perjantai 11. huhtikuuta 2014
Sitruunaiset rakuunaperunat
Nyt on tullut usein tehtyä erilaisia lohkoperunoita joko perjantaisin tai lauantaisin. Ihan vain siksi, että maakellarissa on vielä kolme laatikkoa perunoita jemmassa, ja kunhan ilmat alkavat lämpenemään, kellaria ei pidä millään tarpeeksi viileänä, ja sitten perunat alkavat äkkiä jo itämään käyttökelvottomiksi. Lohkoperunat on hyvä konsti saada perunoita kulumaan kerralla vähän enemmän. Keitettynä perunaa ei mene lähellekään niin paljon alas kuin uunissa lohkoina valmistettuina. Yksi suosikkiyrttini lohkoperunoille on rakuuna. Sillä tulee usein perunoita maustettua. Tällä kertaa laitoin myös minttua, sekä pusersin sekaan sitruunamehua. Sitruuna antaa kivan, raikkaan maun. Nämä lohkoperunat sopisivat lisukkeeksi vaikka pääsiäispöytään, ainakin makujensa puolesta.
Sitruunaiset rakuunaperunat
10 reilun kokoista perunaa
1 rkl kuivattua rakuunaa
2 tl kuivattua minttua
mustapippuria myllystä
suolaa
2 rkl ruokaöljyä
n. puolen sitruunan mehu
Pese perunat huolellisesti ja leikkaa kuorineen lohkoiksi. Mausta perunat rakuunalla, mintulla, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita joukkoon ruokaöljy sekä sitruunamehua. Levitä perunalohkot uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä uunissa 200 asteessa n. 30 - 45 minuuttia, kunnes perunat on kypsiä ja saaneet sopivasti väriä.
Tunnisteet:
Kasvisruoat,
Lisukkeet,
Ruoka,
Uuniruoat
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kivat mausteet perunoilla:) Sitruuna on kyllä niin hyvä raikastaja vaikka mille:)
VastaaPoistaTykkään tästä mausteyhdistelmästä. Sopii hyvin perunalle. Sitruuna sopii niin makeaan kuin suolaiseenkin.:)
PoistaHyvä perunalisäke, täytyy kokeilla.
VastaaPoistaSain viimein aikaiseksi kokeilla sinun kirjolohipiirakan ohjetta, tuoreen kirjolohen korvasin savulohella, tuli todella hyvä piirakka. Kiitos hyvistä ohjeista !
Ainakin meillä tykätään lohkoperunoista näillä mausteilla. Tietysti muitakin mausteita tulee välillä laitettua, että saa vaihtelua. Savulohi sopii myös piirakkaan. Siitä tulee vielä enemmän makua kuin tuoreesta lohesta. Se piirakka on kyllä tosi hyvää. Meilläkin iso piirakka hupenee melkein yhdessä illassa. Ole hyvä! Kiva, että olet löytänyt sopivia ohjeita kokeiltavaksi.:)
PoistaOnpas ihanat mausteet. Tätäkin tarttee kokeilla, vaikka en ookkaan mintun ystävä.
VastaaPoistaKiitos. Kokeile vaan, ja jätä vaikka minttu pois. Itse tykkään mintusta, ja sitä on välillä kiva koittaa saada laitetuksi ruokiin mukaan, ettei käyttö jäisi liian vähäiselle.:)
PoistaRakastan lohkoperunoita/veneitä. Ovat juuri helppo tapa tehdä kotona herkullista perunaa ainaisen keittämisen sijasta. Mausteet aina vaihtelee muun ruoan ja mielitekojen mukaan :)
VastaaPoistaIhailen tässä sun kuvaa ja perunoiden täydellisyyttä :) ...koska mulla on usein pieniä ongelmia näiden kanssa... vaikka koittaisin laittaa perunoita vähemmän niin joko ne uivat pienessä vedessä tai ovat kiinni leivinpaperissa. Joskus pyöräytän perunat öljyssä, mutta silti ne ovat kiinni paperissa. Paistan perunat ihan samassa lämmössä ja saman ajan kuin sinä. Ehkä juju piilee tuossa perunoiden asennossa ;)
Lohkoperunat on melkeinpä parasta mitä perunasta voi tehdä. Ja tekevät kauppansa paljon paremmin kuin keitetyt perunat.:) Oletko kokeillut sellaista kikkaa, että huuhtelet lohkotut perunat ja sitten kuivaat keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla? Sen jälkeen vasta maustat. Viime kesän oma perunasato on kuivuuden vuoksi todella tärkkelyspitoista, ja jos sellaisenaan heitän pellille, niin leivinpaperiin tarraavat helposti kiinni. Huuhtelemalla saa ylimääräistä tärkkiä pois ja paremmin pysyy lohkot paperista irti. Sitten vielä, kun ensin kulhossa maustan perunat, niin otan ne lohkot sieltä varovasti pellille, ettei kulhon pohjalta tule ylimääräiset nesteet mukaan. Jos teen lohkoperunoita kuorineen, asettelen ne usein kuoripinta leivinpaperia vasten. Kuori ei jää niin helposti kiinni kuin kuoreton pinta.;)
PoistaMinä en ole kauheasti keitetyn perunan ystävä. Keitetyn perunan kanssa pitää sitten aina olla kastiketta niin, ettei perunaa alta näy. Mies taas syö mielellään keitettyjä vaikka joka päivä, ilman kastiketta. Lohkoperunat ovat sitten sellaisia, että minullekin paremmin kelpaa. Jos joskus ylimääräisiä jää, niin maistuvat vielä kylmänäkin. Lohkoperunat on hyvä lisuke melkein mille vaan.:) Rakuunaa meilläkin kesällä aina kasvaa ja talvella käytetään sitten kuivattua.:)
VastaaPoistaPerunaa syödään meillä aika vähän nyt taasen... minä voisin popsia muutaman lohkoperunan vaikka joka päivä ja nimenomaan kylminäkin maistuvat, kun vaan on mausteita riittävästi. Rakuunasta tykkään, vaan enpä ole koskaan hoksannut maustaa sillä perunoita. Broileri- ja kasvisruokiin ja possunlihakin sitä menee aika ajoin. Pitääpä kokeilla minunkin näitä, tosin mintun jätän pois ja laitan tilalle jotain muuta. Minttu on niitä harvoja mausteita mitkä eivät oikein natsaa suuhuni. Jos oikein tykkää sitruunasta, voisi näihin vaikka varmaan raapaista vähän kuortakin, vaikka valmiisiin, jos epäilee sen uunissa kuivuvan/palavan.
VastaaPoistaMeillä syödään pääasiassa perunaa, lähes päivittäin. Mies söisi vaikka vallan vain perunaa, mutta minä tykkään pitää välillä myös riisi- ja pastapäivän. Ruoanlaittajan mielihalujen mukaan mennään.;) Lohkoperunoihin ei tunnu kyllästyvän millään. Ja jos tulee reilusti tehtyä, niin kylmänäkin maistuvat hyviltä. Niitä on kiva käydä jääkaapista napsimassa. Meillä taas taitaa rakuuna kulua vain perunoihin ja porkkanoihin sekä joskus aina bearnaise-kastikkeeseen. Täytyykin joskus maustaa myös lihoja. Perunoista voi vallan hyvin jättää mintun poiskin, jos siitä ei tykkää. Itse tykkään laittaa sitä välillä muuhunkin kuin mojitoon.;) Ei sitruunan kuorikaan paha olisi näissä.:)
PoistaKivat mausteet, ei ole vastaavia tullut itse kokeiltua. Täytyy pistää ihan kokeilulistalle.
VastaaPoistaHyvin sopii nämä mausteet perunalle. Kannattaa joskus testata.:)
Poista