tiistai 24. syyskuuta 2019

Marja-aroniasmoothiekulho

Mehiläisten siitepöly ja Maaseutuhunaja saatu Forest Foodylta.


Oman puutarhan satokausi alkaa olla lopuillaan, mutta vielä pihalta saa hakea muun muassa marja-aroniaa. Marja-aroniaa ei pienet yöhallatkaan haittaa. Päinvastoin, marjojen maku vain paranee pienestä pakkasen nipistyksestä. Marja-aronia on todellista superfoodia. Se sisältää antioksidantteja jopa enemmän kuin mustikka. Lisäksi siinä on C-vitamiinia, karotenoideja, folaattia, E-vitamiinia ja lukuisia kivennäis- ja hivenaineita, kuten magnesiumia, kaliumia, mangaania ja rautaa. Paljaaltaan syötynä marja-aronia ei ole mikään maukas herkkumarja, mutta smoothieissa, hyytelöissä, mehuissa, hilloissa ym. se on erinomainen vaikkapa omenan kanssa. Ja miten hienon värin se antaakaan vaikkapa smoothieen! Marja-aroniasta olen tehnyt aamiaiselle pirteitä smoothiekulhoja, joihin olen marjojen lisäksi laittanut omenaa. Ruokaremontin myötä rahka kuuluu meillä aamiaiselle sekä iltapalalle, niin smoothiekulhon pohjana olen käyttänyt rahkaa. Makeutta smoothiekulho saa hunajasta. Päälle vielä pihan viimeisiä marjoja, syysvadelmaa ja karhunvatukoita, mehiläisten siitepölyä sekä chia-siemeniä. Omenan sijaan smoothiekulhossa voi käyttää banaania, jolloin smoothien koostumus on täyteläisempää eikä välttämättä tarvita makeuttajaa.


Marja-aroniasmoothiekulhoon olen ripotellut myös mehiläisten siitepölyä, joka on planeettamme terveellisimpiä ruoka-aineita. Siitepöly on niin ravintorikasta, että ihminen voisi elää pelkällä siitepölyllä ja vedellä hyvin pitkään. Mehiläisten siitepölyn terveysvaikutukset ovat varsin korkeat. Siitepöly sisältää proteiineja, rasvoja, aminohappoja, mineraaleja, A-, B-, C- ja E-vitamiineja, flavonoideja, hiilihydraatteja sekä fytosteroleita. Mehiläisten siitepöly estää bakteerien kasvua ja näin vähentää sairastumisen riskiä. Siitepölyä voidaan käyttää myös siedätyshoitona siitepölyallergiaan lääkärin ohjeen mukaan. Mehiläisten siitepölyä voi lisätä aamiaisella jogurttiin, viiliin, rahkaan tai vaikka puuron päälle. Mehiläisen siitepölyä voi tilata esimerkiksi Forest Foodylta.


Marja-aroniasmoothiekulho

1 1/2 dl marja-aronian marjoja
1 iso omena
250 g rasvatonta rahkaa
maun mukaan hunajaa

Päälle:
1 - 2 tl mehiläisten siitepölyä
1 - 2 tl chia-siemeniä
tuoreita marjoja

Sekoita marjat, kuorittu ja lohkottu omena sekä rahka blenderissä tasaiseksi. Makeuta maun mukaan hunajalla. Kaada smoothie kulhoon ja koristele mehiläisen siitepölyllä, chia-siemenillä ja tuoreilla marjoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-