keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Tumma suklaa-merisuolakola


Jouluksi on kiva tehdä itse makeisia, jos vain aikaa siihen puuhaan riittää. Useana vuotena olen tehnyt ihanaa, suussa sulavaa fudgea erilaisin maustein, mutta sen taidan tällä kertaa jättää väliin, ja syödään vaihteeksi suklaat suklaana. Fudgen sijaan kokeilin Perinteistä joulupöytään -kirjasta kolakarkkeja. Kirjassa oli kaksi ohjetta. Toinen oli vaalea vaniljakola ja toinen oli sitten tämä tumma suklaa-merisuolakola. Suolaisen ja makean yhdistelmä kuulosti houkuttelevammalta, joten keittelin sitten yhtenä iltana annoksen tummaa kolaa. Mittaria minulla ei ollut käytössä, ja ehkä olisin voinut pikkaisen kauemmin seosta keitellä, mutta ihan mukavasti kolakarkit silti onnistuivat. Pinnalla olevat suolahippuset antavat makeisille hyvän twistin.

Tumma suklaa-merisuolakola
(n. 40 kpl)

2 dl kuohukermaa
3 rkl kaakaojauhetta
100 g voita
3 dl sokeria
1 dl siirappia
ripaus suolaa
2 rkl glukoosia

Pinnalle:
sormisuolaa

Kaada kerma paksupohjaiseen kattilaan ja vatkaa joukkoon kaakaojauhe. Lisää loput ainekset. Keitä kolaa voimakkaasti 15 - 20 minuuttia, kunnes seos on sakeaa ja siinä on suuria kuplia. Lämpömittarin tulee näyttää 121 astetta. Ellei sinulla ole mittaria, tee pallokoe: tiputa muutama pisara kolaseosta kylmään veteen. Jos pisaroista on helppo muotoilla palloja, seos on valmis. Vuoraa uunipannu tai vuoka, noin 20 x 30 cm, leivinpaperilla ja kaada kola paperin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna jäähtyä. Leikkaa kola sopivan kokoisiksi paloiksi ja ripottele palojen pinnalle sormisuolaa. Kääri kola leivinpaperiin tai sellofaanikelmuun. Säilytä viileässä.

8 kommenttia:

  1. Kuulostaapa herkullisilta! Haaveilin, että tekisin lahjaksi erilaisia karkkeja, mutta taitaa jäädä se operaatio tällä kertaa väliin. Itselle näitä voisi kyllä tehdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä tuli tosi hyviä.:) Jouluksi on aina niin paljon kaikkia suunnitelmia, että pakko on jostain karsia.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kyllä vain. Kivan sitkohko koostumus ja hyvän makuisia.:)

      Poista
  3. Kaunis kuva! Joulunamusia on ihan kiva tehdä, sen ymmärsin vasta tänä talvena tuon DanSukkerin glugoosisiirappikokeilun myötä.:) Meillä tykättiin tekemästäni fudgesta hirveästi! Ne loppuivatkin jo, vaikkei joulu vielä olekaan. Ajattelin tehdä tuolla viime vuoden ohjeellasi fudgea jouluksi.:) Näissä namusissakin on ihanat ainekset. Loistava yhdistelmä suolaista ja makeaa - se vaan toimii! Tuo Perinteiset jouluherkut kirja on ihana, kuvatkin ihan mielettömät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.:) Kuvan kanssa oli taas yhtä tahkoamista. Ei tuollaisia tummia paloja ollut helppo kuvata. Ensin koitin kuvata sellofaaniin käärittyjä, mutta ei tullut kunnollista kuvaa. Piti ottaa kuvaamiset uusiksi ja sitten kuvasin muutaman palan ihan vain leivinpaperin päällä.:) Karkkeja on ihan kiva tehdä joskus itsekin. Kotonakin joskus aina tehtiin kolakarkkeja. Fudge on ihanaa, ei mikään ihme, jos tekemäsi ovat jo loppu. Mautkin oli niissä niin ihanat.:) Näissä kolakarkeissa todellakin toimii tuo suola kivasti makean kanssa yhteen. Hyvä kirja tuo joulukirja on. Kivoja reseptejä ja kuvat hyvin tunnelmallisia.:)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Näitä kannattaa kyllä tehdä.:) Täytyy varmaan itsekin tehdä uusi satsi. Nämä loppui jo...;)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-