keskiviikko 28. huhtikuuta 2021

Jalapeno-cheddarleipä

Itse leivottua uunituoretta leipää ei voita mikään! Enpä olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, että meillä syötäisiin joka viikko itse leivottua leipää. Niin nihkeää hommaa hiivaleivonta oli minulle. Onneksi hapanjuurileivonta nousi maailmanlaajuisesti trendikkääksi ilmiöksi, ja aikani kaikkia upeita leipäkuvia ja -videoita katseltuani uskaltauduin itsekin kokeilemaan. Ja sillä tiellä ollaan oltu jo yli vuosi eikä paluuta ole. Hapanjuuri on tullut taloon jäädäkseen ja varmasti vielä periytyy jälkikasvullekin.

Yksi parhaimmista tähän asti leipomistani leivistä on ollut jalapeno-cheddarleipä, joten se ansaitsee päästä tännekin reseptin muodossa. Leipään olen käyttänyt pohjana ihan perusleivän ohjetta, ja lisännyt sitten taikinaan alkuvaiheessa taittelun yhteydessä paketillisen cheddarsiivuja. Niitä yksittäispakattuja sulatejuustosiivuja. Sekä tietenkin reilusti säilöttyjä jalapenosiivuja. Cheddarjuusto sulaa leipään ihaniksi raidoiksi ja antaa hyvän juustoisen maun, jalapenot taas ovat mukavaa poltetta antavia sattumia.

Jalapeno-cheddarleipä

750 g vehnäjauhoja
480 g vettä
200 g  aktiivista hapanjuurta
15 g suolaa

Lisäksi:
1 pkt cheddarjuustoviipaleita
maun mukaan säilykejalapenosiivuja

Sekoita kevyesti yhteen vehnäjauhot, vesi ja hapanjuuri, kunnes kaikki jauho on sekaisin. Älä vaivaa taikinaa tässä vaiheessa. Sekoituksen jälkeen taikinan annetaan seistä peitettynä puolesta tunnista tuntiin autolyysissä. Lisää autolyysin jälkeen suola puristelemalla taikinan joukkoon. Vaivaa taikinaa kevyesti nostelemalla sitä kulhon kulmista keskelle, tätä kutsutaan taikinan taitteluksi. Otat siis kiinni taikinan reunasta, venytät sitä ja nostat venyttämäsi osan kulhon keskelle kuin nyyttiä rakentaen. Siirrä taikina kannelliseen muovilaatikkoon (voit öljytä astian kevyesti) ja anna sen levätä huoneenlämmössä tiiviisti peitettynä 30 - 40 minuuttia. Toista taittelu ainakin kolme kertaa neljän tunnin aikana (ensimmäinen kohotus taitteluineen kestää noin neljä tuntia). Ensimmäisen laatikossa taittelun aikana lisää taitoksiin juustoviipaleet sekä jalapenosiivut.  Anna taikinan levätä noin 30 minuuttia taitteluiden välillä, tässä gluteeni antaa periksi ja taikina järjestäytyy uudelleen, jokainen taittelu vahvistaa taikinan rakennetta.Nosta taikina työtasolle, jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinapalat pyöreäksi niin, että taitat taikinapalan kulmat itsensä alle ja jätät sileän pinnan päällimmäiseksi (leivän pintaan luodaan pintajännitys). Jätä leivät tässä noin 15 minuutiksi peitettyinä tasolepoon. Muotoile leivät tasolevon jälkeen haluamiksesi leiviksi, joko pyöreiksi tai pitkulaisiksi. Hyvä muotoiluohje auttaa hahmottamaan leivän tekoa. Laita valmiit leivät jauholla tai riisijauholla jauhotettuihin ja/tai liinalla vuorattuihin kohotuskoreihin. Kohota jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä 4 - 6 tunnin ajan. Huoneenlämpöisen taikinan kohoamista voit seurata siten, että painat sormella taikinaa, jos tästä ei synny kuoppaa tai kuoppa palautuu heti takaisin, on taikina vielä alikehittynyt. Jos kuoppa taas jää, on taikina noussut jo runsaasti. Ihanteellinen piste on sellainen, jossa kuoppa jää noin puoliväliin ja palaa tästä hitaasti ylös. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja aseta uunin pohjalle vesiastia, voit sulkea höyryaukon esimerkiksi uunikintaalla. Paiston alussa pyritään saamaan uuniin kunnolla kosteutta. Siirrä leivät varovasti kumoten pellille. Viillä leipien pinta haluamallasi tavalla. Paista leipiä ensin 250 asteessa 15 minuutin ajan ja laske tämän jälkeen lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 20 - 30 minuuttia, riippuen taikinasta voi mennä pidempäänkin. Kypsän leivän tunnistat siitä, että pohjaa koputtamalla leipä kumisee ja kuulostaa ontolta. Jos olet epävarma, voit myös mitata leivästä sisälämpötilan, jonka tulisi tällaisessa leivässä olla 93 - 98 astetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-