torstai 18. lokakuuta 2018

Maa-artisokkasipsit


Nyt on maa-artisokat parhaimmillaan, ja meillähän sitä riittää! Alkuvuosina tuli aina nostettua kaikki maa-artisokan mukulat ylös ja uudistettua penkki. Nyt se on ajan puutteen vuoksi useampana vuotena jäänyt, ja maa-artisokkahan on kova leviämään. Maa-artisokkaa alkaa pian olemaan maassa traktorikuorma. Viimeistään ensi keväänä on pakko tarttua lapioon ja nostaa kaikki mukulat ylös. Muuten kasvimaalla ei pian muuta kasvakaan. Onhan se silti kiva, kun on mistä ottaa, kaupan maa-artisokkatarjonta on täällä useimmiten huonon näköistä, pientä ja nahistunutta mukulaa ylihintaan. Eilen nostin maa-artisokkia maasta pussillisen. Tarkoitus olisi viikonloppuna tehdä niistä jotain. Muutaman mukulan otin heti käyttöön ja tein uunissa sipsejä. Jopa lapsi tykkäsi rapeiksi paahtuneista makean suolaisista lastuista. Maa-artisokkasipsit maistuvat sellaisenaan pikkupurtavana tai niitä voi lisätä ruoka-annoksiin.

Maa-artisokkasipsit

3 - 4 maa-artisokkaa
sitruunamehua
ruoka- tai oliiviöljyä
suolaa

Pese maa-artisokat huolellisesti ja kuivaa pinnat. Leikkaa maa-artisokat mahdollisimman ohuiksi lastuiksi. Pirskottele lastuille hieman sitruunamehua ja pyöräytä lastut varovasti öljyssä. Levitä lastut uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 125 asteessa, kunnes lastut on rapeita. Tarkkaile lastuja paahtamisen aikana ja poista lastuja uunista sitä mukaa, kun ne paahtuvat. Pellillinen lastuja on valmis noin tunnissa. Nosta lastut uunista talouspaperin päälle. Mausta maa-artisokkasipsit suolalla.

7 kommenttia:

 1. Tämähän on mainio tapa hyödyntää maa-artisokat, joita meilläkin on vallan hirmuisasti. Koska maa-artisokka on vaikea kuoria, tämmöiset sipsit ovat helppo tapa saada niistä herkkua! Kiitos ohjeesta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa huono puoli, ettei pellilliseen kovin paljon mahdu, mutta kiva tapa kuitenkin laittaa maa-artisokkaa. Itse tehdyissä sipseissä saa säädeltyä rasvan ja suolan määrää. Oletko paahtanut maa-artisokan lohkoja uunissa? Pyöräyttää vain öljyssä ja mausteissa, eikä niitäkään tarvitse kuoria. Helppoa ja hyvää sekin.

   Poista
 2. täytys lähtee kurkkii onnistuko oma sato miten.. mä en kyl keittoon edes kuori. pestään hyvin painepesurilla ulkona ja sit sisällä viel pahimmat kolot puhtaaksi mullasta ja kiehumaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mukulat jäi nyt pienemmiksi kuin aiempina vuosina. Kuivuus tehnyt tehtävänsä, mutta onhan sitä silti tuolla vaikka useammankin talouden käyttöön. Aika ohut kuori maa-artisokassa on eikä aina tarvitse kuoria. Keittoon olen yleensä kuorinut, mutta saattaisi tuokin onnistua kuorimatta.

   Poista
 3. Maa-artisokka on ihanaa, mutta olet oikeassa, kaupassa on yleensä tarjolla vain luokattoman huonoja yksilöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa-artisokka on hyvää, ja onneksi helppo kasvatettava. Kaupasta ei tulisi pahemmin ostettua.

   Poista
 4. Kiitos, tulipas kerrankin mahtavan makuisia sipsejä❤️🤩

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-