lauantai 3. joulukuuta 2016

Karpaloglögi


Meillä, niinkuin varmasti monella muullakin, glögi kuuluu talven ja joulun ajan juotaviin. Mikään ei lämmitä kylmänä päivänä sen paremmin kuin kuumana höyryävä glögi terästettynä tai ilman. Glögikausi aloitetaan hyvissä ajoin ilmojen alkaessa kylmetä. Tänä vuonna ensimmäiset glögit taidettiin nauttia jo lokakuussa. Useimmiten juomme kaupan glögejä. Niissä valikoimaa riittää, ja vuosien mittaan sieltä on muutama suosikkiglögi meille löytynyt. Välillä taas on kiva tehdä glögi alusta asti itse. Koska pakastimessa marjoja riittää yllin kyllin, malttaa niitä käyttää välillä myös glögin raaka-aineiksi. Nyt halusin tehdä oikein joulunpunaisen glögin, ja marjoista karpalo tuo minulle eniten joulun mieleen. Hienon värin karpalot glögille antoivatkin. Samalla reseptillä voi glögiä tehdä tietenkin muistakin marjoista. Erityisesti puolukalla voi karpalot korvata, eikä kukaan estä mustikallakaan kokeilemasta. Itse tehty glögi sopii mainiosti myös ruokalahjaksi niitä harrastaville.


Karpaloglögi

4 dl pakastekarpaloita
1 l vettä
2 kanelitankoa
3 tähtianista
10 kokonaista mausteneilikkaa
5 kokonaista kardemumman siementä
1 - 2 tl raastettua inkivääriä
2 - 3 appelsiinin kuorisuikaletta
1 - 1 1/2 dl taloussokeria
1 dl fariinisokeria

Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä n. 30 min. Painele keittämisen aikana karpaloita hieman kattilan reunoja vasten, jotta kaikki mehut tulevat niistä talteen. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä ja maustua tunnin ajan. Siivilöi glögi ja pullota puhtaaseen desinfioituun pulloon. Säilytä viileässä. Kuumenna glögi ennen tarjoilua ja terästä halutessasi kirkkaalla viinalla tai vaikka karpaloliköörillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-