perjantai 15. marraskuuta 2013
Peltileipä
Syksyn tullen sitä innostuu aina leipomaan enemmän kuin kesäaikaan. Makeita leipomuksia nyt tulee tehtyä ihan ympäri vuoden, mutta ilmojen viiletessä tekee mieli leipoa myös leipää ja sämpylöitä. Tämä peltileivän ohje on meillä yksi käytetyimmistä leipäohjeista. Sen valmistus pitää aloittaa vähintään 12 tuntia ennen leipomista, eli juuri pitää tehdä illalla valmiiksi, jos aamulla haluaa leipoa, tai sitten aamulla laittaa juuren iltaa varten valmiiksi. Leivän tekoon menevästä ajasta huolimatta, peltileipä on erittäin helppo ja vaivaton tehdä, varsinaista työtä se teettää hyvin vähän. Käsiäkään tässä ei välttämättä tarvitse kauheasti taikinaan sotkea, vaan taikinan saa vaivattua tarpeeksi hyvin vaikka puulastalla. Peltileipä on ihan kuin kakkoa, eli vaaleista jauhoista leivottua hiivaleipää, joka on Satakunnan maakuntaleipä. Tänään leivoin peltileipää jo toistamiseen tänä syksynä. Juuren laitoin muhimaan eilen illalla, ja aamulla sain heti vaivata taikinan valmiiksi ja jättää kohoamaan. Aamuyhdeksältä olikin sitten jo pellillinen uunituoretta leipää valmiina. Osan leivästä voi hyvin vaikka pakastaa, mutta kyllä tämä tuoreena hupenee yleensä hyvää vauhtia.
Peltileipä
1 l haaleaa vettä
50 g tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita
1 - 2 rkl suolaa
n. 1,3 kg vehnäjauhoja
Sekoita haaleaan veteen nokare (sormenpään kokoinen pala) hiivaa tai n. teelusikallinen kuivahiivaa, sekä kaurahiutaleet. Jätä juuri muhimaan leivinliinan alle 12 tunniksi. Lisää taikinajuureen loput hiivasta sekä suola. Vaivaa sekaan vehnäjauhot. Taikinan pitää olla pehmeää, muttei löysää. Puolinapakka, jonka voi pyöräyttää pellille mihin muotoon haluaa. Jätä taikina liinan alle kohoamaan 30 minuutiksi. Ripottele pinnalle jauhoja, ettei taikina kuoretu. Kaada taikina pellille, jossa on leivinpaperi, jonka päälle on ripoteltu jauhoja. Levitä taikina pellille ja ripottele pintaan jauhoja. Anna kohota 30 minuuttia. Pistele taikinaan haarukalla reikiä ja paista uunissa 200 asteessa n. 1 tunti. Jos haluat rapean kuoren, sammuta lämpö ja anna leivän muhia uunissa 15 minuuttia.
Tunnisteet:
Ruoka,
Suolaiset leivonnaiset
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Näyttää tosi herkulliselta! Kuva on todella kaunis.
VastaaPoistaTämä on tosi hyvää leipää. Kiitos.:)
PoistaPirkko-tädin peltileipä, loistava leipä, ja on jäänyt näköjään elämään blogeihin.
VastaaPoistahttp://uuniherkut.vuodatus.net/lue/2007/05/pirkko-tadin-peltileipa
Silloin joskus vuonna 2007 tämä resepti tosiaan kiersi varmaan kaikki mahdolliset blogit, ja jossain vaiheessa siitä on sitten kai tipahtanut tuo Pirkko-täti pois ja leipä on kulkenut vain peltileipänä. Jo vanhassa blogissa vuonna 2007 postasin tästä leivästä myös, mutta resepti oli kiertänyt jo niin paljon, ettei enää tiennyt mistä se on alkujaan. Todella hyvä leipäresepti ja toivottavasti saa tästä taas uutta nostetta kululleen.:)
PoistaVesi nousi kielelle...
VastaaPoistaHerkkuleipää, ja varsinkin juuri leivottuna, lämpimänä, kun voi sulaa päälle.:) Mieskin eilen sanoi leipää syödessään, että minäkin olen oppinut leipomaan leipää. Kai se pitää vain ottaa kohteliaisuutena, eikä miettiä, mitäs ne kaikki aiemmat leipomukset ovat sitten olleet.;D
Poistapeltileivästä on ollut nyt niin paljon meteliä, että pakkohan sitä on alkaa leipomaan ;)
VastaaPoistaMinulta on peltileipämetelit mennyt ihan ohi, mutta sopivaan saumaan ilmeisesti tuli sitten tämäkin resepti postattua.;) Peltileivät on käteviä, joten leipomaan vaan.:)
PoistaHeiti menee kokeiluun :)!
VastaaPoistaKannattaakin.:)
PoistaTodella hyvännäköinen leipä. Mukavaa lauantaita!
VastaaPoistaKiitos.:) Vähän paremman näköinen täällä kuin Instagrammin kännykkäräpsy.;) Kiitos samoin.:)
PoistaIhanan pehmoisen näköistä leipää !
VastaaPoistaSisältä pehmeää ja päällä kiva kuori. Tosi hyvää leipää!:)
PoistaKerran olen tehnyt peltileipää.
VastaaPoistaHyvän näköisiä kuvia sinulla.
Otampa ohjeen talteen .P
Jotain muitakin peltileipiä on tullut kokeiltua, mutta tämä on paras mitä tiedän.:) Kiitos. Ja ota vain ohje talteen. Tätä kannattaa leipoa.:)
PoistaTämä on herkullista.:) Kyllä näitä hyviä, vanhoja reseptejä pitää aina välillä nostella näkyville. Eivät kuitenkaan kaikille ole tuttuja. Kokeile vaan, tällä ohjeella saa helposti ison määrän leipää aika vaivattomasti.:) Eiköhän se kohteliaisuus ollut, vaikka miehillä välillä nuo sanavalinnat on vähän hakusessa.;) Jos joka sanaan tarttuisi, ja miettisi syvempää tarkoitusta, niin ei loppuelämän yhdessä viettämisestä tulisi mitään. Ja ainahan nuo kaikki leipomukset syötyä on tullut.:)
VastaaPoistanyt on kyllä niin ihana kuva tuoreesta leivästä,slurps =P leivät on jääneet leipomati,nyt löysin viimeviikkoisesta aamulehdestä(miten niin luen lehdet ''vähän''myöhässä) ;) yhden ohjeen jota ajattelin kokeilla
VastaaPoista