perjantai 7. toukokuuta 2021

Savumuikkupiiras

Savumuikku saatu Korjuu.comilta tuotenäytteenä. 

Saatuani Korjuu.comilta säilykesavumuikkuja testiin, juolahti mieleeni heti idea suolaisesta piirakasta. Vappupäivän brunssille savumuikkupiiras oli ihan omiaan, joten pääsin vihdoin toteuttamaan ideani. Tämä piiras oli todella helppo ja nopea tehdä, mutta silti tosi herkullinen. Palautteeksi sainkin kanssasyöjiltä, että teenhän tätä toisen, kolmannen, neljännenkin kerran. Ja pakko myöntää itsekin, että savumuikkupiiras oli erittäin onnistunut. Nousi ehdottomasti suolaisten piirakoiden suosikkilistalla kärkipäähän.

Järvi-Suomen kalatuotteen säilötyt savumuikut olivat ihan uusi tuttavuus, ja tykkäsimme näistä kovin. Tosi hyvä koostumus ja maku. Vaikka savumuikut ovatkin öljyssä, niiden koostumus on säilynyt hyvän napakkana, mutta yhtä ainoatakaan ruotoa ei syödessä tuntunut. Näitä säilykesavumuikkuja pitääkin jatkossa hankkia kaappiin varoiksi. Sitten saa nopeasti tehtyä vaikka savumuikkupiirakan tai mihin sitten ikinä keksiikään savumuikkuja käyttää. Käyttökohteita takuulla löytyy, elleivät tule välillä syötyä sellaisenaan.

Savumuikkupiiraan tein kätevästi valmistaikinaan. Taikinaksi sopii kumpi vaan, voi- tai lehtitaikina. Ainoastaan taikinapohja käy uunissa, kaikki muut ainekset vain ladotaan kypsän piirakkapohjan päälle sen jäähdyttyä. Niin helppoa! Savumuikkupiirakasta tulee niin maukas ja näyttävä, että sitä kelpaa tarjoilla juhlissakin. Piiraasta on helppo leikata veitsellä annospaloja ja ne pysyvät syödessä hyvin kasassa päälle ladotuista täytteistä huolimatta.

Savumuikkupiiras

1 pkt esikaulittua voi- tai lehtitaikinalevyä

Voiteluun:
kananmuna

Täyte:
200 g katkaraputuorejuustoa
200 g creme fraichea
1 prk savumuikkuja
2 keitettyä kananmunaa
1 pieni punasipuli
pari retiisiä
1 rkl kapriksia
tilliä
mustapippuria myllystä

Sulata voi- tai lehtitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kaulitse sulanut taikinalevy noin puolet ohuemmaksi. Leikkaa reunoihin viilto noin sentin parin päähän reunoista, älä kuitenkaan leikkaa taikinasta läpi. Voitele taikinan reunat viiltoon asti kananmunalla. Pistele pohja vielä haarukalla ja paista pohjaa uunissa 225 asteessa n. 20 - 25 min., kunnes taikina on kypsää. Anna pohjan jäähtyä. Sekoita keskenään katkaraputuorejuusto ja ranskankerma. Levitä seos piirakkapohjan päälle. Valuta savumuikuista liemi pois ja asettele muikut piirakan päälle. Kuori ja lohko kananmunat ja asettele lohkot piirakan päälle. Lisää päälle ohuiksi siivuiksi leikattu punasipuli ja retiisit. Lisää kaprikset ja tilli. Rouhi päälle lopuksi mustapippuria myllystä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-