Löysin viime viikolla mielenkiintoisen reseptin Pullantuoksuisesta kodista.
Nimittäin ohjeen herkkuun nimeltä Sticky Toffee Pudding. Aivan uusi
tuttavuus minulle ja vieläpä niin herkullisen oloinen, että olihan
reseptiä pakko heti kokeilla. Puddingia oli aikomus tehdä jo
viikonloppuna, mutta aina on kaikenlaista kiirettä, joten se jäi sitten
eiliselle. Mutta tulipahan ainakin tehtyä, eikä suinkaan viimeistä
kertaa. Kakku oli ihan äärettömän hyvää, ja meillä sitä syötiin
vaniljajäätelön ja karpaloiden kera. Mitäpä tästä nyt oikein muuta voisi
sanoa... Kokeilkaa ihmeessä itsekin!
Sticky Toffee Pudding
Kakku:
300 g kiehuvaa vettä175 g pehmeitä, paloiteltuja taateleita
1 tl soodaa
50 g suolatonta voita pehmeänä
80 g fariinisokeria tai muscovadoa
80 g vaaleaa ruokokidesokeria
2 isoa kananmunaa
175g vehnäjauhoja
1/2 tl neilikkaa
1 tl leivinjauhetta
hyppysellinen ruususuolaa
75 g pähkinärouhetta
Toffeekastike:
75 g sokeria
40 g fariinisokeria tai muscovadoa
115 g suolatonta voita
140 ml kuohukermaa
1/2 mm vaniljajauhetta
hyppysellinen ruususuolaa
Vuoka:
halkaisijaltaan 24 cm
Laita paloitellut taatelit ja sooda kuuman kestävään astiaan ja kaada kiehuva vesi päälle. Jätä pehmenemään.
(Jos taatelisi eivät ole ihan pehmeitä, niin voit keittää niitä hetken, lisää vasta sitten sooda).
Valmista toffeekastike:
Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna hitaasti, kunnes voi on sulanut. Keitä hiljalleen n. 4 - 5 minuuttia, kunnes kastike on paksuuntunut niin, että sitä jää kevyt kerros lusikkaan. Kaada paistovuoan pohjalle puolet kastikkeesta ja laita vuoka viileään (ulos/pakkaseen). Jätä loput kastikkeesta odottamaan kakun valmistusta.
Valmista kakku:
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit keskenään vaaleaksi vaahdoksi ja vaahdota munat joukkoon yksitellen. Sihtaa joukkoon jauhot, leivinjauhe, neilikka ja hyppysellinen suolaa. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää taatelit keitinveden kanssa taikinaan sekä pähkinärouhe ja sekoita tasaiseksi (taikinan kuuluu olla tosi löysää). Ota vuoka viileästä/pakastimesta ja kaada taikina vuokaan toffeekastikkeen päälle (toffeekastike on jähmettynyt vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi). Paista uunissa n. 200 asteessa n. 40 - 45 minuuttia, kunnes kakku on reunoilta kiinteää ja keskeltä vielä hieman taikinaista. Ota vuoka pois uunista. Laita uunin grilli päälle ja korota lämpötilaa 275 asteeseen. Painele kakkuun pieniä reikiä haarukalla ja kaada/lusikoi loppu toffeekastike tasaisesti kakun päälle. Laita kakku kuumaan uuniin pariksi minuutiksi sitä koko ajan vahtien, jotta toffee ei pala. Tarjoile kakku joko kumottuna tai suoraan vuoasta lautasille annostellen lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.
Kyllä on houkuttelevan näköinen kuva ja resepti! :)
VastaaPoistaKiitos.:) Tämä houkutteli minuakin niin paljon, että melkein heti ohjeen nähtyäni oli tehtävä. Eihän noilla aineilla voi tulla muuta kuin hyvää.:)
PoistaIhan outo herkku on minullekkin. Näyttää kyllä ihanan kostealta ja tahmealta....kun muistas ostaa taateleita, niin vois kokeilla.
VastaaPoistaUusi tuttavuus oli, mutta varmasti vielä tutuksi tulee, kun tätä on tehtävä toistekin. Koostumus on juuri tuollainen ihana. Suosittelen kokeilemaan.:)
PoistaOnpas makeista makein herkku varmaankin. Mä luulen, että noiden taateleiden vuoksi saisin syödä yksin. Meillä on silleen rajoittunutta porukkaa. :)
VastaaPoistaMakea herkku on, muttei sitten kuitenkaan yllättäin ollut ihan niin makeaa kuin luulin olevan.:) Taatelit saa kyllä aika huomaamattomasti tähän uppoamaan, niin kuin Miiakin tuossa alla kirjoitti.;)
PoistaIhana kuulla, että reseptistäni muutkin tykkää :)! Tosiaan ihan mun favorite kakku!
VastaaPoistaTillariinalle tiedoksi, että taatelit katoaa kakkuun aika hyvin. Nehän voi vaikka soseuttaa niin silloin niitä ei edes sieltä löydä ;)
Tästä ei voinut olla tykkäämättä. Kyllä yhdeksi suosikiksi nousi meilläkin. Melkein tappeluksi meni viimeiset palat.;) Taatelit katoaa aika hyvin tuohon kakun joukkoon. Tietty niiden maun sieltä erottaa, mutta ei mitenkään huonolla tavalla. Itse tykkään kyllä taateleista ihan mahdottomasti. Niitä tulee syötyä sellaisenaankin.:)
PoistaKuulostaa aika hyvältä! Onko koostumus sellainen että kannattaa kokeilla gluteenitonta versiota yksinkertaisesti korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla?
VastaaPoistaOli tosi hyvää.:) Minulle on valitettavasti tuo gluteeniton leivonta ihan vierasta, joten en osaa sanoa miten gluteenittomat jauhot tässä toimii.
PoistaNimenä tuttu mutten ole koskaan maistanut ja hyvältä kuulostaa:)
VastaaPoistaTämä oli tosi ihanaa, mutta onhan tässä melkoisen hyvät aineksetkin.:)
PoistaTätä saa varmaan liki jokaisesta brittiravintolasta ja on minunkin herkkuani!
VastaaPoistaBrittikeittiö onkin jäänyt vähän vieraaksi. Voisi siitäkin ottaa vähän selvää, jos siellä tällaisia herkkuja valmistetaan.:)
Poistaojoijoijoi...jestas kun kuullostaa ja näyttää ylihyvältä...oliskohan intoa kokeilla vaikka viikonloppuna...
VastaaPoistaTämä on niin hyvää, että kannattaa innostua tekemään viikonlopun herkuksi.:)
PoistaUijui, että näyttää hyvältä, pihkura tota olis taas halunnut maistaa, pitääpä tehdä...:)
VastaaPoistaMaku ja koostumus oli mitä parhain.:) Kyllä sitä pitää itse tehdä, jos maistaa haluaa. Harmi, kun ei ole sitä maistiaistoimintoa blogeissa.;)
PoistaVarsinainen jouluherkku :) Näyttää kyllä järisyttävän hyvältä.
VastaaPoistaAjattelin itse ihan tuota samaa, että tämä sopisi joulupäivien herkuksikin. Ihanaa on, kannattaa kokeilla.:)
Poistaoivoi sentään, onpas herkkua! Kunpa tosiaan pystyis tätä maistamaan, mutta kyllä tuo kuvakin on sen näköinen, että melkein maistaa tämän jo suussa.
VastaaPoistaOli tämä niin hyvää, ettei olisi toivonut loppuvan koskaan. Mutta pitää tehdä vain uudemmankin kerran. On ihan mieletöntä.:)
PoistaTämä on ihan mahdottoman hyvää, mutta mitä muutakaan se voisi olla noilla aineksilla.:) Toffee/kinuski uppoaa aina. Vähän samanlaista meininkiä on ilmassa, mutta välillä pitää sitten koittaa jotain tehdä tännekin, ettei mene ihan hiljaiseloksi. Eiköhän tästä sitten taas piristytä, kunhan päivät pitenee.:) Instagram on ihmeen koukuttava.;)
VastaaPoista