keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Sillikakku


Kun minua pyydettiin mukaan Ahti-sillit -kampanjaan, ei vastausta tarvinnut paljon miettiä. Meillä syödään silliä niin arkena kuin juhlapäivinäkin. Varsinkin juhlapäivinä silliä on aina jossain muodossa tarjolla. Sillistä saa valmistettua niin monenlaista, joten se sopii pöytään, oli sitten pääsiäinen, vappu, juhannus tai joulu. Mitäpä kesälläkään uudet perunat olisivat ilman silliä? Yhteistyössä Ahti-sillien kanssa kehitin sillikakku-reseptin loppuvuoden juhlapäiviä silmällä pitäen. Juhlava sillikakku maistuu niin pikkujouluissa, joulupöydässä kuin uuden vuoden aattonakin. Eikä sillikakkua tarvitse jättää pelkästään joulun ajan tarjottaviin. Mikäpä esimerkiksi vappupäivän brunssillekaan paremmin sopisi kuin sillistä valmistettu hyytelökakku? Sillikakusta saa hyvin pienellä vaivalla näyttävän ja maukkaan tarjottavan juhliin kuin juhliin. Lisäinspiraatiota sillin käytölle löytyy Ahdin Sillikoulusta.


Ahti perinteinen sillifilee ja Ahti matjessillifilee valmistetaan molemmat Turussa, eli tuotteet ovat kotimaisia Avainlippu-tuotteita. Sillit on kalastettu vastuullisesti, joten tuotteilla on siitä takeena myös MSC-sertifikaatti. Sillit sisältävät runsaasti Omega-3 -rasvahappoja. Ahti-sillien raaka-aineena on laadukas ja rasvaisempi Norjansilli, joka kalastetaan sillin ollessa pulleimmillaan. Valmiiksi fileoiduista Ahti-silleistä on helppo valmistaa silliherkkuja. Ahti matjessillifilee on heti käyttövalmis. Ahti perinteinen sillifilee, joka aiemmin tunnettiin nimellä Boy kevytsuolattu silli, kannattaa kuitenkin ensin liottaa vedessä parin tunnin ajan ylimääräisen suolan poistamiseksi. Sillikakkua testasin molemmilla silleillä, ja hyvä kakku tulee ihan kummasta vain. Matjessillifilee antaa kakulle enemmän makua, perinteisellä sillifileellä maku on miedompi.


Sillikakku

Pohja:
300 g perunalimppua
125 g voita

Täyte:
1 pkt (150 g) Ahti matjessillifileetä tai Ahti perinteinen sillifileetä
2 prk (400 g) kermaviiliä
1 prk (200 g) ranskankermaa
1/2 dl hienonnettua tilliä
mustapippuria myllystä
(suolaa)
4 liivatelehteä
2 rkl vettä

Päälle:
4 - 5 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 pieni punasipuli
ruohosipulia

Voit tehdä sillikakun joko matjessillistä tai perinteisestä sillistä. Matjessillistä tulee mausteisempi kakku, perinteisestä sillistä miedomman makuinen kakku. Matjessillifileet ovat heti valmiita käyttöön, perinteisiä sillifileitä pitää ennen käyttöä liottaa kylmässä vedessä jääkaapissa 2 tuntia. Aloita kakun teko pohjasta. Jauha perunalimpun siivut monitoimikoneessa hienoksi. Sulata voi ja sekoita leipämurun joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan (22 cm) pohja leivinpaperilla ja painele leipäseos vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Leikkaa matjessillifileet tai liotetut ja ylimääräisestä vedestä valutetut perinteiset sillifileet pieniksi kuutioiksi. Sekoita sillikuutioiden joukkoon kermaviili, ranskankerma sekä hienonnettu tilli. Mausta seos mustapippurilla ja tarkista suola. Kuumenna kaksi ruokalusikallista vettä kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet veteen yksitellen. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään. Poista sillikakku vuoasta tarjoiluvadille ja koristele keitetyillä kananmunilla, punasipulilla sekä ruohosipulilla.




http://www.foodlover.fi/
Yhteistyössä: Ahti-sillit


14 kommenttia:

  1. Aivan upea kakku! Kyllä maistuisi minullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanna! Tällaiset suolaiset hyytelökakut ovat tosi hyviä. Ja vaivattomuutensa vuoksi niitä tulee tehtyä useimmin kuin voileipäkakkuja. Kakun muodossa sillikin maistunee monelle sellaiselle, joka ei muuten kauheasti sillistä välitä.:)

      Poista
  2. Voi miten kaunis kakku. Tkkään myös tällaisista ja aika montaa ohejtta kokeiltiin työpaikalla tiettyä tilaisuutta varten. Useissa on sipulia myös massassa ja sen pistävä/kitkerä maku pusekee usein läpi, kun kakku tekeytyy. Se saatiin korjattua freesaamalla sipuli kevyesti. Ihanaa koristelussasi on myös se, etteivät munat ole ns suruhuntumunia, kuten monissa esim telkkariohjelmissa käytetyt keitetyt munat ovat. Laitan tämän ohjeen heti kokeiltavien kansioon tistsikan työpöydälle ja jossakin vaiheessa taatuti teen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Harkitsin myös sipulin laittoa massaan mukaan, mutta juuri tuosta syystä jätin pois. Raaka sipuli vie täytteessä äkkiä voiton kaikista muista mauista. Tietysti freesaaminen olisi auttanut, mutta halusin reseptissä olevan mahdollisimman vähän eri vaiheita. Päällä koristeena sipulin maku pysyy maltillisena ja kakuntekijä voi sipulin määrää säädellä mieltymystensä mukaan. Kananmunien keitossa saa olla tarkkana. Vähänkin liian kauan keittää, niin tulee ikävä tumma reuna keltuaisiin.

      Poista
  3. Aivan mahtava ja niin kaunis! Tämä olisikin upea kantaa joulun kalapöytään tarjolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tällaisesta kakusta saa hyvin vähällä vaivalla näyttävän, eikä eri raaka-ainetakaan tarvita mahdottomasti. Kakun muodossa silli on upeasti joulupöydässä tarjolla.

      Poista
  4. Minä ihailen tätä säntillisen kaunista koristelua - vau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minulla pakkaa koristelut olemaan aina väkisin säntillisiä ja symmetrisiä. Isänpäiväkakkuunkin oli tarkoitus tehdä ei-symmetrinen överikoristelu, mutta lopputulos oli lähempänä minimalistista, ja symmetrinen.

      Poista
  5. Kakku vaikuttaa herkulliselta ja vitsit tuota taidokasta koristelua, vau! Meilläkin silli ja ylipäätään kalat kuuluvat sekä arkeen että juhlaan. Eikä joulukaan oikein edes tule ilman niitä kalaruokia... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tosi hyvä hyytelökakku tuli sillistä. Koristeluhan tuossa on hyvin helppo ja yksinkertainen. Onnistuu ihan keneltä vain. Mutta ihan yksinkertaisilla jutuillakin saa nättiä ja näyttävää.:) Kalaruokia pitää aina olla isoina juhlapyhinä. Ja mahdollisimman montaa sorttia.:)

      Poista
  6. Onpas sillikakku kaunis! Eihän tuon kauniimpaa voi olla! Tässä on kyllä nyt hyvät maut saaneet erityisen houkuttelevan ulkonäön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pelkällä kananmunalla ja sipuleillakin saa nättiä jälkeä aikaiseksi. Noissa on niin sopivasti värikontrastia, niin muuta koristusta kakku ei kaipaa. Parasta tietenkin on, että makukin kakussa on hyvä. Yksinkertaiset ainekset, mutta tämä kakku ei sen kummempia kikkailuja kaipaakaan.

      Poista
  7. Onpa raikkaannäköinen! Sillikakku jakaa varmaan vähän mielipiteitä, mutta minusta se on hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Totta, makuja on niin monia, eikä sillikään ihan kaikille maistu. Mutta herkutellaan me sillinystävät muidenkin edestä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-