torstai 13. kesäkuuta 2019

Savustettu sampi


Muutama viikko sitten kaupan tarjouslehti ilmoitti, että myyntiin tulee kotimaista, kasvatettua sampea. Koska kilohinta oli vain kympin, kiinnostuimme heti. Sampea emme ole koskaan maistaneet, joten tilaisuus oli käytettävä hyväksi. Mies onnistuikin ruokatunnilla saamaan kaupasta yhden siellä olleesta kolmesta sammesta. Ne kaksi muuta olisivatkin olleet niin isoja, etteivät olisi mahtuneet jääkaappiin eikä savustuspönttöön. Kolmas oli onneksi juuri sopiva. Jostain päin nettiä luin, että sampi vaatii kunnon suolauksen. Ja kun vielä kokonainen kala kyseessä, suolasin sammen reippaasti jo illalla, ja se sai olla suolassa seuraavaan iltapäivään asti. Suolaus meni nappiin, ja sampi oli muutenkin yksi parhaista savustamistamme kaloista. Sammessa ei ole suomuja, vaan sen pinta on nahkamainen. Mikä parasta, inhottavia ruotojakaan ei ole, joten sampea on miellyttävä syödä. Sammen liha on vaaleaa ja rasvaista. Vaikka sammesta tippuikin savustamisen aikana paljon nestettä, se oli silti tosi mehevää. Ihan kuin sampi olisi savupönttöön laitettaessa täytetty voinokareilla. Toivottavasti sampia tulee uudelleen myyntiin. Tätä savustetaan mielellään toistekin.


Savustettu sampi

n. 1,5 - 2 kg kokonainen perattu sampi
karkeaa merisuolaa
savustuslastuja
kourallinen sokeripaloja

Kuivaa sammen pinta hyvin. Hiero kalan pintaan ja sisälle reilusti karkeaa merisuolaa. Anna suolaantua jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään. Mitä isompi kala, pidä sitä kauemmin suolassa. Lämmitä savustuspönttö. Pyyhi kalasta ylimääräinen suola pois ja kuivaa pinta. Laita savustuspöntön pohjalle savustuslastuja sekä sokeripaloja. Nosta sampi ritilälle ja laita savustuspönttöön. Sulje kansi. Savusta, kunnes sampi on kypsää. Kilon kokoisen kalan kypsymiseen menee n. 40 min.


4 kommenttia:

 1. Tiedätkö, missä päin Suomea sampi oli kasvatettu? (Mikä kauppa myi?) … Myös perunat näyttivät hyviltä.

  VastaaPoista
 2. En muista oliko mainittuna mistä päin Suomea sampi oli, mutta kotimaista kuitenkin. K-kaupoissa oli myynnissä. Ei varmaankaan kovin usein tule myyntiin. Harmi, kun tosi hyvä kala. Nuo tornadoperunat on ihania ja näyttävä lisuke.

  VastaaPoista
 3. Just ostettiin neljä kalaa Vantaalla K-supermarketista hintaan 12,95/kg. Kala Varkaudesta kotosin. Olivat kokoa 1-1.5kg kappale.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Sampea söisi useamminkin, jos vain olisi tarjolla.

   Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-