sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Laskiaispullat lakritsikermavaahdolla ja vadelmahillolla


Tänään on syöty hernekeittoa sekä laskiaispullia. Mitäpä muutakaan sitä laskiaissunnuntaina syötäväksi kaipaisi. Hernekeitto on aina herkkua, ja laskiaispullat vielä herkumpia, koska niitä tulee syötyä vain kerran vuodessa, toisin kuin hernekeittoa. Perinteisten mantelimassa- ja hillotäytteiden lisäksi tekee mieli joka vuosi kokeilla myös jotain uutta laskiaispullien täytteenä. Lakritsin makuiset pullat juolahtivat mieleen jo viikkoja ennen laskiaista, kun aina silloin tällöin maustekaapista lakritsijauhepurkki osui silmään. Lakritsijauhetta ei ole tullut aikoihin käytettyä mihinkään ja purkkia katsellessa päätin maustaa laskiaispullien kermavaahdon jauheella. Joissain lakritsikermavaahtoresepteissä olen nähnyt käytettävän lakritsikastiketta, mutta jauheellakin saa vaahtoon kivasti lakritsin makua. Lakritsikermavaahdon pariksi laskiaispulliin sopii hyvin vadelmahillo.

Laskiaispullat lakritsikermavaahdolla ja vadelmahillolla

Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 muna
1 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 14 - 15 dl vehnäjauhoja
100 - 150 g margariinia tai voita

Voiteluun:
kananmuna

Täyte:
vadelmahilloa

Lakritsikermavaahto:
2 1/2 dl vispikermaa
oman maun mukaan lakritsijauhetta
oman maun mukaan tomusokeria

Päälle:
tomusokeria

Leivo pikkupullat. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää muna ja mausteet. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja huoneenlämmössä pehmennyt rasva. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä tangot. Jaa kumpikin tanko paloiksi. Pyörittele palat pikkupulliksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10 - 15 min. Valmista lakritsikermavaahto. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Mausta vaahto maun mukaan lakritsijauheella ja makeuta maun mukaan tomusokerilla. Halkaise jäähtyneet pullat ja täytä ne vadelmahillolla ja lakritsikermavaahdolla. Sihtaa pullien päälle tomusokeria.


4 kommenttia:

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-