torstai 21. elokuuta 2014
Omenamurupiiras
Tänä vuonna puutarhamme omenasato on todella runsas. Puiden oksat oikein notkuvat omenoiden painosta, ja osaa puista oli helpotettava irrottelemalla osa rahkileista pois, ettei puut ratkea. Mieluumminhan sitä menettää muutaman omenan kuin koko puun. Osa omenoista alkaa jo kypsymäänkin, joten käyttökin oli aloitettava, jotta ehtisi mahdollisimman paljon käyttää satoa hyödyksi. Edellisiltana sitten leivoin omenamurupiirakan. Osa pohjataikinasta murustetaan piiraan päälle ja omenoista keitetään nopeasti kiisselimäinen täyte. Piiraasta tulee näin tosi mehevä. Omenamurupiiras maistuu sekä lämpimänä että kylmänä, ja lisukkeeksi käy vaniljakastike tai jäätelö.
Omenamurupiiras
Taikina:
150 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
Täyte:
n. 8 dl kuorittuja omenoita kuutioituna
2 rkl vettä
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
Mittaa taikinan ainekset kulhoon ja sekoita kaikki hyvin keskenään. Ota taikinasta 2/3 ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Mittaa kattilaan täytteen ainekset ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos kiisselöityy. Kaada omenatäyte vuokaan pohjan päälle. Lisää lopputaikina täytteen päälle nokareina. Kypsennä uunin alatasolla 200 asteessa n. 25 - 30 minuuttia.
Tunnisteet:
Makeat leivonnaiset,
Ruoka
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Olipa herkkua. Ensin söin lämpimänä kahvin kanssa ja sitten kävin napsimassa vuuasta haaleana, kylmänä ja aina vaan oli hyvää :) Kiitos ohjeesta ja mukavaa sadonkorjuun aikaa.
VastaaPoistaToivottelee Heidi
Kiva, että tykkäsit Heidi!:) Parasta tässä onkin juuri se, ettei tarvitse odotella piirakan jäähtymistä, vaan voi maistaa heti, kunhan vain suu kestää. Ja hyvää on, vaikka jäähtyykin. Helppo ja nopea tehdäkin.:)
Poistatätä voisin tehdä,näyttää herkulliselta...rakastan omenapiiraita :P
VastaaPoistaKannattaa kokeilla, on hyvää.:) Omenapiirakat on ihania. Onneksi nyt alkaa taas sesonki.:)
PoistaMeillä teini leipoi eilen omppupiirakkaa vanhalla ohjeella. Tästä seuraava piirakkaversio!
VastaaPoistaVanhat, hyvät ohjeet ovat aina käyttökelpoisia.:) Kyllä tässä pitää vielä useampi omenapiirakka syksyyn mittaan tehdä ja ihan perinteistä uunipellillä tehtävää piirakkaakin on saatava. Kaikkea uuttakin on aina kiva kokeilla. Toivottavasti tykkäätte tästä.:)
PoistaHerkullisen näköinen piirakka! Meidän omat puut eivät saaneet vielä tänä vuonna yhtään omenaa aikaan, vaikka muutama kukka tulikin yhteen puuhun. Onneksi on lähellä paikka, missä saa (luvan kanssa) käydä omenavarkaissa. ;)
VastaaPoistaMinä tykkäisin nähdä, millaista satoa teillä tänä vuonna korjataan kasvihuoneesta ja -maalta. :)
Kiitos.:) Meillä oli viime vuonna hedelmäpuilla välivuosi ja sato jäi pieneksi. Nyt tulee taas sitäkin enemmän. Onneksi omenoitakin yleensä jostain lähistöltä saa, vaikkei oma sato onnistuisikaan.:) Tuli vähän heikosti kuvailtua kesän mittaan kasvimaalla ja kasvihuoneessa. Lähinnä Instagramiin kännykällä tuli jotain laitettua. Kasvimaallakin oli heikoin vuosi koskaan. Alkukesä oli kylmä, sitten paahtava helle. Nyt sitten kovaa vesisadetta monta viikkoa. Sadot jäi aika pieneksi. Osa on vielä korjaamatta, mutta viime aikaisista säistä johtuen ei oikein ole enää kuvauksellisen näköistä. Pitäisi vain mennä siivoamaan kaikki pois, kunhan muutaman päivän olisi nyt kuivempaa.
PoistaKiitos, tämä on hyvää.:) Omenoita tipahtelee puista nyt siihen malliin, että johonkin niitä pitää kuluttaa. Hilloakin on lähipäivinä keitettävä. Meillä on 7 omenapuuta ja siihen päälle vielä kymmenkunta luumua. Aika työ on, kun hedelmiä kerää nurmikolta pois ruohonleikkuun tieltä. Ja muutenkin hankaloittaa nurmikonleikkuuta, kun tällä hetkellä omenapuiden oksat notkuvat niin matalalla, ettei ajoleikkurilla pääse alta. Lykättävällä leikkurilla pitää leikata puiden ympärykset. On se kuitenkin mukavaa, kun satoa tulee ja saa tehdä kaikenlaista hyvää.:)
VastaaPoistafear of god essentials
VastaaPoistahermes outlet
bapesta shoes
fear of god
curry shoes