maanantai 24. helmikuuta 2020

Laskiaispullat kylmäkohotetusta taikinasta & mantelimassa


Olemme olleet loppiaisesta asti 12 viikon dieetillä. Nyt viikonloppuna pidimme herkuttelupäivän ja söimme ohi dieetin punnitsematta. Pitkässä dieetissä herkuttelupäivä tekee vain ihan hyvää aineenvaihdunnalle, ja myöskin pääkopalle. Nyt jaksaa taas vetää dieetin loppuun. Dieetin päättyessä maaliskuun lopulla, alkaakin sitten pääsiäisherkut jo häämöttää. Nyt herkuttelupäivänä söimme kunnon pihviaterian ja tietenkin piti leipoa myös laskiaispullia. Laskiaispullista leivoin tällä kertaa mahdollisimman pieniä. Puolet pullista täytin itse tehdyllä mantelimassalla, puolet mansikkahillolla. Mantelimassan valmistus on helppoa ja kannattaa ehdottomasti kokeilla. Itse tehty mantelimassa päihittää kaupan valmiin mennen tullen.


Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa leipoa pullaa kylmistä aineista tehdystä, yön yli jääkaapissa kohotetusta taikinasta. Sämpylöitä ja pitsaa on tullut kylmäkohotetusta taikinasta leivottua ennenkin, ja kokemukset on olleet hyviä. Eikä kylmäkohotettu pullataikinakaan pettänyt! Illalla tein taikinan valmiiksi jääkaappiin, ja aamulla sai taikinan pyöritellä pikkupulliksi pellille kohoamaan. Ja mikä käsiteltävyys kylmäkohotetussa taikinassa! Pullataikinaa pyöritellessä menee usein hermot, kun taikina on kiinni pöydässä, käsissä... Ja jauhoja kuluu paljon! Kylmäkohotettu taikina ei pahemmin jauhoja tarvinnut pyörittelyyn, ja taikina oli nopeasti pikkupullina. Pullien kohotukseen pitää varata aikaa, koska kylmä taikina toimii hitaammin. Tunnin päästä pullat kuitenkin ovat jo valmiita uuniin. Kylmäkohotetusta taikinasta saa kätevästi pikkupullat vaikka viikonloppuna aamiaisherkuksi.


Laskiaispullat kylmässä kohotetusta taikinasta & mantelimassa

Kylmäkohotettu pullataikina:
2 1/2 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
6 1/2 - 7 dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita

Voiteluun:
1 kananmuna

Päälle halutessa:
mantelilastuja tai -rouhetta, raesokeria jne.

Mittaa kulhoon maito. Sekoita joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää huoneenlämmössä pehmennyt voi ja vaivaa taikinaa vielä muutama minuutti, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho tuorekelmulla ja kohota taikina jääkaapissa yön yli. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, muotoile pötköksi ja jaa osiin. Pyörittele osat pulliksi ja laita pullat uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota pullia liinalla peitettynä vähintään 1 tunti. Kylmän taikinan pitää antaa kohota rauhassa, muuten pullat repeävät helposti uunissa. Kun pullat on kohonneet, voitele ne kananmunalla, ja ripottele pinnalle halutessasi mantelilastuja tai -rouhetta, raesokeria jne. Paista pullat uunissa 225 asteessa n. 10 - 12 minuuttia.

Mantelimassa:
1 1/2 dl mantelijauhoa
1 dl tomusokeria
1 putkilo karvasmanteliaromia (Lidl)
2 - 3 rkl kylmää vettä

Mittaa mantelimassan ainekset astiaan ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää vettä sen verran, että massaa on helppo lusikoida pullille.

Lisäksi:
kermavaahtoa

Halkaise jäähtyneet pullat ja levitä pohjapaloille mantelimassaa. Lisää päälle kermavaahtoa ja nosta pullille kannet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-