lauantai 26. lokakuuta 2019

Loimulohi

Nestemäinen sitruunasuola saatu Culinaristit.comilta.


Mies täytti vuosia ja halusi viettää päivää laavullamme nuotion äärellä. On pitkä aika siitä, kun viimeksi olemme loimuttaneet lohta, joten kävimme kaupasta hakemassa lohifileen laavulle mukaan. Tietenkin paistoimme nuotiolla myös makkaraa. Sitä sai syödä siinä odotellessa, koska lohessa menee kuitenkin jonkin verran aikaa. Nuotiolla ritilän päällä kypsyi myös kätevästi lisukekasvikset folionyyteissään ja saimme laavulla kunnon aterian syödäksemme. Jälkiruoaksi paahdettiin vielä vaahtokarkkeja, jotka syötiin suklaakeksien välissä. Syntymäpäiväksi osui vielä sopivasti hieno syyspäivä, niin mikäpä siellä metsässä oli istuskella pidempäänkin nuotion lämmössä herkkuja syöden. Loimulohen esivalmistelin jo kotona suolaamalla fileen etukäteen. Laavulla sitten vain aina tarvittaessa suihkautettin fileen pintaan Culinaristit.comilta saatua nestemäistä sitruunasuolaa, joka antoi fileelle lisämakua. Lisäksi suihkepullossa oleva suola oli näppärä käyttää metsän siimeksessä, eikä paljon painanutkaan mukana, kun sitä kannettavaa kuitenkin oli riittävästi muutenkin. Loimulohi tulee kyllä niin vaivatta siinä nuotion sivulla, että pitää pian käydä uudelleenkin loimuttamassa. Ja kuinka hyvää lämmin, juuri loimutettu lohi onkaan!


Loimulohi

lohifilee
karkeaa merisuolaa

Lisäksi:
Liquid Salt Sitruuna -nestemäistä suolaa

Suolaa lohifilee reilusti karkealla merisuolalla. Anna maustua jääkaapissa 1 - 2 tuntia. Ota lohifilee huoneenlämpöön n. puoli tuntia ennen loimutusta. Pyyhi pinnalta ylimääräinen suola ja kosteus pois. Sytytä nuotio. Kiinnitä lohifilee loimutuslautaan pyrstö ylöspäin. Jos et omista valmista loimutuslautaa, voit tehdä alustan itse puhtaasta laudasta. Aseta loimutuslauta nuotion läheisyyteen vinosti pystyasentoon, pyrstö hieman kauemmas tulesta. Kala on sopivalla etäisyydellä nuotiosta, kun pystyt pitämään kättä fileen pinnalla 10 - 15 sekuntia. Loimuta lohifilettä kalan paksuudesta riippuen n. tunti. Suihkuta fileen pinnalle muutaman kerran loimutuksen aikana Liquid Salt Sitruuna -nestemäistä suolaa. Kun fileen alaosa on saanut pintaan hyvän värin, käännä lauta vielä hetkeksi pyrstö alaspäin, jolloin pyrstökin saa väriä. Loimulohi on kypsää, kun nahka irtoaa helposti. Halutessasi voit maustaa loimulohta enemmänkin, esim. yrteillä ja pippurilla, mutta pelkkä suolakin riittää hyvin.


Liquid Salt Sitruuna -nestemäinen suola on 200 miljoonaa vuotta vanhaa mineraalisuolaa liuotettuna veteen. Sen jälkeen seos kulkee kahden 25 mikronin suodattimen läpi. Saadun liuoksen pitoisuus ja koostumus tarkastetaan. Tarkastuksen jälkeen liuokseen lisätään erilaiset mausteet ja pakataan pulloihin. Lopuksi valmiit tuotteet tarkistetaan vielä aistinvaraisesti. Sopii ruoan maun viimeistelyyn: pastalle, salaattiin, kasviksiin, kalalle ja pöytäsuolaksi. Nestemäisessä suolassa on 25 % vähemmän natriumia ja se sisältää kaliumia. Sopii myös grillaukseen ja savustukseen. Suihkepullon ansiosta helppo käyttää.

4 kommenttia:

 1. oijoi mitä herkkua! Markkinoilta yms. tapahtumista aina loimulohta ostan. Olisipa kiva kokeilla tehdä sitä itse. Kiitos vinkeistä. Aivan ihana tapa viettää synttäreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loimulohi on niin hyvää! Kannattaa kokeilla tehdä itsekin. Helppo valmistaa, kun vain muistaa tuon, ettei pidä filettä liian kuumassa paikassa. Ihan parasta vapaa-ajan viettoa tuo laavulla nuotion äärellä istuskelu.:)

   Poista
 2. Ihan paras tapa viettäää synttäripäivää <3 Onnittelut miehelle!!!

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-