keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Hiekkakakku


Kahvikakkuja, tai meillä päin käytetään enemmän nimitystä kuivakakku, leivon tosi harvoin. Useimmiten erilaisia kahvikakkuja tuleekin leivottua vain jouluksi. Eilen kuitenkin ruoanlaiton lomassa tein myös hiekkakakkutaikinan. Hiekkakakkuun tulee aika simppelit ainekset, mutta siitä huolimatta kakussa on riittävästi makua. Hiekkakakku ei ole voimakkaan mausteinen, vaan paremminkin hienostuneen miedon makuinen. Viski tai konjakki antaa kakulle makua, sekä auttaa myöskin taikinaa kohoamaan. Alkoholin voi kuitenkin korvata halutessaan vaikka sitruunan kuorella, joka sekin antaa kakulle hyvän maun.

Hiekkakakku

200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 rkl viskiä tai konjakkia
3 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Päälle:
tomusokeria

Vaahdota voi ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmunat yksitellen, ja lisää viski tai konjakki. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut perunajauhot ja leivinjauhe, ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Tasoita pinta. Kypsennä kakkua uunissa 175 asteessa n. 1 tunti. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Jäähdytä kakku, ja kumoa sitten vuoasta. Siivilöi kakun päälle tomusokeria.

9 kommenttia:

  1. Voi, kun tulee lapsuus mieleen tästä. Äiti teki harvase viikko näitä kakkuja, mutta ilman alkoholia :)
    Kaunis ja hyvä kakku ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä taisi ennen vanhaan olla aika yleinen kakku, kun aineksetkin on edulliset. Siitä huolimatta hiekkakakku on hyvää.:)

      Poista
  2. Jäin oikein miettimään, mistä hiekkakakun nimitys mahtaa olla tullut ja mistä koko hiekkakakkuperinne on tullut. Nimen alkuperästä en tiedä, mutta näyttäisi olevan itä-uusimaalaista leipomisperinnettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiekkakakku? Olen aina ajatellut sen tulevan siitä, että se on yhtä "mureata" kuin oikea hiekkakakku.

      Poista
    2. Minäkin uskoisin, että nimitys tulee kakun koostumuksesta.

      Poista
  3. Itse leivon kahvikakkuja usein. Tykkään kokeilla eri makuvaihtoehtoja. Itseasiassa justiinsa sunnuntaina tein banaanisuklaakakun blogisi ohjeella. (Pitääpä blogata ohje joku päivä kun kerkeän avata koneen.) En voi ymmärtää, miten jonkun mielestä kahvikakut ovat tylsiä. Minusta ne eivät ole lainkaan sitä! Perinteinen klassikko toimii kahvipöydässä aina ja uusia makuelämyksiä kaipaavalle vain taivas on rajana... Minulle tulee hiekkakakusta lapsuus mieleen. Äiti leipoi aina näitä; arkeen, juhlaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvikakkuja on kyllä moneen lähtöön, ja kiva aina kokeillakin jotain uutta ja erilaista. Ja vanhat klassikotkin pitävät siinä sivussa pintansa. Ei kahvikakut tylsiä ole. Voihan niitä vaikka kuorruttaakin monin eri tavoin.:)

      Poista
  4. Aaah, tätä piti sitten tehdä tänään! Kiitos muikkarista, kakku on nyt uunissa! Tulee ihan lapsuus mieleen, tätä kakkua en ole saanut piiitkään aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhojen reseptien muistutuskin on aina paikallaan. Moni saattaa innostua myös tekemään ja onhan aina jokunen sellainenkin, joka ei ole ennen kokeillut.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-