tiistai 31. maaliskuuta 2015

Namasten sämpylät


Kiitos erään lukijani, sain tänään aloittaa aamuni uunituoreilla sämpylöillä. Ja minkälaisilla sämpylöillä! Ihanan rapeakuorisilla sämpylöillä, joissa on pehmeä sisus. Ihan niinkuin parhaissa leivissä pitääkin olla. Lukijani siis vinkkasi minulle Sikke Sumarin reseptistä, jota kehutaan maailman helpoimmaksi leipätaikinan reseptiksi. Eikä suotta. Tätä taikinaa ei tarvita veivata eikä vaivata. Ja mikä parasta, missään vaiheessa ei tarvitse sotkea käsiä taikinaan. Kaikki onnistuu lusikoita apuna käyttäen. Taikina sekoitetaan jo illalla valmiiksi, ja laitetaan yöksi jääkaappiin kohoamaan. Aamulla taikina vain jaetaan pellille lusikoilla ja paistetaan sämpylät kypsiksi. Helppoa kuin mikä, ja niinpä minäkin söin jo aamulla puoli seitsemältä uunituoretta sämpylää. Näitä sämpylöitä viitsii, jos ei nyt ihan arkiaamuisin, niin ainakin viikonloppuisin paistella. Ja miten sen parempi onkaan aamua aloittaa, kun pöydässä on lämpimiä sämpylöitä, jotka ovat kuin paremmastakin leipomosta juuri haettuja.

Namasten sämpylät

7 1/2 dl vettä
25 - 30 g tuorehiivaa tai 1 1/2 ps kuivahiivaa
1 1/2 rkl suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl kokojyväjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva ja suola veteen (kuivahiiva lämpimään veteen) ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen. Älä laita kaikkia jauhoja kerralla, koska jauhojen kuivuusaste vaihtelee. Taikinan pitää olla melko löysää. Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja -liinalla, ja laita yöksi jääkaappiin kohoamaan. Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ripottele päälle jauhoja ja tee sämpylöihin ristiviillot. Paista sämpylät kuumassa uunissa 230 asteessa n. 30 - 35 min. Sämpylät ovat uunista tullessaan kovia, mutta pehmenevät sopivasti kuoren jäädessä sopivasti rapeaksi. Sämpylöitä ei saa peittää liinalla!


24 kommenttia:

  1. Näitä sämpylöitä täytyy kokeilla, näyttävät herkullisilta.
    Mitä kokojyväjauhoja käytit taikinaan, kävisivätkö sämpyläjauhot?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata. Tosi hyviä tuli.:) Ei meilläkään tähän hätään kokojyväjauhoja ollut, joten käytin sämpyläjauhoja ja ruisjauhotkin oli karkeita, kun sihtijauhotkin oli loppu.

      Poista
  2. Tietämätön kysyy, mutta tehdäänkö ristiviilto ihan vaan veitsellä vetämällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin tehdään.:) Ainoa vain, että itse ainakin koin näissä sämpylöissä sen vähän hankalaksi, kun taikina on sen verran löysää. Sämpylöihin tuli enemmänkin painanteet kuin viillot.;)

      Poista
  3. Sinulla on mukavia lukijoita!;) Sikke Sumarin reseptit on ihania ja niissä on aina joku "juju"! Minulla on Siken kirja ruokaa rakkaudella saarenmaalla ja täytyy kyllä sanoa, että NamiNamastessa on loihdittu kyllä ihania herkkuja! Sieppaan reseptin mukaani tulevaisuutta varten, kiitos jakamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Kiva saada vinkkejä välillä toisinkin päin.:) Kannattaa tosiaankin siepata tämä resepti talteen. Varmaan täytyy kohta itsekin taas leipoa uudestaan.:)

      Poista
  4. Siken sämpylät on parhaita! Varsinkin kun hienohelman ei tarvi käsiään sotkea :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat kyllä ihan parhaasta päästä, ja parasta oli leipomisen helppous.:)

      Poista
  5. Tosi hyviltä näyttävätkin:)Tuollaiset kylmässä kohotetut taikinat ovatkin parhaita,olen huomannut. Kävin äskettäin leipomossa workshopissa (blogiss) ja sieltä annettiin ihana focaccia-ohje,jota myöskään ei vaivata ja joka saa nousta rauhassa jääkaapissa.Leipuri sanoi minulle että kylmässä kohottaminen saa sen gluteenin kehittymään ihan yhtä paljon kuin vaivaamalla, mutta että lopputulos on vieläkin parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hienosti onnistuivat jo heti ensi yrittämällä.:) Täytyykin katsoa focaccia-ohje uudelleen. En aiemmin huomannutkaan, että sekin kohotetaan kylmässä. Pitää siis testata sekin, koska focaccia on lempileipäni.:)

      Poista
    2. Joo suosittelen:) Olen tehnyt sitä jo kolme kertaa ja pizzapohjankin tein samasta taikinasta tutuille lapsille ja onnistui tosi hyvin:) Tästä lähtien vain kylmässä kohotettuja leipätaikinoita;D

      Poista
    3. Välillä on kyllä pakko turvautua nopeasti huoneenlämmössä kohotettuihinkin. Jos vaikka pizzanälkä yllättäen iskee.;)

      Poista
  6. no ooooooooooh :-) kokeiluun! pizzataikinat meillä tehdäänkin jo kylmäkohotuksella mutta nuo näyttävät ihan taivaallisilta <3 kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Tosi hyviä tulee, ja helpolla.:) Täytyy itsekin koittaa enemmän kylmäkohotella.

      Poista
  7. Kokeilin sämpylöitä, hyviä tulee. Lieneekö ollut oma moka, kun taikina villiintyi illalla jääkaapissa siinä määrin, että tuli siivoushommia. Kun taikina oli taltutettu kannelliseen kulhoon odottamaan leivonta-aamua. Viillot sämpylöihin tein saksilla. Kiitti hyvistä ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikein ymmärrä taikinoiden sielunelämää, mutta voisiko vika olla siinä, että taikina oli kannellisessa kulhossa? Jos taikina ei tykkääkään olla liian tiiviissä? Itse ohjeen mukaan peitin kulhon vain leivinpaperilla ja liinalla, eikä ollut mitään ongelmia. Kulhokin vielä oli reilun kokoinen, niin leivinpaperikaan ei tahreentunut. Kannattaa ensi kerralla ainakin kokeilla jättää taikina vähän ilmavammin. Saksilla ristiviillot voisikin onnistua paremmin löysään taikinaan. Kiitos vinkistä!:)

      Poista
    2. Syynä taikinan ylikuohumiseen voi olla kannellinen kulho, seuraavalla kerralla laitan taikinan ohjeen mukaisesti jääkaappiin.
      Hyvää pääsiäistä!

      Poista
  8. Pitääkö taikina kohottaa jääkaapista ottamisen jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse. Laitetaan vain uuni lämpenemään, lusikoidaan taikina pellille ja sitten uunin lämmettyä uuniin. Nopeaa aamullakin, kun ei tarvitse odottaa kohoamista.:)

      Poista
  9. Näyttää herkulliselta ja ensi viikonloppuna kokeilen taatusti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Itsekin leivon näitä taas juuri ihan kohta.:)

      Poista
  10. Onko suola määrä todella oikea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On oikea. Suolan määrää voi tietenkin aina muuttaa, jos haluaa.

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-