sunnuntai 4. lokakuuta 2020

Viininlehtikääryleet & sitruunakastike

 Yhteistyössä Rosa Viini & Ruoka kanssa.

Meillä oli lauantaina 18. hääpäivä ja yhteisiä vuosiakin tuli samalla täyteen jo 22. Ei meillä päivää sen kummemmin juhlittu, miehellekin osui viikonlopuksi aamuvuorot, mutta jotain hyvää syötävää sentään piti olla viineineen kaikkineen. Koska syksy on jo näin pitkällä, oli korkea aika tehdä joka syksyiset viininlehtikääryleet, ennen kuin viiniköynnös kellastuttaa ja tiputtaa lehdet. Tänä vuonna meidän toinen viiniköynnöksemme innostui tekemään myös rypäleitä, ja ne ehtivät jopa kypsyä. Terttuja oli paljon, mutta rypäleet oli tosi pieniä ja täynnä siemeniä. Eli edelleenkin kasvatan viiniköynnöksiä pääasiassa lehtien takia, rypäleitä saa helposti lähikaupasta, lehtiä ei. Viininlehtikääryleille tein raikkaan sitruunakastikkeen. Viininlehtikääryleiden lisäksi katoin pöytään muitakin pikkupurtavia, mm. falafeleja, oliiveja, marinoituja voipapuja, juustoja, leikkeleitä, erilaisia dippejä ja tahnoja sekä aamulla paistamaani hapanjuurileipää.

Ruokajuomaksi valitsin raikkaan ja hedelmäisen Ruppertsberger Organic Vegan Riesling 2018. Kuivassa ja rapsakkaan hapokkaassa luomuviinissä maistuu sitrushedelmät. Viini sopi hienosti viininlehtikääryleiden kanssa yhteen. Se on kasvisruokien lisäksi hyvä valinta myös äyriäisille sekä maustetuimmille itämaisille ruoille. Ruppertsberger Organic Vegan Riesling 2018 maksaa 11,98 €, ja mielestäni hinta-laatusuhde on hyvin kohdallaan. Tämä saksalainen riesling maistuisi minulle seurustelujuomanakin. Ruppertsberger Organic Vegan Riesling 2018 soveltuu vegaaneille ja pakkaus on ympäristövastuullinen.

Viininlehtikääryleet & sitruunakastike

Viininlehtikääryleet:
n. 25 tuoretta viininlehteä
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
1 ½ dl riisiä
3 – 4 dl vettä
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
½ - 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Liemi:
1 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna kattilassa ruokalusikallinen oliiviöljyä ja kuullota sipuli pehmeäksi. Kaada joukkoon riisi, kuullota ja lisää vesi. Keitä, kunnes riisi on kypsää. Mausta riisi mintulla, persiljalla, tillillä, sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Keitä tuoreita viininlehtiä 5 - 10 minuuttia. Huuhtele ja valuta lehdet. Levitä lehdet työlaudalle lehtien alapinta ylöspäin. Laita jokaiselle lehdelle n. ruokalusikallinen täytettä. Nosta lehden alareuna täytteen päälle, käännä reunat päälle ja rullaa napakaksi rullaksi. Lado rullat tiiviisti uunivuokaan saumapuolet alaspäin. Sekoita keskenään vesi, oliiviöljy sekä sitruunamehu. Kaada seos vuokaan rullien päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä rullia 175-asteisessa uunissa n. 1 tunti.

Sitruunakastike:
nokare voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 ½ dl kasvislientä
2 rkl sitruunamehua
1 keltuainen

Sulata kattilassa voi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää kasvisliemi ja ja keitä, kunnes sakenee. Ota kattila liedeltä. Sekoita keltuainen ja sitruunamehu keskenään ja lisää kastikkeeseen vatkaten. Lämmitä hiljaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen hetki, mutta älä päästä kiehumaan. Tarjoile sitruunakastike viininlehtikääryleiden kanssa.


Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-