tiistai 11. toukokuuta 2021

Suolakinuski-juustokakku

Äitienpäivänä meillä oli kakkua tuplaten. En arvannut miehen ja lapsen tekevän myös kakkua, niin ajattelin itse leipoa suolakinuski-juustokakun saadakseni kaapista vihdoin käyttöön karamellisoidun maitotiivistesäilykkeen. Ohje kakkuun löytyi Soppa365 -sivustolta. Helppotekoinen juustokakku, mutta melkoisen makea. Ruokaremontin myötä jopa minunkin suuhun on alkanut osa makeista herkuista tuntua liiankin makeilta. Tuoreet mansikat onneksi taittoivat kakun makeutta, eikä kakkua tarvitsekaan kerralla isoa palaa syödä. Kahvin kanssa menee makeampikin pienenä siivuna kerrallaan.

Suolakinuski-juustokakkuihin löytyy sellaisiakin ohjeita, mihin päälle tuleva kinuski keitellään itse. Sellaista kakkua pitää joku kerta vielä kokeilla. Uskoisin, ettei ole ihan niin makea kuin tämän ohjeen kakku. Mies ja tytär puolestaan olivat tehneet marenkikakun mansikoilla. Yksi suosikkikakuistani. Ensi vuonna en enää leivokaan itse äitienpäiväkakkua edes varoiksi.

Suolakinuski-juustokakku

Pohja:
17 (200 g) kandisokerikeksiä (Bastogne)
50 g voita

Täyte:
600 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
1 prk (200 g) ranskankermaa
4 kananmunaa
¾ dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
4 rkl karamellisoitua maitotiivistettä eli dulce de lecheä

Kuorrutus:
vajaa prk (à 397 g) karamellisoitua maitotiivistettä eli dulce de lecheä (loput täytteestä yli jääneestä purkillisesta)
½ – 1 tl sormisuolaa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele vuoan reunat. Jauha keksit hienoksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimen myllyssä. Sulata voi ja sekoita keksien joukkoon. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja halutessasi myös reunoille. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Notkista tuorejuusto kulhossa. Lisää ranskankerma, munat, sokeri, tärkkelys ja 4 rkl dulche de lecheä. Vatkaa kierrevatkaimella tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkua 175 -asteisen uunin alaosassa 50 – 60 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä kakku jäähtymään uuniin noin tunniksi uuninluukku raollaan. Irrota kakun reunat vuoan reunoista varovasti puisella veitsellä, mutta jätä kakku vuokaan. Siirrä kakku jääkaappiin vasta, kun se on täysin jäähtynyt. Anna kakun vetäytyä 2 – 12 t. Irrota kakku vuoasta vadille. Levitä sen päälle loppu dulche de leche ja ripottele pinnalle sormisuolaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-