torstai 3. joulukuuta 2020

Hapanjuuriblinit

Yhteistyössä Rosa Viini & Ruoka kanssa.

Blinikausi on alkamassa! Mikä onkaan sen parempaa talvikauden herkkua kuin voissa paistetut blinit erilaisten herkullisten lisukkeiden kanssa. Meillä blinejä paistetaan vähintään kerran pari talvessa. Olen aina aiemmin käyttänyt blinitaikinaan hiivaa, mutta nyt kun talossa on toimiva hapanjuuri, tein taikinan tietenkin hapanjuureen. Hapanjuureen tehtynä blinitaikinan valmistumiseen menee enemmän aikaa, mutta se kannattaa, hapanjuuri antaa taikinalle makua. Taikinan voi halutessaan tehdä jo vaikka edellispäivänä ja antaa sen kohota hitaasti jääkaapissa. Seuraavana päivänä vain lisää loput ainekset juuri ennen paistoa.

Hapanjuuriblinit olisi oikein sopivaa syötävää uutta vuotta vastaanottaessa. Kasa herkullisia blinilettuja sekä suolaisia ja makeita lisukkeita, joista jokainen saa valita blineillensä mieluisensa. Mätiä, smetanaa, katkarapuja, kylmäsavulohta, punasipulisilppua, cocktailkurkkuja, hunajaa, punajuurisalaattia, sienisalaattia, savuporotahnaa, hilloja, kermavaahtoa ym. Blinit sopivat hyvin sekä suolaisten että makeiden lisukkeiden kanssa, niin niistä saa kätevästi koko aterian. Aloittaa blinien syömisen suolaisten lisukkeiden kanssa ja päättää jälkiruokana makeiden lisukkeiden kera.

Erittäin kuiva ja hapokas Bestheim Grand Prestige Cremant d'Alsace Brut 2014 on mitä parhain kuohuviinivalinta blinien ruokajuomaksi. Maku on hedelmäinen ja siinä on sitruksisuutta, yrttisyyttä, pähkinää ja paahteisuutta. Vivahteikas ja napakka kuohuviini sopii hyvin myös paistetuille ja grillatuille kalaruoille sekä hapokkaille kastikkeille. Bestheim Grand Prestige Cremant d'Alsace Brut 2014 maksaa 19,98 €.

Hapanjuuriblinit 

Vaihe 1:
3 dl piimää
1 dl aktiivista vehnähapanjuurta
2 dl tattarijauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja

Vaihe 2:
3 dl maitoa
1 tl suolaa
2 kananmunaa

Paistamiseen:
voita

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hapanjuuri. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä vähintään 4 - 5 tuntia, kunnes taikina on hieman kohonnut ja siinä on pientä kuplintaa. Voit myös kohottaa taikinan jääkaapissa yön yli. Lisää taikinaan maito ja suola. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita keltuaiset taikinaan. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahto taikinan joukkoon varovasti nostellen. Paista valurautaisessa blini- tai ohuikaispannussa blinejä. Tarjoile blinit lämpiminä erilaisten suolaisten ja makeiden lisukkeiden kera.


2 kommenttia:

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-