maanantai 18. marraskuuta 2013

Omenainen possupata


Ilmojen viiletessä maistuu taas tuhdimmat ruoat, kuten erilaiset padat, jotka valmistuvat uunissa hauduttamalla. Pitkään hautunut pata on maukasta. Mukavaa pataruoissa on myöskin se, ettei esivalmistelut vie mahdottomasti aikaa, ja loppu hoituukin ihan itsekseen uunissa. Padan kypsymiseen menevän ajan voi käyttää jossain muualla hyödyksi, kuin vain seisoskelemalla hellan ääressä kattiloita hämmentämässä. Vaikkei tekisi muuta kuin pitkän lenkin, ja ulkoilun päätteeksi ruoan saa nostaa uunista valmiina pöytään. 


Lauantaina ostettiin puolisen kiloa possun palapaistia ja eilen liha päätyi pataan juuresten ja omenan kera. Liha kypsyi mureaksi ja juurekset pehmeiksi sillä välin, kun oltiin metsätöissä. Valmiin padan joukkoon ripottelin jäisiä karpaloita antamaan padalle väriä ja hieman kirpeyttä makean omenan rinnalle. Myös puolukat olisivat sopineet karpaloiden tilalle. Padan lisukkeeksi tein vielä savusuolalla maustetun perunamuusin. Pullo punaviiniä auki ruokajuomaksi, ja pöydän ääreen oli mukava istahtaa sunnuntaipäivälliselle rankan työrupeaman päätteeksi.
 

Omenainen possupata

n. 500 g possun palapaistia
1 pkt (140 g) pekonia
pala lanttua
pala kyssäkaalia
2 palsternakkaa
2 porkkanaa
5 - 6 pientä sipulia
2 omenaa
salviaa
timjamia
kymmenkunta kokonaista mustapippuria
pari laakerinlehteä
n. 1 l lihalientä
1 rkl Dijon hunajasinappia

Valmiiseen pataan:
pakastekarpaloita tai -puolukoita

Ruskista possun palat pannulla ja siirrä palat uunipataan. Leikkaa pekoni paloiksi ja ruskista kevyesti pannulla. Lisää pekoni pataan. Kuori ja paloittele juurekset ja omenat, ja lisää pataan lihojen joukkoon. Mausta pata salvialla ja timjamilla ja sekoita ainekset keskenään. Lisää pataan mustapippurit ja laakerinlehdet. Kaada päälle lihaliemi, johon on sekoitettu hunajasinappi. Hauduta uunissa 175 asteessa n. 2 - 3 tuntia, kunnes liha on murean kypsää ja juurekset pehmeitä. Ripottele pataan lopuksi jäiset marjat vähän ennen tarjoilua. Tarjoa pataa esim. perunamuusin kera.

18 kommenttia:

  1. Omena ja possu on kyllä kavereita keskenään. Yksi suurista lemppareistani ehdottomasti. Olen vielä sen verran tyytyväinen omenan ja possun yhdistelmään, että laitan omenaa karjalanpaistiinkin. Antaa hyvää makua liemelle. Tää sun pata oli varmasti rokkia jokaista suupalaa myöden ;) ja vielä puolukoitakin,nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Possulla ja omenalla on toimiva liitto. Ilmankos possun suussakin usein omenan näkee.;) Kyllä se omena sopii moneenkin ruokaan. Antaa vähän mehevyyttä ja hapokasta makeutta. Kyllä se tämäkin pata hyvältä maistui. Karpaloiden kera.;) Mutta molempi parempi, puolukatkin käy, niinkuin yllä kirjoitin.:)

      Poista
  2. Todella ihana ruoka! Voisin huomenna tehdä jotain samantapaista, kun on pakasessa tuota possuakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Näppärätekoista ja maukasta. Sopivaa ruokaa näille keleille.:) Tee vain. Pataan possut, juurekset ja mausteet, ja eikun uuniin.:) Tuosta tuli niin hyvä tuoksukin. Ulos asti jo haistoi, että ruoka alkaa olla valmista.:)

      Poista
    2. Tein tänään tätä (versio: porkkana, lanttu, sipuli ja omena) ja oli kyllä hyvää! Mieskin sanoi, kun tuli töistä, että ihana ruoan tuoksu talossa :) Muusin kanssa tarjosin myös. Tykätään karjalanpaistista ja tämä oli ihanaa vaihtelua sille, kun oli niin samantapaista, helppoa uuniruokaa :)

      Poista
    3. Tällaisilla padoilla saa kyllä hyvän tuoksun kotiin. Uunissa pitkään muhiessa tuoksu leviää kauas. Muusin kanssa on oikein hyvää ja karjalanpaistin tapaista on. Uuniruoat on helppoja ja mukavan vähän tulee tiskiäkin.:)

      Poista
  3. Vaikkei maassa nyt lunta olekkaan, on meilläkin ollut aamusta lähtien hautumassa Burgundinpata uunissa... vanhasta maku-lehdestä jemmasin erilaisten pataruokien ohjeita kokeiltavaksi myöhempää käyttöä varten. Possun ja ompun liitto on meilläkin tykätty, melkein ruoassa kun ruoassa. Tällainen ruoka on niin vaivatonta laittaa uuniin hautumaan ja melkeinpä unohtaa sinne kypsymään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Burgundinpatakin on ihanaa. Sitä pitää ehdottomasti tehdä tässä talven mittaan. Tykkään tehdä sen useimmiten possusta ja hirvestä, joten vielä pitää vähän odotella, jos sitä hirveä meillekin ilmestyisi.;) Possun kanssa sopii pieni makeus, mitä omena tuo. Uuniruoat on käteviä, kun aikaa ei tarvitse kuluttaa hellan ääressä. Ja melkein on aina parempaa, mitä kauemmin saa uunissa olla.:)

      Poista
  4. Meillä on vielä leivinuuni lämmittämättä ja juuri sanoin että pitäisi alkaa lämmittämään, mutta on olut aika lämmintä ja helposti tulee sisällä liian kuuma :) nyt odottaa lantut ja muutamat muut jutut, joten ei kun kuumentamaan, tällainenkin ruoka tulisi siellä yhdessä hujauksessa ja niin paljon parempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on tosiaan ollut taas niin lämpimiä päiviä, ettei varmasti oikein leivinuunia viitsi lämmittää. Mutta eiköhän niitä pakkaspäiviäkin ala tulemaan, ja leivinuuni on mitä parhain pataruokien teossa. Samalla saa taloon lämpöä ja ruoan kypsytettyä.:) Meillä olisi tuolla pihamökissä pieni leivinuuni. Kunhan mökin saisi joskus varastokäytöstä muuhun käyttöön, niin voisi siellä aina uunissa tehdä tällaiset ruoat.:) Tässä saa jo kohta alkaa jouluruokiakin suunnittelemaan ja tekemään. Leivinuuni on siinäkin hyvä apu, kun ei sähköuuniin niin kauheasti mahdu.:)

      Poista
  5. Grillataan ja chillataan -blogissa on käynnissä marraskuun ruokahaaste, jonka aiheena on pataruoat. Vink vink! :)

    http://grillataanjachillataan.blogspot.fi/2013/10/marraskuun-ruokahaaste-pataruoka.html

    VastaaPoista
  6. Ihanan näkoistä! Kuvat tekevät todella oikeutta ruoalle. :) Onnea kisaan!

    VastaaPoista
  7. Herkullista! Harvemmin pataruoat ovat näin edustavan näköisiä. Karpalot toimivatkin koristeina ja antavat kivasti väriä.:) Onpa sinulla kaunis pata. Minä taidan toivoa omaa kannellista pataa joululahjaksi. Lisäsin jo kauppalistaan ainekset, sillä minullakin odottaa possua pakastimessa, nyt tiedän mitä siitä valmistan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataruoat on hyviä:) Hieman hankalia ovat yleensä edustavuuden puolesta ja kuvauksenkin kannalta. Karpaloita laitoin juuri senkin vuoksi, että ruokaan tulee väriä ja näköä, ja onhan ne ihan kivoja kirpakoita sattumia siellä joukossa.;) Hobby Hallista tilasin tuon padan muutama vuosi sitten. On hyvän reilun kokoinen. Niitä oli myös punaisena, ja sellaisen hankin siskolle joululahjaksi. Hinnallakaan ei ollut pilattu. Arabian Kokki-patakin kaapissa on, mutta se on sen verran pienempi, että tällä kertaa pata valmistui tässä. Kyllä kannellinen pata hyvä on olemassa ja käyttöä on varmasti.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-