tiistai 19. tammikuuta 2016

Tyrnivispipuuro


Sulatin pakastimet, kaappi- ja arkkupakastimen, jokunen aika sitten kovimmilla pakkasilla. Mittarilukeman ollessa -20 asteen paremmalla puolella, on hyvä hoitaa joka vuotinen pakastinten sulatus, koska pakasteet voi viedä ulos sulatuksen ajaksi. Pakastimissa oli kaikkein eniten marjoja ja sieniä. Sen kyllä etukäteen tiesinkin, mutta nyt taas on paremmin jyvällä siitä, kuinka paljon niitä kaiken kaikkiaan on. Marjoista ei tule olemaan pulaa ennen seuraavaa satokautta, vaikka joka päivä jotain marjoja pakastimesta söisi. Niinpä nyt on marjoja syöty urakalla lähes päivittäin. Useimmiten marjat menevät turkkilaisen jogurtin kanssa tai kiisselinä. Vispipuuroa olen tehnyt aiemmin tietenkin puolukoista, mutta myös aprikooseista sekä raparperista. Pakastimia sulatellessa tuli mieleen kokeilla vispipuuroa myös tyrnimarjoista, koska vispipuurohan on parasta aina jostain hieman kirpeästä. Pirteän keltaista vispipuuroa tuosta C-vitamiinipommista tulikin, ja hyvin sopi tyrnikin vispipuuron raaka-aineeksi.

Tyrnivispipuuro

2 dl tyrnimarjoja
7 dl vettä
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 dl mannaryynejä
(1 - 2 dl appelsiinimehua)

Tarjoiluun:
maitoa, kermavaahtoa tai vaniljakastiketta

Mittaa kattilaan marjat ja vesi. Kiehauta ja keitä, kunnes marjoista alkaa irtoamaan mehu. Siivilöi marjojen kuoret ja siemenet pois, ja kaada liemi takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sokeri ja suola, ja kiehauta. Vispaa mannasuurimot joukkoon ja keitä miedolla lämmöllä 5 - 10 min. Jäähdytä hyvin. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Jos puuro tarvitsee notkeutusta, vatkaa joukkoon tarvittaessa appelsiinimehua. Tarjoile tyrnivispipuuroa maidon, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera.


9 kommenttia:

  1. Voi nam, tämä on varmaan hyvää. Voisin kokeilla tätä mehusta tehdä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tyrnin mausta tykkää, niin varmasti menee myös vispipuurona. Mehusta puuroa onkin kätevä tehdä.:)

      Poista
  2. Sattuipa sopivasti, kun täälläkin on samat puuhat edessä ja tyrnit pitäisi johonkin käyttää. Näyttää ihanalta väripommilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrnille on jotenkin aina hankalampi keksiä käyttökohteita kuin muille marjoille, mutta hienosti sopi vispipuuron ainekseksi. Täytyy tehdä toistekin.:)

      Poista
  3. Vispipuuro on ihana siitä kun sitä voi muunnella niin helposti:)Ihana väri:) Täällä ei ole tyrniä kuin kosmetiikassa (paljonkin...) ,tai olen kyllä nähnyt yhden kaupan pakastimessa mutta kun siinä on ne siemenet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Monesta eri raaka-aineesta vispipuuroa voi tehdä.:) Aika surkeat siemenet tyrnissä on. Aina jotain tehdessä pitää paseerata/siivilöidä, kun ei ne siemenet ole kivoja missään mukana. En silti ole siemeniäkään heittänyt hukkaan, vaan popsinut sitten sellaisenaan.;)

      Poista
  4. Kauniin väristä. Tyrni makuna vain jäänyt vieraaksi, harvoin tulee tilaisuutta käyttää /ostaa sitä. Pitäisi joskus kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrnillä on aika omanlaisensa maku. Luulen, että maku saattaa vähän jakaakin mielipiteitä. Itse pidän tyrnistä paljon. Sopii kivasti kaikkeen makeaan, kun sen happamuus taittaa makeutta. Ja tietenkin väri on mahtava.:) Meillä kasvaa itsellä tyrniä. Nyt ei viimeksi satoa paljon tullut, mutta onneksi saatiin miehen tädiltä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-