maanantai 25. elokuuta 2014

Lehtikaalisipsit salt & vinegar


Ei lehtikaalisatomme sitten jäänytkään niin pieneksi kuin luulin. Nyt ilmojen viilennyttyä ja jatkuvien sateiden ansiosta, lehtikaali on kasvimaalla piristynyt ja alkanut kasvattamaan uusia lehtiä. Enää ei edes ötökätkään ole olleet riesana. Eli satoa saadaan vielä lisää ruokapöytään ja nyt kokeiluun pääsi lehtikaalisipsit, joita on niin monessa paikassa pitkään hehkutettu. Eikä suotta. Hyviä naposteltavia näistä saa. Lehtikaalisipsejä on mukava rouskutella illalla tv:n ääressä, ja melkeinpä näihin tulee himo. Paljon terveellisempiäkin ovat kuin jotkut kaupan perunalastut ja muut snacksit, joten näitä voi syödä ihan hyvällä omallatunnolla. Ensimmäisen sipsierän maustoin viinietikalla ja suolalla, mutta varmasti tulen kokeilemaan vielä monenlaisia muitakin mausteyhdistelmiä.


Lehtikaalisipsit salt & vinegar

3 - 4 isoa lehtikaalin lehteä
n. 2 rkl oliiviöljyä
n. 2 rkl vaaleaa balsamicoa
hyppysellinen suolaa

Käytä sipseihin niin monta lehtikaalin lehteä kuin saat ne palasina uunipellille väljähkösti sopimaan. Poista lehdistä paksu keskiruoti ja revi lehtiosat paloiksi. Lehdet kutistuvat uunissa aika paljon, joten lehtiä ei kannata repiä ihan mahdottoman pieniksi. Laita revityt lehdet kulhoon ja pirskottele päälle oliiviöljy ja viinietikka. Lisää hyppysellinen suolaa ja sekoita ainekset hyvin niin, että lehdet ovat kauttaaltaan peitossa. Sekoittaminen onnistuu kaikkein parhaiten käsin. Lado lehdet uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivaa uunissa 150 asteessa n. 15 - 20 minuuttia, kunnes lehdet ovat rapeita. Varo kuitenkin kuivaamasta liikaa, ettei lehdet pala.


12 kommenttia:

 1. Lehtikaalisipsit ovat mun herkkua:) Nyt kun täällä on kysyntä niin noussut niin sitä saa jo todella helposti. Itse laitan samaan tyyliin,mutta lisään paljon mausteita sekaan ja valmistan sipsit kuivurissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se aika jännää, että kaalistakin voi jotain tällaista tehdä. Tuli kyllä hyviä.:) T'äälläkin on nyt alkanut lehtikaalia kaupoissa näkymään. Hyvä, ettei tarvitse enää olla sitten oman sadon varassa ja saa talvellakin.:) Tätä ensimmäistä erää en tahtonut vielä kauheasti peittää mausteilla. Kiva ensin päästä jyvälle ominaismausta. Eilen kokeilin sipsejä kuivurilla ja maustoinkin reilummin. Tykkäsin kuitenkin enemmän uunissa tehdyistä.

   Poista
 2. Mulla on ollut nämä ihanat herkut kokeilulistalla jo pitkään. Vihdoin sain aikaiseksi ostaa lehtikaalia kotiin, että pääsee testaamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilulistalla on minullakin ollut pitkään, mutta olen vain sinnikkäästi odotellut, että pääsen tekemään sipsit itse kasvatetusta lehtikaalista.;) Nyt, kun sipsit on todettu hyviksi, voi lehtikaalia jo ostaa kaupastakin siihen tarkoitukseen.:)

   Poista
 3. Nämä ovat edelleenkin mulla todo listalla. Mä haluaisin tietää miltä nämä maistuvat? Itse inhoan ylikypsän kaalin ja keitetyn kukkakaalin makua ylikaiken. Maistuuko nämä kovin kaaliselta vai mikä on maku. Olisi kiva jos joku kuvailisi makua jotenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, ei lehtikaalisipsit ylikypsältä kaalilta maistu. Jos ne maustaa pelkällä suolalla, on niissä hieman lehtevä maku, ei kuitenkaan kaalimainen. Testaa! Sipsit on koukuttavan hyviä!

   Poista
  2. Ei ollenkaan ole ylikypsän, vetisen kaalin makua. Sellainen kiva, tiivistynyt maku sipseissä on. Ja mausteillahan sitä kaalin makua voi peittääkin, jos kovasti häiritsee. Ehdottomasti kannattaa kuitenkin lehtikaalisipseille antaa mahdollisuus ja ainakin kerran kokeilla.:)

   Poista
 4. Tuleeko niistä tällä menetelmällä tosi rapeita? Haluan kokeilla lehtikkalisipsejä, mutta pelkään että jää lötköksi, jos teen väärin. Mahdollisimman rapeitahan sipsien kuuluu olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. rouskuvan rapeita tulee. Lehtikaali menee kutistuessaan aika ohueksi, joten lastut on ohuempia kuin perunalastut. Loppuvaiheessa saa olla tarkkana, ettei lastut sitten kärvähdä.:)

   Poista
 5. Oi, että tulipa hyviä! Todellakin rouskuvan rapeita ja pysyivätkin sellaisina, ainakin huoneilmassa! Tumma balsamicokin käy(koska vaaleaa ei ollut) Kiitos reseptistä! Suosittelen kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja sipsejä tulee, ja ihmeen hyvin rapeus säilyy. Minäkin pelkäsin, että nahistuuko sipsit, kun jonkin aikaa pöydällä kulhossa seisoskelevat, mutta kyllä vain rapeita olivat vielä useamman tunnin jälkeenkin. Tumma balsamico sopii yhtä hyvin. Tuli käytettyä vaaleaa, kun nyt niitä molempia tuossa on ja ajattelin, että jos sipsien väri pysyisi parempana. Tummuuhan tuo lehtikaali uunissa sen verran, ettei balsamicon värilläkään sitten loppujen lopuksi ole mitään merkitystä.:)

   Poista
 6. Minullakin usein nämä monien hehkuttamat jutut tulee kokeiluun vasta joskus aikain päästä. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.;) Lehtikaalisipsit kannattaa testata.:)

  VastaaPoista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-