maanantai 29. maaliskuuta 2021

Strömsön briossi hapanjuureen

 

Strömsössä leivottiin brioche Nanterrea hapanjuureen. Briossi on siis leipä, jonka taikina sisältää rasvaa, sokeria ja kananmunia. Ennen vanhaan briossi onkin ollut enimmäkseen juhlaleivonnainen. Strömsön hapanjuureen leivottu briossi näkyy viime aikoina innostaneen monia hapanjuurileipureita ja olihan minunkin pakko sitä kokeilla. Vähän epäilin miten näin hienon leipomuksen kanssa käy ja veikkasin pääseväni sanomaan, ettei mennyt ihan kuin Strömsössä. Toisin kävi ja briossi onnistui tosi hyvin! Briossi oli tosi pehmeää ja kuohkeaa, maku erittäin hyvä.

Taikinassa käytin ihan tavallista suolattua voita. Suolan määrää voi siinä tapauksessa halutessaan vähentää. Taikinan vaivasin ihan vain sähkövatkaimella taikinakoukkuja käyttäen. Eli ei kannata pelästyä, vaikka ohjeessa on taikinan lyömistä pöytään ja käsin vaivaamista. Taikina onnistuu hyvin sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Kunhan malttaa vaivata riittävän kauan. Riittävän pitkä vaivaaminen takaa sen, että briossin koostumuksesta tulee mahdollisimman hyvä. Riittävän pitkä kohotusaika taas takaa mahdollisimman hyvän maun. Kohotus tässä briossissa viekin kaikkein eniten aikaa.

Strömsön briossi hapanjuureen

Taikina:
noin 100 g hapanjuurta
250 g vehnäjauhoja
50 g sokeria
3 kananmunaa
1 – 2 g merisuolaa
125 g huoneenlämpöistä suolaamatonta voita

Voiteluun:
kananmuna

Sekoita keskenään hapanjuuri, vehnäjauhot, sokeri ja kananmunat. Anna seoksen levätä noin 40 minuuttia. Lyö taikinaa pöytään tai vaivaa sitä, kunnes se on sileää ja tasaista. Lisää vasta nyt merisuola. Kostuta taikinan pinta märillä käsillä ja kaada suola taikinan päälle. Vaivaa, kunnes suola on liuennut. Lisää lopuksi voi vähän kerrallaan ja lyö taikinaa pöytään tai vaivaa sitä, kunnes se on täysin tasaista ja sileää. Jos käytät monitoimikonetta, vaivaamiseen voi kulua 20 minuuttia. Muotoile taikina kulhossa palloksi ja kiristä sen pinta. Peitä kulho kostealla liinalla tai kannella ja kohota taikinaa 2 – 4 tuntia huoneenlämmössä. Siirrä sitten taikina 10 – 12-asteiseen paikkaan ja kohota sitä vielä yön yli. Jos kohotat taikinan jääkaapissa, aseta se jääkaapin lämpimimpään paikkaan. Käytä silloin mieluiten lasista tai keraamista kulhoa, sillä metallikulho pitää taikinan liian kylmänä.

Päivä 2:

Ota taikina esille 1 – 2 tuntia ennen leipomista, jotta se lämpenee huoneenlämpöiseksi. Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen palaan. Voitele suorakulmainen leipävuoka ja aseta taikinapallot vuokaan kahteen vierekkäiseen riviin. Peitä vuoka kostealla liinalla. Kohota briossia, kunnes se yltää vuoan yläreunaan. Sivele se vatkatulla kananmunalla ja paista sitä 180-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia. Huomaat kyllä ihanasta tuoksusta, milloin leipä on valmista. Ota briossi vuoasta ja anna sen jäähtyä täysin, noin 1 tunti. Voit pakastaa briossin kokonaisena tai viipaleina ja sulattaa sopivan määrän aamiaiselle. Tarjoile hillon tai marmeladin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-