Kuten on jo tullut todettua, Valion uudet maustevoit ovat tosi monikäyttöisiä. Ne sopivat niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin antaen ruokiin luonnollista sitruunan tai valkosipulin makua. Blogiringin ja Valion yhteistyönä toteuttamassa kampanjassa kokeilin sitruunavoita makeaan leivontaan, ja valkosipulivoita puolestaan suolaiseen. Näissä sämpyläpuusteissa käytin valkosipulivoita sekä taikinaan että täytteeseen. Uunituoreet, suolaiset puustit katoavatkin ihan sellaisenaan alta aikayksikön parempiin suihin.
Sämpyläpuustit
(10 – 12 kpl)
Taikina:
2 1/2 dl Valio maitoa
25 g tuorehiivaa
1 tl juoksevaa hunajaa
2 1/2 dl rouheisia sämpyläjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
25 g Valio Valkosipulivoita
Täyte:
50 g Valio Valkosipulivoita
1/2 dl hienonnettua tuoretta persiljaa
Voiteluun:
vettä
Pinnalle:
leseitä
sormisuolaa
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita tasaisesti
joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon hunaja ja rouheiset sämpyläjauhot. Peitä kulho liinalla ja kohota taikinan
juurta lämpimässä ja vedottomassa paikassa n. 10 minuuttia. Lisää taikinaan
suola ja osa vehnäjauhoista. Alusta loput jauhot vähitellen ja lisää lopuksi
huoneen lämmössä pehmennyt valkosipulivoi. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kädestä
ja kulhon reunoista. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen
malliseksi levyksi. Levitä päälle huoneen lämmössä pehmennyt valkosipulivoi ja
ripottele tasaisesti pinnalle hienonnettu persilja. Kääri taikina rullalle.
Leikkaa rulla vinoittain paloiksi. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin
ja paina kapea kärki alas, jolloin leikkauspinnat nousevat ylös. Kohota puustit
liinan alla n. 30 minuuttia. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele
sämpyläpuustit vedellä ja ripottele pinnalle leseitä sekä sormisuolaa. Paista
uunissa n. 10 – 12 minuuttia.
Valkosipulivoi saatu Valiolta kampanjan yhteydessä.
Kiitos, tällaiset suolaiset sämpyläpuustit on kivoja. Ei tarvitse sen kummemmin enää syödessä voidellakaan. Tai voi toki, jos haluaa.:) Jännä, kun nämä puustit saan pysymään muodossaan, mutta makeat kanelipuustit saan aina leviämään.;) Valkosipuli ja persilja ihan kuin kuuluvat yhteen. Valkosipulia ja sipulia kuluu meilläkin paljon. Ruokaan kuin ruokaan laitetaan. Kyllä maku heti kärsii, jos ei sipulia ole.:)
VastaaPoistaSiis aivan ihania! Niin herkullisen ja täydellisen näköisiä! Tosi mahtava idea :D
VastaaPoistaKiitos! Sämpylät on kivoja välillä tällaisessakin muodossa, ja erilaisia täytteitä voi kehitellä vaikka kuinka paljon.:)
PoistaTodella herkullisen näköisiä ja kiva idea!
VastaaPoistaKiitos.:)
PoistaNäin juuri jossain lehdessä puustien ohjeen ja tarkoitus olisi kokeilla...ihanan näköisiä, uskon että menevät parempiin suihin hetkessä :)
VastaaPoistaKannattaa kokeilla suolaisia puusteja. Hyviä ovat.:)
Poista