maanantai 5. lokakuuta 2020

Rapurisotto

 Yhteistyössä Rosa Viini & Ruoka kanssa.

Vaikka olemme perunan syöjiä henkeen ja vereen, ja ruokapöydässämme on useimmiten riisin ja pastan sijaan perunoita, risotosta on viime vuosina tullut meidän herkkuruokamme. Kun haluamme erityisen hyvän aterian, valinta osuu nykyään yhä useammin risottoon. Sienirisotto herkkutateista, kantarelleista tai korvasienistä on ollut suosikkimme. Vaikka pidämme paljon ravuista ja muista äyriäisistä, jostain syystä en ole tullut koskaan tehneeksi rapurisottoa. Nyt halusin kokeilla sitäkin, ja rapurisotosta tulikin kova kilpailija sienirisotolle. Aika täydellinen sunnuntaiateria, kun lautasella oli herkullista rapurisottoa ja lasissa tosi hyvää rieslingiä.

Saksalainen Ruppertsberger Hofstück Riesling 2018 on puolimakea valkoviini. Trooppisen hedelmäisessä viinissä on hapokkuuden ansiosta ryhtiä. Monikäyttöinen viini sopii kala- ja äyriäisruokien lisäksi mausteisemmillekin ruoille, ja on loistava vaikka sushiviininä. Seurusteluviininäkin se on loistovalinta. Ruppertsberger Hofstück Riesling 2018 maksaa 11,98 €. Viini on vegaaninen ja se on pakattu ekologisesti kevyempään lasipulloon.

Rapurisotto

1 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
2 valkosipulin kynttä
3 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
n. 8 dl kalalientä
1 tl sitruunan raastettua kuorta
2 rkl sitruunamehua
reilu nokare voita
1 1/2 dl raastettua parmesaania
mustapippuria myllystä
tilliä
1 rs ravunpyrstöjä liemessä

Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna kalaliemi. Kuullota sipulit oliiviöljyssä pehmeiksi. Lisää riisi ja kuullota hetki. Kaada joukkoon valkoviini ja sekoita, kunnes viini on imeytynyt lähes kokonaan riisiin. Lisää kuumaa kalalientä kattilaan kauhallinen kerrallaan aina, kun edellinen kauhallinen on lähes haihtunut. Sekoita koko ajan. Tähän menee n. 20 min. Kun risotto on kypsää ja valuvaa, sekoita joukkoon sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu. Lisää voinokare sekä raastettu parmesaani. Mausta mustapippurilla. Sekoita joukkoon lopuksi liemestään valutetut ravunpyrstöt sekä hienonnettu tilli.  


Ethän kommentoi alkoholia. Alkoholia koskevat kommentit poistetaan Valviran ohjeistuksen mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-