jopa parempana kuin graavi. Sinappimajoneesi käy hyvin muillekin kalaruoille.:)
Poistaoi,tästä minäkin pidin,tehtiin kerran...nyt en vaan muista tehtiinkö mitään kastiketta :)
VastaaPoistaHyvää tulee lohesta näinkin. Kastike on hyvä lisuke.:)
Poista