maanantai 27. helmikuuta 2017

Uunihernekeitto & helmikuun BestBites -yllätyspaketti


Olen aina ennen tehnyt vasta laskiaistiistaiksi hernekeittoa sekä laskiaispullia, mutta tänä vuonna nautimme näitä perinteisiä laskiaisherkkuja jo laskiaissunnuntaina. Ei se mitään, hernekeitto ja laskiaispullat sopivat kummalle päivälle tahansa, ja mikä ettei vaikka molemmille päiville. Ainakin itse voisin jo huomenna taas hyvinkin syödä uudelleen hernekeittoa. Sen verran hyvälle se eilen taas maistui. Olen tähän saakka keittänyt hernekeiton aina hellalla kattilassa, mutta nyt tein hernekeiton uunissa. Uunihernekeittoon törmäsin ensimmäistä kertaa jo muutama vuosi sitten Herkkuhovi -blogissa. Siitä saakka on pitänyt kokeilla valmistaa hernekeitto uunissa, ja eilen meillä vihdoin syötiin uunihernekeittoa. Maussa ei sen kummemmin huomattu eroa, mutta uunissa hernekeitto ehkä valmistuu entistä vaivattomammin. Hellalla keitettäessä hernekeittoa saa olla useammin sekoittelemassa, uunihernekeittoa sekoittelin pari kertaa hautumisen aikana. Uunissa hernekeitto valmistuu siis lähes itsekseen ja näin laskiaisena voi vaikka lähteä sillä välin pulkkamäkeen, ja takaisin tullessa ruoka on valmista. Helmikuun BestBites -yllätyspaketti sisälsi sopivasti paketin herneitä, joista keiton valmistin.


Uusimpaan yllätyspakettiin tuotteet oli valittu teemalla "Laskiaisherkkuja ja lämpöä pakkaseen". Muutaman keväisen päivän jälkeen se takatalvi sieltä yllättikin, joten teema oli osuva. Paketissa oli taas uusia tuotetuttavuuksia sekä pari vanhaa tuttuakin mukana.


Uunihernekeitto valmistui siis Myssyfarmin Hulda-ruokaherneestä, joka on kotimaista luomutuotantoa. Paketissa oli lisäksi Myssyfarmin hernerouhetta. Nämä tuotteet olivatkin minulle jo ennestään tuttuja. Kokonaiset kuivatut herneet menevät meillä aina hernekeiton aineksiksi, hernerouhe taas on hyvinkin monipuolista ja sitä voi lisätä vaikka mihin. Usein laitan hernerouhetta makaronilaatikonkin joukkoon.


Evoken proteiinipatukat soveltuvat välipalaksi sekä urheilun jälkeen nautittavaksi. Minulle nämä kelpasivat hyvin myös makean nälkään. Vegaaniset patukat sisältävät 31 % proteiinia ja makeutukseen on käytetty agave- ja riisisiirappia. Patukat ovat lisäaineettomia. Suosikkimakuni oli peanut butter, mutta eivät choco & raisin ja red berrieskään kauas jääneet.


Lovechock-raakasuklaassa maistuu vanilja ja joukossa on mulperisattumia. Lovechock-raakasuklaat ovat maidottomia, gluteenittomia, soijattomia sekä luonnollisesti makeutettuja. Käsintehty suklaa on valmistettu ecuadorilaisesta luomuraakakaakaosta. Kotimainen Sunspeltin spelttilaku on lisäaineeton. Patukka sisältää 32 % luomu täysjyväspelttijauhoa ja se on makeutettu Big Tree Farmsin kookossokerilla.


BestBites -yllätyspakettien ansiosta olen innostunut jälleen juomaan enemmän teetä, ja tälläkin kertaa mukana oli myös teetä. Higher Living -luomutee sisältää kurkumaa ja mukana on myös muun muassa lakritsia. Maistuu siis hyvin minulle, lakritsin ystävälle.


Paketista löytyi tällä kertaa myös Kikkomanin Luomusoijakastiketta sekä gluteenitonta Teriyaki-marinadia. Soijakastike on ennestään tuttua ja sitä pitää aina kotoa löytyä. Teriyaki-marinadia on kiva päästä kokeilemaan. Sillä voi marinoida vaikkapa grilliruokia. Kohtahan se grillikausikin taas alkaa, vaikkei nyt vielä ulos katsoessa ensimmäisenä tule grillaus mieleen.


Pukka Elderberry Syryp on luonnon omaa yskänlääkettä, joka sisältää muun muassa seljanmarjatiivistettä, timjamia, anista, lakritsinjuurta ja manukahunajaa. Yskänsiirappi tekee hyvää vastustuskyvylle sekä hengityselimistölle, ja vaikuttaa antioksidanttisesti. Tätä olisi kaivattu jo loppuvuoden paketteihin, kun sitkeä flunssa palasi aina vain uudelleen takaisin. Toivottavasti tämän ansiosta vältytään kevätflunssilta.


Tammikuun paketti sisälsi BitMixin Kauralantteja, nyt mukana oli saman valmistajan uutuutta, SiemenVarrasta. Rapeaa, ruisleipäpohjaista siemenvarrasleipää rouskuttelee mielellään välipalaksi.

Uunihernekeitto

500 g Myssyfarmin Luomu Hulda-hernettä
2 l vettä
300 g savukinkkukuutioita
1 iso sipuli
1 - 2 porkkanaa
2 laakerinlehteä
n. 1 rkl suolaa
1/2 dl sinappia
mustapippuria myllystä

Liota herneitä yön yli kylmässä vedessä. Seuraavana päivänä siivilöi herneet uunipataan ja lisää päälle 2 litraa vettä. Kiehauta hellalla ja kuori päältä vaahto pois. Lisää pataan savukinkkukuutiot, kuorittu ja hienonnettu sipuli sekä kuoritut ja pieneksi pilkotut porkkanat. Lisää joukkoon laakerinlehdet, suola, sinappi ja mustapippuri. Keitä kannen alla n. 30 min. ja siirrä pata sitten uuniin. Hauduta keittoa kannen alla 150 asteessa n. 3 tuntia. Sekoita pari kertaa hauduttamisen aikana.

Yhteistyössä: BestBites

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-