keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Kotijuusto

Mikähän siinä on, kun kotijuustoa tulee tehtyä niin harvoin? Vaikka juuston teko on helppoa, ja se on hyvää, hyvä kun korkeintaan jouluna ja juhannuksena sitä saa aikaiseksi tehdä. Kyllä kotijuustoa söisi useamminkin. Kotijuusto on hyvää ihan sellaisenaan tai vaihtelun vuoksi juustomassan voi maustaa vaikka valkosipulilla ja yrteillä. Juuston teosta ylijäänyttä heraa ei kannata heittää pois, vaan sen voi hyödyntää sämpylä- ja leipätaikinoissa, tai vaikka lettu- ja pannaritaikinoissa.

Kotijuusto

3 l täysmaitoa
1 l piimää
3 kananmunaa
1 rkl suolaa
 
Kuumenna maito sekoitellen lähes kiehuvaksi (85 - 95 astetta) paksupohjaisessa kattilassa. Lisää suola. Vatkaa munat huoneenlämpöisen piimän joukkoon. Kaada piimä-munaseos hitaasti hämmentäen kuuman maidon joukkoon. Kuumenna seos uudelleen koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa (85 – 90 astetta). Nosta kattila pois levyltä ja peitä kannella. Anna heran erottua noin 30 minuuttia. Nosta massa reikäkauhalla kostealla sideharsolla vuorattuun juustokehään tai siivilään. Peitä juustomassa harsolla ja laita päälle kevyt paino. Laita juusto yön yli jääkaappiin ja anna heran valua alla olevaan astiaan. Kumoa tarjoiluvadille.

2 kommenttia:

  1. Kotijuusto on kyllä hyvää , ja helppotekoistakin. Sinulla taitaa olla se kaunis muottikin.Olen viimeksi tehnyt tuollaista ikuisuus sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liian harvoin tulee tehtyä. Minulla on juustomuotti, mutta tuolla ohjeella tulee niin iso määrä massaa, että pitää osa tehdä siivilässä. Nätti puolipallo tulee siinäkin.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-