tiistai 6. joulukuuta 2016

Suolaiset joulutortut chorizohillolla x 2


Luumuhilloiset joulutortut ovat meillä joulun ykkösleipomuksia. Joulutorttuja tehdään ja maistellaan jo hyvissä ajoin ennen joulua. Valmistaikinasta niitä on niin nopea tehdä, etten enää edes tee niitä etukäteen jouluksi valmiiksi pakastimeen, vaan leivon niitä lisää sitä mukaa, kun mieli tekee. Koska voitaikina taipuu niin moneen ja sopii kaikkeen suolaiseenkin, tein kokeeksi myös suolaisia joulutorttuja. Suolaisen makea pekonihillo on jo ollut pinnalla pidemmän aikaa, minä puolestani kokeilin tehdä hilloa raakachorizosta. Mausteisessa chorizossa on jo niin paljon makua itsessään, ettei hilloon tarvitse paljon mausteita lisätä. Suolaisia joulutorttuja tein kahdenlaisia. Tähtitorttuja chorizohillolla ja juustoraasteella sekä neliön muotoisia torttuja chorizohillolla ja vuohenjuustolla. Kaikkiaan torttuja tuli 20 ja hilloerä oli siihen määrään juuri sopiva. Rasvan takia chorizohillo kovettuu ja jähmettyy kylmässä säilytettäessä. Hilloa voi hieman lämmittää käytettäessä, jos sitä tulee tehtyä hieman etukäteen. Itse bakteerikammoisena en lihapitoista hilloa tekisi monen päivän säilytykseen, vaan mieluummin suoraan käyttöön, tai viimeistään seuraavana päivänä käytettäväksi. Valmiit chorizohilloiset tortut voi tietenkin pakastaa, ja näin hillonkin säilyvyys on taattu. Chorizohilloiset tortut maistuvat parhailta lämpiminä.


Chorizohillo

280 g Chorizo raakamakkaraa
1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
3/4 dl fariinisokeria
2 rkl muscovadosiirappia
2 rkl sherryviinietikkaa
1 dl kahvijuomaa

Kuumenna pannulla oliiviöljy. Pursota chorizomakkarat kuoristaan pannulle ja ruskista kevyesti. Hienonna makkaramassa paiston aikana puulastalla pieneksi muruksi. Nosta paistettu chorizo pannulta syrjään ja kuullota samassa rasvassa pehmeäksi kuorittu ja silputtu sipuli, kuoritut ja hienonnetut valkosipulin kynnet sekä hienonnettu chili, josta siemenet on poistettu. Kun ne ovat pehmenneet, lisää pannulle takaisin paistettu chorizo sekä muut aineet. Kiehauta ja anna poreilla miedolla lämmöllä 20 - 30 min, kunnes seos muuttuu hillomaiseksi. Jos nestettä häviää liikaa, voit lisätä hieman kahvia tai vettä. Aja hillo lopuksi sauvasekoittimella tasaiseksi.


Suolaiset tähtitortut chorizohillolla
(10 kpl)

5 levyä voitaikinaa
1/2 annosta chorizohilloa
juustoraastetta

Leikkaa sulaneet taikinalevyt kahtia ja tee neliöistä tähtitorttuja. Lisää torttujen päälle reilu teelusikallinen chorizohilloa ja paista torttuja uunissa 225 asteessa n. 12 - 15 min. Ota loppupuolella paistoa tortut hetkeksi uunista ja lisää päälle juustoraastetta. Paista, kunnes juusto on sulanut ja tortut on kypsiä.


Suolaiset joulutortut chorizohillolla ja vuohenjuustolla
(10 kpl)

5 voitaikinalevyä
1/2 annosta chorizohilloa
vuohenjuustoa

Sulata taikinalevyt ja leikkaa levyt kahtia. Paina taikinaneliöiden keskelle esim. juomalasilla ympyrä. Levitä ympyröille chorizohilloa reilu teelusikallinen jokaiseen. Leikkaa vuohenjuustosta n. puolen sentin vahvuiset siivut ja lisää siivut tortuille hillon päälle. Paista torttuja uunissa 225 asteessa n. 15 - 20 min., kunnes tortut on kypsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-