maanantai 23. kesäkuuta 2014
Mansikka-raparperikakku
Juhannusta ei voitu viettää ilman mansikkakakkua, joten sellainen piti jossain välissä myös leipoa. Koska kotimaisissa mansikoissa on vielä aika paljon hintaa, kakusta ei tullut kokonaan mansikkainen. Mansikoita laitoin pelkästään kakun päälle ja väliin keittelin raparperihillokkeen. Mansikka ja raparperi on kuitenkin tunnetusti oiva pari yhdessä. Kakussa maistui myös raparperihillokkeen maustamiseen käytetty kaneli.
Mansikka-raparperikakku
Pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Vuokaan:
voita
mannaryynejä
Kostutukseen:
1 1/2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Väliin:
2,5 dl vispi- tai kuohukermaa
200 g maitorahkaa
tomusokeria oman maun mukaan
Raparperihilloke:
5 dl raparperikuutioita
1/2 dl vettä
2 dl hillosokeria
1 tl kanelia
Päälle:
n. 1 l tuoreita mansikoita
n. 4 dl vispi- tai kuohukermaa
tomusokeria oman maun mukaan
Voitele irtopohjainen kakkuvuoka ja jauhota se mannaryyneillä. Sekoita keskenään kakkupohjan kuivat aineet. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa keskitasoa hieman alempana n. 35 - 40 min. Valmista raparperihilloke. Mittaa kattilaan kuoritut raparperikuutiot, hillosokeri ja vesi. Kiehauta ja keitä n. 15 minuuttia. Mausta kanelijauheella ja anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kakkulevyt vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä väliin raparperihilloke. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka. Makeuta maun mukaan. Levitä vaahtoa kakun väliin raparperihillokkeen päälle. Jätä maitorahka-kermavaahtoseosta sen verran, että saat levitettyä sitä ohuen kerroksen myös kakun päälle sekä reunoille. Koristele kakun pinta mansikoilla. Vaahdota kerma vaahdoksi, makeuta oman maun mukaan ja pursota vaahto kakun reunoille.
Tunnisteet:
Makeat leivonnaiset,
Ruoka
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kävisiköhän kakun väliin myös rhubarbcurd, mietiskelin itse sellaista. En tahnaa ole vielä päässyt itse kokeilemaan niin en tiedä käykö se siihen tarkoitukseen vai onko kakun väliin hilloke parempi.
VastaaPoistaKaikki curdit sopivat hyvin myös kakun väliin. Jos haluaa kakkuun kunnolla raparperin makua, silloin hilloke on parempi valinta. Curdilla saa pehmeämmän ja miedomman raparperin maun.
PoistaOnpa kivasti päivitetty wanhanajan kermakakku. Se jos mikä kuuluu juhannukseen :)
VastaaPoistaAinakin kerran kesässä pitää tehdä kunnon kermakakku, ja mikäs sen parempi ajankohta kuin juhannus. Kanelia en olekaan koskaan täytekakuissa käyttänyt, ja se antoi hillokkeen joukossa hyvän lisän.:)
PoistaJostain luin, että kaneli tuo "tunkkasen" olon raikkaaseen raparperiin, joten sen takia en ole itse sitä ollenkaan käyttänyt. Tässä tapauksessa niin ei ole tainut olla?
VastaaPoistaIhan uusi asia minulle tuo, että kaneli tekisi raparperista tunkkaisen. Jo kotoa asti olen oppinut, että raparperin kanssa käytetyin mauste on kaneli, ja kanelia useimmiten tulee laitettua itsekin melkein kaikkiin raparperijuttuihin. En kyllä yhtään huomannut, että tässä kakussakaan mausta olisi tullut tunkkainen kanelin kanssa. Ehkä pitää testata, ja tehdä jotain kanelilla ja ilman.
Poistaherkkukakku,minäkin keittelin raparperisoseen,nappasin Äidiltä aattona muutaman varren ja laitoin (''perinteisesti'') charlottaan ;)
VastaaPoistaMietein charlottaakin, mutta päädyin tekemään täytekakun. Molemmat kyllä yhtä hyviä vaihtoehtoja.:)
PoistaKiitos. Oli hyvää kakkua, vaikka mansikoita olisi tietysti voinut olla vielä välissäkin, mutta ei vain vielä raaskinut enempää ostaa. Pitää tehdä vielä toinen mansikkakakku, kunhan hinta alenee ja omankin maan mansikat alkaa kypsyä.:) Unikot ovat minunkin suosikkeja auringonkukan ohella. Nuo on monivuotisia idänunikkoja. Tosi isot kukkaset niissä ja loistavat kauas.:) Heinäkuun puolivälissä on syntymäpäiviä meidänkin perhepiirissä, joten voi olla, ettei itse tarvitsekaan enää sitä mansikkakakkua leipoa.;)
VastaaPoista