Täytin viime viikolla vuosia, ja syntymäpäivän kunniaksi leivoin pienen täytekakun mahdollisien vieraiden varalle. Viime vuosina on tullut tehtyä niin paljon täytekakkuja marjamoussetäytteillä, että nyt halusin kakkuun vaihteeksi jotain muuta. Täytekakun makupariksi valikoitu mokka sekä kaakao. Kaakaoisen kakkupohjan kostutin kahvilla ja täytin kakun mokkahyytelöllä. Kakun päälle tein kaakaokiilteen, ja osan reunoille tulevista kermapursotuksista maustoin kaakaojauheella. Kermavaahdon olisi voinut kokonaankin maustaa kaakaolla, mutta halusin kakkuun vähän värivaihtelua. Kolmen munan täytekakku on yllättävänkin iso. Vieraiden jälkeen kakkua jäi vielä runsaasti pakastettavaksi. Pääsee sitten itsekin kakkua maistamaan, kunhan dieetti on maaliskuussa ohi.
Mokka-kaakaokakku
Pohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Vuoan voiteluun:
voita ja korppujauhoja
n. 1 1/2 dl kahvijuomaa
Mokkahyytelö:
2 kananmunaa
n. 1 dl sokeria
1/2 dl erittäin vahvaa kahvijuomaa
2 dl kevytkermaa
5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
3/4 dl kahvilikööriä
Kaakaokiille:
1 1/2 liivatetta
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1/2 dl sokeria
1 1/2 dl kevytmaitoa
Pursotukset:
n. 3 dl vispikermaa
maun mukaan tummaa kaakaojauhetta
maun mukaan tomusokeria
n. 2 rkl vaniljakreemijauhetta
Koristeeksi:
esim. macaronseja, sokerihelmiä, suklaamakeisia ym.
Varaa pohjan ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Voitele
pieni irtopohjavuoka (n. 17 cm) ja ripottele päälle korppujauhoja. Vaahdota munat ja
sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää
ne siivilän läpi varoen muna-sokerivaahtoon. Paista 175 asteessa noin
30 minuuttia, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista eikä tikkuun jää
taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä. Leikkaa se kolmeen osaan. Laita
mokkahyytelön liivatteet kylmään veteen likoamaan. Kuumenna kattilassa
kananmunat, sokeri, kahvijuoma ja kevytkerma hyvin sekoittaen, kunnes
seos kiehahtaa. Lisää liotetut liivatteet ja sekoita. Vatkaa seos
kylmäksi. Lisää joukkoon vaahdoksi vatkattu kuohukerma sekä
kahvilikööri. Asettele yksi kakkupohjista irtopohjavuoan pohjalle ja
kostuta kahvilla. Kaada puolet mokkahyytelöstä päälle. Aseta hyytelön päälle toinen kakkupohja, kostuta, ja kaada loput mokkahyytelöstä päälle. Asettele viimeinen kakkupohja päälle, kostuta ja anna hyytyä viileässä. Kun mokkahyytelö on
hyytynyt, valmista kaakaokiille. Laita liivatelehdet kylmään veteen
likoamaan. Mittaa kattilaan kaakaojauhe, sokeri sekä maito. Kiehauta.
Lisää liotetut liivatteet joukkoon yksitellen, sekoita hyvin, ja
jäähdytä seos haaleaksi. Kun kiille on jäähtynyt, kaada se kakkuvuokaan
päällimmäisen kakkupohjan päälle. Anna hyytyä viileässä. Vatkaa
vispikerma vaahdoksi. Mausta hieman vajaa puolet vaahdosta kaakaojauheella sekä tomusokerilla. Lisää
loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe. Pursota kaakaokermavaahto kakun alareunaan ruusuiksi. Pursota vaalea kermavaahto toiseen kerrokseen ruusuiksi sekä vielä päälle kiilteen reunoille. Koristele
kakku haluamillasi koristeilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-