sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Punajuuriohratto


Vuodenaikojen vaihtelun näkee selkeästi aina ruokapöydässä. Nyt taas talvipakkasten tultua juuresten käyttökin on lisääntynyt entisestään ja viikolla meillä syötiin muun muassa näin upean väristä ohrattoa. Väri ohrattoon tuli tietenkin punajuuresta, jota paahdoin uunissa ohraton joukkoon. Kotimainen ohrahelmi on mainio riisin korvaaja, ja siitä valmistuu hyvä risoton kaltainen ohratto. Meillä melkeinpä pidetäänkin enemmän ohrahelmen kuin riisin suutuntumasta, ja maukkaamman makuistakin ohrahelmi on. Punajuuriohratto sopii sellaisenaan päivälliseksi, tai jos kaipaa jotain muutakin, rinnalle sopii hyvin myös kala ja liha.

Punajuuriohratto

n. 800 g punajuuria
2 - 3 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 dl ohrahelmiä
2 dl valkoviiniä
1 l kasvislientä
mustapippuria myllystä
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl tummaa balsamicoa
timjamia

Tarjoiluun:
Aura-juustoa tai vuohenjuustoa
saksanpähkinöitä

Kuori punajuuret ja leikkaa pieniksi lohkoiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda punajuuria uunissa 200 asteessa n. 30 - 40 min., kunnes ne ovat kypsiä. Soseuta puolet punajuurikuutioista, ja leikkaa loput puolet pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljy. Kuullota kuorittu ja hienonnettu sipuli sekä kuoritut ja hienonnetut valkosipulin kynnet pehmeiksi. Lisää joukkoon ohrahelmet ja sekoittele aineksia hetki. Kaada kattilaan valkoviini ja kiehauta. Kun valkoviini on liki haihtunut, kaada kattilaan kasvisliemi. Keitä ohrattoa n. 15 - 20 min. välillä sekoittaen, kunnes ohrahelmet on kypsiä. Sekoita ohraton joukkoon punajuurisose sekä punajuurikuutiot. Mausta ohratto mustapippurilla, hunajalla, balsamicolla sekä timjamilla. Murustele annosten päälle tarjoillessa Aura-juustoa tai vuohenjuustoa sekä saksanpähkinöitä.


2 kommenttia:

  1. Punajuuri on tosi herkullista. Onpas kaunis annos. Ihanat lautaset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri on yksi suosikkijuureksistani bataatin ja palsternakan kanssa.:) Kiitos, ohratto oli hyvää. Lautaset ovat vanhaa Arabian Punaista maisemaa.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-