tiistai 10. joulukuuta 2013

Kevät jo mielessä...


...vaikkei jouluakaan vielä ole vietetty. Viime aikoina onkin tullut enemmän mietittyä ensi kevään kylvöksiä kuin jouluvalmisteluja. Siementilauksia on tehty ja posti on jo ehtinyt niitä perillekin tuomaan. Ajattelin, että voisin jatkossa enemmänkin kirjoitella myös täällä tuosta meidän hyötykasvipuolesta, koska se on kuitenkin paljon kytköksissä myös ruokapuoleemme. Koska luottopuutarhamme lopetti toimintansa, päätin pitkästä aikaa kokeilla itse myös esikasvatettavien taimien kasvatusta. Kunhan vain saisin sopivat kasvatusolosuhteet järjestettyä. Ainakin jotain lisävalaistusta tarvittaisiin kipeästi, ettei taimista tule vallan honteloita. Ehkä lisävalaistuskin saadaan järjestymään siihen mennessä, kun tulee aika tehdä ensimmäiset kylvökset. No, mutta ainakin jo on valmiiksi hankittuna paljon mielenkiintoisia siemeniä. Verkkokaupoista löytyykin kivasti valikoimaa, ja hieman erikoisempiakin lajikkeita. Tavanomaisemmat siemenet ostetaan sitten vielä myöhemmin kaupan siemenhyllystä.

 

Meillä on kasvihuoneessa neliöitä 11. Sinne sopii kasvamaan jos jonkinlaista lämpöä vaativaa kasvia. Tomaatteja siellä tietenkin kasvatetaan joka kesä, ja ensi kesäksi valitsin tällaiset lajikkeet:
  • Kirsikkatomaatti 'Lupitas F1', satoisa ja maukas minitomaatti. Taudinkestävä lajike.
  • Kirsikkatomaatti 'Red Cherry', hyvin satoisa ja maukas runkotomaatti kasvi- tai muovihuoneeseen.
  • Tomaatti 'Tanskan Vienti', runkotomaatti, jota meillä on ollut joka kesä kasvamassa.
  • Tomaatti 'Cuor di Bue', Häränsydän isot mehevät sydämenmuotoiset hedelmät. Runkotomaatti kasvihuoneeseen ja ulos.
  • Minipäärynätomaatti 'Red Pear', satoisa ja maukas minitomaatti. Taudinkestävä lajike. Tomaatit kauniin muotoiset.
  • Tomaatti 'Golden Sunrise', satoisa ja maukas runkotomaatti kasvi- tai muovihuoneeseen.


Kasvihuoneessa kasvatetaan tietenkin aina myös kasvihuonekurkkuja. Avomaankurkuille on oma katettu kasvilavansa kasvimaan päädyssä. Kasvihuoneeseen mahtuu aina myös joku chili ja paprikakin.
    • Kasvihuonekurkku 'Burpless Tasty Green F1', sopii hyvin harrastelijakasvihuoneisiin. Hyvän makuinen ja karvasvapaa lajike.
    • Avomaankurkku 'Gherkin Hokus', aikainen ja satoisa lajike avomaalle. Tuorekäyttöön ja säilöön.
    • Chilipaprika 'Hot Padron', perinteinen espanjalainen tapas-lajike. Keskivahva, mutta n. joka kymmenes hedelmä on erittäin tulinen.
    • Paprika 'Sweet Chocolate', tekee makeat, hienon tummat paprikat.
    • Kasvihuonekurkku 'Landora F1', satoisa ja tauteja kestävä lajike.


    Kasvimaalle kylvetään ilman esikasvatusta ensi keväänä mm.:
    • Porkkana 'Rainbow F1', makea kesäporkkana oranssin eri sävyissä.
    • Mustajuuri 'Duplex', Venäläinen Jättiläinen,. Paksut, maukkaat juuret.
    • Lehtikaali 'Curly Scarlet', ravinteikas ja koristeellinen.
    • Lehtikaali 'Brassica Oleracera', helposti viljeltävä, vitamiini- ja rautapitoinen vihannes. Kauan satoa antava lajike.
    Lehtikaalin kasvatusta kokeilenkin nyt ihan ensimmäistä kertaa. Syksyn mittaan monissa blogeissa kokattiin kaikenlaista lehtikaalista, eikä täältä sitä kaupoista löytynyt. Niinpä lehtikaalit pitää sitten kasvattaa itse, jos sitä haluaa päästä maistamaan.


     Ilman esikasvatusta kasvimaalle tulevat myös nämä:
    • Pinaatti 'Red Cardinal', vihreälehtinen, punaiset suonet, aromaattinen.
    • Mangoldi 'Bright Lights', herkullinen lehti- ja varsivihannes sateenkaaren väreissä.
    • Pinaatti 'Matador', ravinnerikas ja helppohoitoinen lehtivihannes.
    • Mangoldi 'Orange Fantasia', todella herkullinen kauniin oranssi lajike.
    Pinaattia ja mangoldia olen kasvatellut kasvimaalla jo monet vuodet. Ne ovat hyvin kiitollisia kasvatettavia. Helppoja ja satoisia. Pinaatti on nopeakasvuinen, ja siitä ehtii kesän mittaan tekemään useammankin kylvöksen. Mangoldista taas voi kerätä satoa pitkälle syksyyn. Pienet hallayötkään eivät sitä lannista.


    Kurpitsoille meillä on myös oma katettu kasvilavansa, mutta jos tuon jättikurpitsan kasvatus onnistuu, sen kasvupaikka tulee olemaan kasvimaalla.
    • Kurpitsa 'Gran Gigante', maailman suurin kurpitsa.
    • Talvikurpitsa 'Turks Turban', maukas ja koristeellinen kurpitsa.
    • Talvikurpitsa 'Sweet Dumpling', maukas annoskokoinen kurpitsa.
    Eli ainakin kaikkea tällaista olisi tiedossa ensi kesäksi kasvamaan hyötytarhamme puolelle. Kaikkien lajikkeiden kasvatus ei varmastikaan tule onnistumaan, mutta aina on hauska kokeilla kaikenlaista. Ja ne mitkä onnistuvat, antavat yleensä iloa myös niiden onnistumattomienkin edestä.

    16 kommenttia:

    1. Vau mikä määrä siemeniä, olisipa itselläkin todella iso piha. Mistä nettikaupasta tilasit siemenet? itse yritin butternut kurpitsaa kasvattaa viime kesä, muttei ehtinyt. Jospa sitä yrittäisi vielä ensi kesänäkin.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Ja lisää vielä tarvitaan, kunhan kauppoihin tulee ne perustillit, -persiljat, -lehtisalaatit ja muut.;) Iso piha on kiva. On tilaa kasvatella monenlaista, mutta kyllä sitä sitten välillä kiroaakin, kun kaikki kauniit kesäpäivät menee puutarhatöissä.;) Tilasin Korpikankaalta sekä Siemenvesalta. Molempiin olen tyytyväinen. Siemenvesalta tilaus tuli perille parissa päivässä, Korpikankaalla oli hieman pidempi toimitusaika. Mutta molempien toiminta oli hyvää ja valikoimat monipuoliset.:) Butternut minuakin vähän houkutteli, mutta jäi nyt ainakin tällä erää hankkimatta. Kaikki ei aina onnistu tai ei vain ehdi kesän aikana. Mutta vuodetkin on niin erilaisia, joten uudelleen kannattaa aina yrittää.:)

        Poista
    2. Vau! Jään nyt sitten odottelemaan kuvia joskus kesän lopulta,kun nuo kaikki ovat kasvaneet;D

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Toivottavasti nyt ainakin osa noista kasvaisi, ettei tarvitse kesällä postata, että käytiin sitten taimikaupoilla.;)

        Poista
    3. Täältä ääni hyötykasvipostauksille!

      Valitettavasti mulla ei ole mahdollisuutta kasvihuoneeseen, mutta sitäkin innokkaammin seuraan muiden puutarhurointia :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiva, jos kasvijututkin kelpaa.:) Ja pysyttelen vain noissa syötävissä kasveissa, vaikka olisihan koristekasvejakin pihassa jonkin verran. Kasvihuone oli minulla haaveena ihan pienestä pitäen, ja omassa kodissa se on ollut mahdollista vihdoin toteuttaa.:) Kasvimaan kitkemisestä en niinkään ole koskaan haaveillut, mutta niin vain sellainenkin tuli tehtyä ja vieläpä melko reilun kokoinen.;)

        Poista
    4. Hyötykasvatus kiinnostaa ja innolla minäkin odotan lisää postauksia aiheeseen liittyen.:) Vaikka omaa puutarhaa ei vielä löyty, niin tykkään ihailla sinun hyötypuutarhaasi - ja toki saan täältä myös paljon hyödyllistä tietoa tulevaisuutta varten.;)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Syötäviä kasveja on kyllä mukava kasvatella. Vaikka niiden eteen töitä joutuu tekemäänkin, niin maku oman puutarhan sadossa on aivan toista luokkaa kuin kaupasta ostettujen.:) Katsotaan minkälaisia postauksia saan jatkossa aikaiseksi. Aina sentään joku suostuu kasvamaan, jos ei muu, niin rikkaruohot.;)

        Poista
    5. Vau, teillä onkin upeasti kaikkea ihanaa kasvamassa ensi vuonna :) itse haaveksin kasvimaan laajennuksesta, katsotaan onko se mahdollista mutta en ole vielä ehtinyt pohtimaan elämää tuonne asti. Odotan innolla postauksiasi aiheesta!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Ensi kesänä tekee mieli kokeilla taas kaikenlaista uutta ja erilaista. Viime kesä oli sattuneesta syystä vähän sellainen välivuosi, ja kasvamassa oli vain hyvin tavanomaisia ja nopeasti kasvavia kasveja. Siitä kerron sitten joskus vielä toisella kertaa vähän enemmän.;) Minä taidan nykyään haaveilla jo enemmänkin kasvimaan pienentämisestä. Kitkemisessä on niin kova työ ja se käy todella paljon jalkojen ja selän päälle. Mutta ei kai sitä pienemmän kasvimaan kanssa enää osaa olla. Mihin sitä kaiken kivan sitten kylväisi.;) Toistaiseksi tulee olemaan aika hiljaista näiden postausten osalta, mutta eiköhän se tästä sitten kiihtyne kevättä kohti mennessä.:)

        Poista
    6. Komea määrä kaikenlaista! Itse olen erittäin tyytyväinen kun saan edes ne tillit ja persiljat perunoiden lisäksi kasvamaan ;D Ensi vuonna olisi taas jo paremmin aikaa tälläisellekin, täytyykin suunnitella mitä kaikkea aikoo laittaa.
      Meidän naapurin mummot on ihania kun ne huolehtii mun puolesta tälläisistä, yksi kasvattaa mulle viherkasvien alkuja ja toinen oli ostanut mulle pussillisen porkkana- ja punajuurisiemennauhoja :D

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Enemmänkin kaikkea uutta ja mielenkiintoista teki mieli tilata, mutta pakko hieman rajoittaa, kun tilaa on kuitenkin rajallisesti.;) Hyvissä ajoin kannattaa aina puutarhajuttuja suunnitella, talvi on suunnittelulle hyvää aikaa.:) Kivat naapurit teillä. Siemennauhoilla kylvö käykin näppärästi.:)

        Poista
    7. On sinulla monipuolinen valikoima vihanneksia, kevät tulee mieleen kuvia katsellessa.
      Oletko koskaan kokeillut viinirypäleiden kasvatusta kasvihuoneessa, olen nähnyt niitä kotikasvihuoneissa.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kaikkea mahdollista pitää aina kokeilla, ja varsinkin, kun täällä ei kaupoista kaikkea löydy.:) Ensimmäisen vuoden meillä oli kasvihuoneessa viiniköynnös, mutta ei se siellä viihtynyt, kun kasvupenkkien alla on routasuojat ja lämmityskaapeli. Köynnös ei saanut juuriaan syvälle maahan. Olisi pitänyt kasvihuoneen rakennusvaiheessa osata ottaa tuo asia huomioon. Siirsin köynnöksen kasvihuoneesta pois ja nyt se on useamman vuoden kasvanut isossa ruukussa, kesät ulkona, talvet pihamökissä. Rypäleitä ei olla saatu siitä koskaan, mutta lehtiä senkin edestä. Viininlehtikääryleitä niistä aina teen. Haluaisin kyllä vielä joskus rypäleitäkin tekevän köynnöksen. Nykyään saa jo hyvin ulkona talvetkin viihtyviä lajikkeita, joten täytyisi vain keksiä sellaiselle hyvä kasvupaikka.:)

        Poista
    8. Kun nyt syksyllä taas olet korjannut köynnöksestäsi lehtisadon, niin älä leikkaa köynnöstäsi ns.alas,vaan jätä siihen kukka-aihiosilmut saadaksesi köynnöksesi kukkimaan ja tuottamaan satoa. En enää muista pitikö alhaaltalukien jättää 7 - 10 silmua jäljelle jotta köynnös seuraavana keväänä kuklkisi ja tuottaisi rypäleitä. Köynnöshän tekee tänä vuonna ne kukka-aihiot mitkä kukkivat ja tuottavat satoa ensi vuonna. Ei se sen kummempaa taikuutta ole. Jos ne leikkaat pois niin et varmasti saa kuin lehtiä. Itse kasvattelin lähes 20 vuotta ilmanrypäleitä, kunnes vahingossa säilytin pois leikatun oksan mikä alkoikin keväällä kasvattamaan nuppuja. Olin siihen asti aina vuosittain leikannut satoa tuottavat oksat pois, sen havainnon jälkeen sain satoa joka vuosi kunnes jouduin terveydellisistä syistä luopumaan ja paneutumaan vain parvekeviljelyyn. Kokeile edes yhdellä oksalla, toivon, ettet menetä uskoasi onnistumiseesi vaan saat jatkossa hyviä rypälesartoja.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiitos vinkistä!:) En ole luopunut toivosta saada vielä rypäleitäkin lehtien lisäksi. Päinvastoin. Aion entistä enemmän perehtyä viiniköynnösten kasvattamiseen. Olen nyt hankkinut lisää viinintaimia ja kuusi tainta on kaiken kaikkiaan. Taimet ovat vielä ruukuissaan, mutta pian pääsevät maahan, kun uusi istutusalue valmistuu.

        Poista

    Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-