maanantai 19. tammikuuta 2015

Oluessa haudutettu lihapata


Mietein loppuviikolla, mitä sitä tekisi karjalanpaistilihoista sunnuntaina ruoaksi. Koska karjalanpaistia juuri syötiin, ei tehnyt mieli käyttää lihoja siihenkään. Mimmin keittiössä sopivasti sitten kehuttiin oluessa haudutettua naudanlihapataa, ja koska resepti kuulosti tosi hyvältä, päädyin siihen. Sehän ei ollenkaan haittaa, vaikka karjalanpaistilihoissa on rasvaisempaa possuakin mukana. Alkuperäisen reseptin Mimmi oli napannut Ruokasurffausta -blogista, jossa taas puolestaan idea reseptiin oli haettu Pioneer Womanilta. Oman patani tein pienin muutoksin. Koska käyttämäni olut oli 440 ml:n tölkissä, käytin olutta pikkaisen alkuperäistä enemmän, enkä aluksi lisännyt pataan ollenkaan vettä, koska olut riitti hyvin peittämään lihat. Vettä lisäsin vasta loppuvaiheessa vehnäjauhosuurusteen kera. Pataa en suuruksen kanssa kiehauttanut ohjeen mukaisesti hellalla, vaan loppuvaiheessa vain otin padan uunista, lisäsin suurusteen ja laitoin padan vielä hetkeksi takaisin uuniin. Suurus toimi siihenkin tapaan yhtä hyvin. Pata oli todella herkullista. Maku oli sopivan tuhti ja täyteläinen. Helppotekoinenkin tämä pata on, ja pääsi nyt ehdottomasti yhdeksi meidän talouden vakiopataruoista karjalanpaistin ja burgundinpadan rinnalle.

Oluessa haudutettu lihapata

600 g karjalanpaistilihoja
1 iso sipuli
3 - 5 valkosipulin kynttä
440 ml Guinness Draught -olutta
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl Worcestershire-kastiketta
2 tl savupaprikajauhetta
3 tl sokeria
1 - 2 tl suolaa
mustaapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
vettä

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoan valmistamista. Ruskista lihat pienissä erissä pannulla, laita lihat pataan, ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet, kuullota pannulla ja lisää pataan. Kaada päälle olut ja lisää joukkoon tomaattipyre, Worcestershire-kastike, savupaprikajauhe, sokeri, suola ja mustapippuri. Sekoita ainekset hyvin. Jos olut ei kunnolla peitä lihoja, lisää tarvittaessa hieman vettä. Laita pata kansi päällä uuniin 200 asteeseen ja kypsennä n. 2 tuntia. Tarkista muutaman kerran kypsentämisen aikana, että nestettä on padassa riittävästi, lisää tarvittaessa hieman vettä. Kun liha on kypsää ja mureaa, ota pata uunista. Sekoita vehnäjauhot kylmään vesitilkkaan ja kaada padan joukkoon. Sekoita ja laita pata vielä hetkeksi uuniin, jotta jauhot kypsyvät. Tarkista suola ja tarjoile pataa esim. perunamuusin kera.

8 kommenttia:

  1. herkullisen näköinen annoskuva. Meillä myös lihapata pääsee uudemmankin kerran toteutukseen.... minä myös kypsensin kastikkeen jauhot uunissa, hyvin onnistuu, eikä tartte liedellä olla vahtaamassa ja sekottelemassa. Karjalanpaistilihat vois olla mulle mielusemmat tähän, mitä pelkkä nauta, joten apinoinpa sinua ensi kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tykättiin tosi paljon tästä padasta, varsinkin miehen makuun oli, joten tätä joutuu tekemään vielä monet kerrat.:) Mitäpä sitä hellan levyä vielä erikseen kuumentamaan, kun uuni on valmiiksi lämmitettynä. Hyvin luonasi suurustaminen uunissa. Tein tätä Arabian Kokki-padassa, minkä pitäisi kai kestää hellalla kuumennuskin, mutten arvannut lähteä kokeilemaan. Olen kuullut, että jos sattuu pienikin pore padassa olemaan, saattaa sitten mennä levyllä rikki. Karjalanpaistilihat olivat oikein sopivat tähän, rasvaisempi liha ei ole koskaan pahaksi padoissa. Ja tulee edullisemmaksikin kuin pelkkä nauta.:)

      Poista
  2. Kivoja nämä reseptit jotka menevät eteenpäin :) tätä pitäisi kyllä tehdä uudestaankin. Bloggauksessa on se vika, että liian monet hyvät ruoat unohtaa kun on tarve keksiä on lisää uutuuksia.

    VastaaPoista
  3. Niin on. Varsinkin, jos oma pää lyö tyhjää ruokaa miettiessä, niin muiden blogeista saa avun.:) Meillä tätä tehdään varmasti vielä uudelleen ja uudelleen. Oli juuri meidän makuun, joten kiitokset vain reseptistä.:) Se tosiaan on bloggauksen yksi vioista, että aina pitäisi olla vain keksimässä jotain uutta, että saa blogattavaakin, ja sitten vanhat hyvät reseptit jää käyttämättä.

    VastaaPoista
  4. Pataruokien parasta aikaa:-) Herkulliselta kuullostava ohje tämäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Ei sitten kesällä edes oikein tee mielikään tällaisia tuhteja talviruokia.:) Tämä oli todella hyvää pataa.:)

      Poista
  5. Upean näköistä lihapataa, ja varmasti on makua.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makua tässä todellakin oli ja kastikkeeseenkin tulee hyvä väri ja hieno kiilto. Suosittelen.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-