keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Tomaattisilakat


Silakkareseptejä jälleen, koska silakat olivat niin hyvässä tarjouksessa, ettei niitä voinut vastustaa. Ja tomaattisilakat meillä maistuvat aina, sekä kuumina että kylminä. Erilaisista silakkaruoista meillä on pidetty aina, mutta innostus silakoihin kasvoi entisestään, kun joskus kävimme syömässä Porissa Ravintola Reposaaressa. Ravintola Reposaari on maankuulu maukkaista siika-, silakka- ja muista kalaruoistaan. Kaikki seisovan pöydän antimet olivat todella herkullisia, mutta ravintolan tomaattisilakat olivat ihan ylitse muiden. Kotonakin valmistuu maukkaat tomaattisilakat, mutta kyllä niihin Reposaaren silakoihin antaa oman lisänsä myös kaunis miljöö. Ravintola toimii vanhassa, idyllisessä puurakennuksessa meren äärellä. Kannattaa poiketa, jos lähistöllä liikkuu!

Tomaattisilakat

1 kg silakkafileitä
suolaa
mustapippuria
2 dl hienonnettua tilliä

Kastike:
1 1/2 dl tomaattipyreetä
3 dl ruokakermaa
1 punainen sipuli hienonnettuna
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl balsamiviinietikkaa

Pinnalle:
hienonnettua tilliä

Lado silakkafileet nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle. Sirottele fileille suolaa, mustapippuria ja tilliä. Kääri fileet rulliksi ja lado ne uunivuokaan. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada fileille. Kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia. Ota vuoka uunista ja ripottele tilliä pinnalle.

14 kommenttia:

  1. Mun pitäs kans opetella näitä silakkaruokia tekemään. Luin jotakin mamman ruokakirjaa, jossa luki että kunnon emäntä osaa valmistaa silakasta 100 eri ruokalajia! :)
    Täytyy sanoa, että tuolla määritelmällä en ole lähelläkään kunnon emännän -titteliä! :) Mutta siinä on tavoitetta. Jos koittaisi ensiksi sitä kymmentä ruokalajia, ja siitä sitten lähtisi pikkuhiljaa hiipimään kohti sataa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnon emännälle onkin kovat vaatimukset. 100 eri ruokalajia on jo iso määrä, mutta kyllä 10 on ihan hyvä tavoite.;) Silakkaruokia kannattaa kuitenkin tehdä. Hyvää ja edullista.:)

      Poista
  2. Pakko sanoa, että tätä herkullisen kuuloista reseptiä lukiessa kävi mielessä että pitäisi kyllä tehdä joskus itsekin silakoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa silakoitakin välillä valmistaa. Silakkapihvitkin on niin hyviä. Ja rulliin voi kehitellä vaikka minkälaisia kastikkeita.:)

      Poista
  3. Nam mitä herkkua! Tykkään tomaattisilakoista ja kaikista silakkaruoista yleensäkin. Kokeilen ensi kerralla ohjeellasi! Toivottavasti silakat ovat lähikaupassani tarjouksessa, kun menen viikonlopun ruokaostoksille!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä silakkaruoat hyviä on. Tomaattisilakat ihan parhaasta päästä. Uunissa on tosi kätevä valmistaakin, kun ei tarvitse hellan ääressä mitään paistella. Kokeile vaan. Nyt on alkanut taas silakkaakin olla paremmin tarjolla ja halvempaan hintaan. Sesonki on alkanut.:)

      Poista
  4. Nam! Nyt onneksi taas saa silakkaa. Just toissa viikolla laitettiin silakkapihvejä (löysin kaupasta kokonaisia silakoita, joita ei oltu pilattu liialla vedellä läträämisellä!), mutta noita tomaattisilakoita pitäisikin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, onneksi. Pitkän aikaa silakkaa oli heikosti tarjolla ja kilohintakin kova, jos sattui kalatiskillä näkymään. Silakkapihvitkin on ihania. Niitä pitää varmaan tehdä ensi kerralla.:)

      Poista
  5. aivan ihania silakkaruokia,tämä ja currysilakat... ne ovat jääneet meillä ihan unholaan :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vain äkkiä silakkakin takaisin ruokapöytään. Silakkaruoat on hyviä, eikä tähän aikaan vuodesta kilohintakaan päätä huimaa.:)

      Poista
  6. Nami. Nää menee meiän joulupöytään heittämällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulupöytään sopivat hyvin jo värinsäkin puolesta.:)

      Poista
  7. Sulla on kyllä täällä jo useampikin herkullinen silakkaohje ja pitää tunnustaa vaikka täällä meren rannalla asutaankin, että silakka on ihan outo juttu, eli siis emme käytä lainkaan, tosin käydään kyllä kalaravintolassa syömässä ;) pitäisi varmaan hiukan ottaa uutta aluevaltausta ja kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silakkaruokia on pakko välillä saada, ja varsinkin silloin, kun hinnat on alhaalla, silakkaruokia tulee tehtyä. Teillä on siellä hyvät kalaravintolat. Täytyisi joskus taas ajella sinne syömään. Silakoita kannattaa kyllä kotonakin kokeilla. Silakkaruokia on helppo valmistaa ja niistä saa vaikka mitä tehtyä.:)

      Poista

Ei iloa ilman ruokaa ja juomaa. -Arabialainen sananlasku-