torstai 11. elokuuta 2016

Feta-mustikkafocaccia


Vuosikymmenen se vei, mutta nyt vihdoin pensasmustikkamme tuottavat satoa kunnolla, eikä vain muutaman marjan maistiaisiksi. Pensasmustikan kasvatus ei sovi hätähousuille, vaan satoa joutuu odottamaan lähes iäisyyden. Mutta kärsivällisyys palkitaan ja nyt pensasmustikoita tulee meillä siihen malliin, että niitä saa pakastimeen litrakaupalla ja syödäkin voi heti tuoreena niin paljon kuin vain jaksaa. Pensasmustikoita onkin ollut mukava iltaisin sohvalla syödä tv:tä katsellessa, koska pensasmustikat ovat metsämustikoita isompia, eikä ne värjää sormia. Suosikkileipääni, focacciaa, en ollut leiponut ties koska viimeksi. Eilen illalla vaivasin sitten taikinan kohoamaan ja leivän päällystin, milläs muullakaan, kuin pensasmustikoilla. Jääkaapista löytyi vielä palanen fetajuustoa ja sehän sopi mustikan seuraksi antamaan leivälle suolaisuutta.

Feta-mustikkafocaccia

3 dl vettä
1 tl sokeria
2 tl suolaa
6 - 7 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1/2 dl oliiviöljyä

Voiteluun:
n. 1/4 dl oliiviöljyä

Päälle:
tilkka oliiviöljyä
1 dl tuoreita pensasmustikoita
n. 100 g fetajuustoa
timjamia

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (+42 astetta). Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita hiiva-jauhoseos veteen. Lisää loput jauhot vähitellen hyvin vaivaten. Lisää taikinaan loppuvaiheessa oliiviöljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa n. 30 - 60 minuuttia. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna käyttäen pyöreäksi leiväksi. Kohota liinan alla vielä n. 30 minuuttia. Voitele kohonneen leivän pinta oliiviöljyllä. Ripottele päälle pensasmustikat ja murusteltu feta. Painele aineksia kevyesti taikinaan. Ripottele pinnalle vielä timjamia ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 15 - 20 minuuttia.



4 kommenttia:

  1. Mä olen jo lähes haudannut ajatuksen, että meidän mustikkapensaista tulisi satoa. Ollaan istutettu ne jo neljä vuotta sitten. Tänä kesänä taidettiin molemmista puskista saada yhteensä 6 mustikkaa. Kaikki ovat sanoneet, että pensaat eivät vaan sovi meidän tontille, mutta ehkä en vielä usko muiden väitteitä, ja sitkeästi jään odottelemaan satoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pensasmustikoista on aika turha odotella satoa vielä neljän vuoden jälkeen. Ainakin toinen mokoma vielä, niin ehkä sitten. Todella hitaita ovat marjoja tekemään, vaikka pensailla alkaisi jo kokoakin olla. Mutta hyvää kannattaa odottaa. Ja ainakin syksyisin ovat kivan näköisiä, kun lehdet muuttuvat punaisiksi. Antaa alkuun olla vaikka vain koristeena.:)

      Poista
  2. Minä haaveilen pensasmustikoista, mutta ei vaan ole oikein mitään paikkaa niille. Mökillä ei menesty edes raparperi, vaikka kirjassakin luki että se kasvaa ihan missä vaan. Herukat ovat oikeastaan ainoat, jotka ovat selvinneet hengissä. Tontti on vaan niin mahdottoman kuivaa ja kovaa ja puita on paljon. :D Hienoa, että teidän pensasmustikat vihdoin tuottavat satoa pakkaseen saakka! Ja upea leipä!

    VastaaPoista
  3. Kiva lukea, että meidänkin pensasmustikoilla ovat vielä parhaat satovuodet edessä, mustikkapensailla on ikää viisi vuotta ja muutama mustikka kesässään on satoa saatu. Kiva idea focaccia leipä.

    VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-