keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Sämpyläpuustit


Kuten on jo tullut todettua, Valion uudet maustevoit ovat tosi monikäyttöisiä. Ne sopivat niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin antaen ruokiin luonnollista sitruunan tai valkosipulin makua. Blogiringin ja Valion yhteistyönä toteuttamassa kampanjassa kokeilin sitruunavoita makeaan leivontaan, ja valkosipulivoita puolestaan suolaiseen. Näissä sämpyläpuusteissa käytin valkosipulivoita sekä taikinaan että täytteeseen. Uunituoreet, suolaiset puustit katoavatkin ihan sellaisenaan alta aikayksikön parempiin suihin.

Sämpyläpuustit
(10 – 12 kpl)

Taikina:
2 1/2 dl Valio maitoa
25 g tuorehiivaa
1 tl juoksevaa hunajaa
2 1/2 dl rouheisia sämpyläjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
25 g Valio Valkosipulivoita

Täyte:
50 g Valio Valkosipulivoita
1/2 dl hienonnettua tuoretta persiljaa

Voiteluun:
vettä

Pinnalle:
leseitä
sormisuolaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita tasaisesti joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon hunaja ja rouheiset sämpyläjauhot.  Peitä kulho liinalla ja kohota taikinan juurta lämpimässä ja vedottomassa paikassa n. 10 minuuttia. Lisää taikinaan suola ja osa vehnäjauhoista. Alusta loput jauhot vähitellen ja lisää lopuksi huoneen lämmössä pehmennyt valkosipulivoi. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä päälle huoneen lämmössä pehmennyt valkosipulivoi ja ripottele tasaisesti pinnalle hienonnettu persilja. Kääri taikina rullalle. Leikkaa rulla vinoittain paloiksi. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin ja paina kapea kärki alas, jolloin leikkauspinnat nousevat ylös. Kohota puustit liinan alla n. 30 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele sämpyläpuustit vedellä ja ripottele pinnalle leseitä sekä sormisuolaa. Paista uunissa n. 10 – 12 minuuttia.


 Valkosipulivoi saatu Valiolta kampanjan yhteydessä.
 

8 kommenttia:

  1. Onpa tosi kekseliäs idea, aivan ihania!:) Nämä sopisivat hyvin illanistujaisiin, kun ovat vähän juhlavampia.:) Joten pidetään ohje mielessä! Valkosipuli ja persilja toimii aina yhdessä. Minulla on joku valkosipulikausi meneillään, laitan sitä melkein ruokaan kuin ruokaan. Riisipuuroon en sentään laittanut, vaikka sitä eilen keittelin..;) Muutenkin ollaan avomieheni kanssa kovia sipulifaneja. Eihän ruoka voi maistua miltään ilman sipulia.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tällaiset suolaiset sämpyläpuustit on kivoja. Ei tarvitse sen kummemmin enää syödessä voidellakaan. Tai voi toki, jos haluaa.:) Jännä, kun nämä puustit saan pysymään muodossaan, mutta makeat kanelipuustit saan aina leviämään.;) Valkosipuli ja persilja ihan kuin kuuluvat yhteen. Valkosipulia ja sipulia kuluu meilläkin paljon. Ruokaan kuin ruokaan laitetaan. Kyllä maku heti kärsii, jos ei sipulia ole.:)

      Poista
  2. Siis aivan ihania! Niin herkullisen ja täydellisen näköisiä! Tosi mahtava idea :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sämpylät on kivoja välillä tällaisessakin muodossa, ja erilaisia täytteitä voi kehitellä vaikka kuinka paljon.:)

      Poista
  3. Todella herkullisen näköisiä ja kiva idea!

    VastaaPoista
  4. Näin juuri jossain lehdessä puustien ohjeen ja tarkoitus olisi kokeilla...ihanan näköisiä, uskon että menevät parempiin suihin hetkessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla suolaisia puusteja. Hyviä ovat.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-